IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата опасна авантюра на Гърция

Атина настоява за репарации от Германия заради Втората световна война и заплашва с конфискации на германско имущество

15:52 | 12.03.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцкото правителство обсъжда идеята за евентуални конфискации на германско имущество като репарации заради Втората световна война. Странно, като се има предвид, че темата за репарациите отдавна е юридически приключена, пише в анализ за Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Райнхард Мюлер.

Според публикацията става дума за сгради на Goethe-Institut и на германски училища в Гърция.

Райнхард Мюлер определя този ход е авантюристичен и безсрамен, защото темата за репарациите отдавна е юридически приключена. Гръцкият премиер Ципрас твърди, че след обединението на Германия през 1990 г. възникнали "юридически и политически предпоставки за решаване на въпроса". Но вярно е точно обратното. Тъкмо с обединението на Германия въпросът беше окончателно решен. Договорът "Две плюс четири" не случайно носеше официалното наименование "Заключителна уредба по отношение на Германия".

По думите му всъщност става дума за окончателен мирен договор, макар че определени кръгове, включително и в Германия, не одобряваха такава интерпретация. Към момента на сключване на договора всички държави, които имаха някакви изисквания за репарации към Германия заради войната, трябваше своевременно да ги внесат. Както, впрочем, постъпиха много държави.

Още тогава се наложи мнението, че подобни претенции заради несъмнено ужасяващите престъпления са неуместни в рамките на днешния мирен ред. Не само германските, но и редица европейски съдилища, включително Международният съд, с пълно основание решиха, че въпросът за нови репарации не бива да се повдига, отбелязва той.

А ако Германия поиска пари?

Разбира се, редом с ясната юридическа уредба винаги остава възможността доброволно да се извършват определени допълнителни плащания. Германия открай време повтаря, че носи отговорност за извършените неправди, които тъй или иначе не могат да бъдат възмездени в пълна мяра - и многократно е плащала доброволно. Така че всеки, който днес отново се опитва да цака с тази карта, трябва добре да знае какво върши.

Случаят не само че е приключен - такива претенции, особено във времена, когато спасяваме еврото, са нелепи и опасни. Защото в резултат от гръцката криза Германия може да представи на Атина една доста солена сметка, далеч по-висока от основателните претенции на самите гърци, пише Райнхард Мюлер.

Още новини по темата "Гърция" четете тук!

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 35 rate down comment 2
deant
преди 9 години
ЕЦБ е отпуснала още 600 млн. евро лимит на гръцките банки 2Обемът на спешната ликвидна подкрепа за кредиторите в задлъжнялата страна достигна близо 70 млрд. евро----Атина настоява за репарации от Германия заради Втората световна война и заплашва с конфискации на германско имущество----Колкото повече ги отпускаш, толкова повече ти се качват на главата. В тоя ЕС никой вече никакви правила не спазва и то само заради това Гърция да остане в ЕЗ. Ми халал да ви е, дръжте си я там и си потънете заедно.Само, че доколкото съм запознат в договорите за ЕС е изрично записано, че страните членки трябва да са решили всички спорни въпроси помежду си, било то териториялни или финансови. И сега ко прайм? Правила? По сме зле в правилата и от РФ, която постоянно плюят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 44 rate down comment 4
Rumen_
преди 9 години
И Германците ще си го преместят в другия крачол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 13
Jorkata
преди 9 години
Намериха нов лост за шантажиране, този път на основния стълб на ЕС - Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 22
Vesko94
преди 9 години
Защо са им тези репарации на гърците, като и те могат да последват примера на премиера Борисов и без да има значение.....БМВ, Мерцедес или Ауди, да поискат един цялостен завод за автомобили?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още