IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле поиска от Бундестага удължаване на програмата за Гърция

В депозираното вече писмо финансовият министър изброява условията и ангажиментите на Атина, при които това може да се случи

08:04 | 24.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германският министър на финансите Волфганг Шойбле изброява в писмото си надлежно мерките, които Атина трябва да извърши. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле изброява в писмото си надлежно мерките, които Атина трябва да извърши. Снимка: Ройтерс

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле е поискал с писмо до Бундестага късно в понеделник удължаване на гръцката спасителна програма с още четири месеца.

„Предвид изявеното желание на Гърция да спази ангажиментите и разбирателството в Еврогрупата, федералното правителство подкрепя предложеното удължаване", се казва в писмото от общо четири страници до председателя на Бундестага Норберт Ламерт, с който Handelsblatt разполага. 

Шойбле обвързва молбата изрично с получаването на очаквания списък с реформи от гръцкото правителство и положителна оценка за него от страна на ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ). „Това предложение се прави при условие, че Гърция предостави първоначален списък на мерките за реформа, а трите институции стигнат до  заключение, че тези мерки представляват достатъчно разбираема отправна точка за успешното приключване на текущия преглед на програмата", пише министърът на финансите.

С депозираното в деловодството писмо Шойбле прокарва пътя пред гласуването от страна на парламента на федералната република за продължаване на програмата. Целта е правилното завършване на програмата, пише Шойбле. Той не изключва и предоставянето на допълнителна помощ след това. Така например в документа пише, че „едно удължаване на програмата ще даде време за дебат относно евентуални бъдещи споразумения". 

Трябва ли Гърция да напусне еврозоната?

Да, за нейно собствено добро.
Да, заради стабилността на еврозоната.
Не, това ще е катастрофа за страната.
Не, това ще доведе до разпадане на еврозоната.
Общо 2710 гласа

Министрите на финансите на страните от еврозоната възнамеряват да проведат във вторник консултации под формата на конферентен разговор за плановете за реформи на Гърция. Правителството в Атина планира да представи списък с мерки до вторник сутринта. Зададената в програмата "гъвкавост може да се се преразгледа", пише Шойбле. „От значение ще е мнението на трите институции, ЕС, ЕЦБ и МВФ, досега известни под названието Тройката", се казва в писмото.

Шойбле изброява в писмото си ангажиментите, които Гърция е поела. Наред с други неща страната се е ангажирала за "тясно сътрудничество" с ЕС, ЕЦБ и МВФ, както и да предприеме „структурни реформи за насърчаване на растежа и заетостта".

„В допълнение Гърция обещава да не отменя вече приложени мерки, както и да не предприема едностранно мерки, които застрашават изпълнението на бюджетните цели, възстановяването на икономиката или на финансовата стабилност", пише Шойбле.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 0
Моабет да става
преди 9 години
Борбата продължава! За сега Гърция обещава, а Европа продължава помощите.Струва ми се Гърция за момента води по точки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още