IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сбербанк обмисля частично оттегляне от Източна Европа?

Според медийни публикации банката ще продаде бизнеса си в Унгария и Словакия, но ще запази чешкото си дружество

16:46 | 23.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Засегнатата от конфликта в Украйна и икономическата криза в родината си руска банка „Сбербанк“ възнамерява да се оттегли от Унгария и Словакия, предава Ройтерс, позовавайки се на материал на чешкия вестник Lidové Noviny, който цитира свои източници от банката. Най-голямата руска банка се готви да продаде дъщерните си дружества в двете страни, предава агенцията. 

Интерес към поделението в Словакия вече е обявила италианската UniCredit (собственик на УниКредит Булбанк в България), чешко-словашкият финансов инвеститор Penta и унгарската OTP, която е собственик на българската банка ДСК.

Бизнесът на руската банка в Чешката република обаче няма да се продава, предава още Ройтерс. Oще през декември агенцията предаде, че руската компания планира да продаде тези дружества, но няма купувач.

„Сбербанк“ не е пожелала да коментира информацията. Тя придоби тези поделения едва преди три години, когато купи бизнеса в Средна и Източна Европа на изпадналата в затруднения тогава австрийска банка ÖVAG.

Дъщерните компании в Унгария и Словакия са сред по-малките финансови институции.

„Сбербанк“ е сред руските компании, които са засегнати от санкциите на ЕС и САЩ, наложени заради участието на Русия в конфликта в Украйна. Заради това тя има ограничен достъп до капитала от чужбина. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още