IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата опасна авантюра на Гърция

Атина настоява за репарации от Германия заради Втората световна война и заплашва с конфискации на германско имущество

15:52 | 12.03.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцкото правителство обсъжда идеята за евентуални конфискации на германско имущество като репарации заради Втората световна война. Странно, като се има предвид, че темата за репарациите отдавна е юридически приключена, пише в анализ за Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Райнхард Мюлер.

Според публикацията става дума за сгради на Goethe-Institut и на германски училища в Гърция.

Райнхард Мюлер определя този ход е авантюристичен и безсрамен, защото темата за репарациите отдавна е юридически приключена. Гръцкият премиер Ципрас твърди, че след обединението на Германия през 1990 г. възникнали "юридически и политически предпоставки за решаване на въпроса". Но вярно е точно обратното. Тъкмо с обединението на Германия въпросът беше окончателно решен. Договорът "Две плюс четири" не случайно носеше официалното наименование "Заключителна уредба по отношение на Германия".

По думите му всъщност става дума за окончателен мирен договор, макар че определени кръгове, включително и в Германия, не одобряваха такава интерпретация. Към момента на сключване на договора всички държави, които имаха някакви изисквания за репарации към Германия заради войната, трябваше своевременно да ги внесат. Както, впрочем, постъпиха много държави.

Още тогава се наложи мнението, че подобни претенции заради несъмнено ужасяващите престъпления са неуместни в рамките на днешния мирен ред. Не само германските, но и редица европейски съдилища, включително Международният съд, с пълно основание решиха, че въпросът за нови репарации не бива да се повдига, отбелязва той.

А ако Германия поиска пари?

Разбира се, редом с ясната юридическа уредба винаги остава възможността доброволно да се извършват определени допълнителни плащания. Германия открай време повтаря, че носи отговорност за извършените неправди, които тъй или иначе не могат да бъдат възмездени в пълна мяра - и многократно е плащала доброволно. Така че всеки, който днес отново се опитва да цака с тази карта, трябва добре да знае какво върши.

Случаят не само че е приключен - такива претенции, особено във времена, когато спасяваме еврото, са нелепи и опасни. Защото в резултат от гръцката криза Германия може да представи на Атина една доста солена сметка, далеч по-висока от основателните претенции на самите гърци, пише Райнхард Мюлер.

Още новини по темата "Гърция" четете тук!

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 26 rate down comment 6
динамо
преди 9 години
Този "сладур"Ципрас понеже разбра бързо,/а най-вероятно си е знаел/,че предизборните му приказки няма как да се реализират сега измисли тая глупост.Тя разбира се няма да доведе до нищо.Най - много германците да му издърпат здраво ушите. И като няма парички да плати заплатите и пенсиите на края на месеца ще иде там където му е мястото...... на "кино".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 24 rate down comment 1
pecan
преди 9 години
да и Турция била силно притеснена щом осъдят Германия за 4 години на 162 млрд евро на колко ли ще осъдят Турция за 400 години османско робство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Муаааахахаха...! Мави дъртото ***, уж на майтап, ама пак позна! хаха!Докато аз съм писал коментара си по-долу, я вижте какво са написали в един мноо сериозен германски вестник:"Reparationsforderungen nicht nur an Berlin richten, sondern auch an Rom und Sofia."Който може, да чете:http://***.faz.net/aktuell/politik/europaeische-union/griechenland-die-kriegsverbrechen-deutschlands-italiens-und-bulgariens-13477565.htmlХахаха... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 21 rate down comment 3
piquet
преди 9 години
Вън от EU !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
ПС: В същите тия договори пише, че всяка държава трябва да приеме еврото, въпрос на време .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 24
kalendar
преди 9 години
ти не схващаш-ако Гърция излезе от МЗ край с ЕС. Те толкова е просто. И гърците явно го схващат. Може да отнеме някоя друга година, но няма значение-ЕС ще е чао. А САЩ ни подковават за война с Русия. Как да стане, ако ЕС се разпадне???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 13
alexx
преди 9 години
Тия пък. Щели да конфискуват сградата на Гьоте институт. Смях в залата. Да намерят черните каси на германските фирми и да ги конфискуват. Пътьом да опандизят няколко високопоставени ръководители на тези фирми, а ако набарат и връзки с политици и дипломати, ще ударят джакпота :)Ясно е, че не е това целта. Целта е да се извиват ръце. Германците реват колко лоши са Сириза и Ципрас, а Ципрасчо ги цака с престъпленията на нацистка Германия. Така де, всеки трябва да помни откъде е тръгнал и да не си мисли, че ЕС му е бащиния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 9 години
Не знам България какво ще изиска за владичестви и прочее тъпни, ама до 1972 г. плащахме като поп на Гърция загробващи репарации за окупацията на българската армия в гръцка Македония по фашистко. 20 години гърците храниха 6-ти американски флот с българско агнешко за наша сметка... хахаха!Да не земат да се размислят гърците и за нас, че нещо не сме си доплатили...?!!!Освен и ние да си поискаме от Германия обезщетение, че сме плащали на гърците заради това, че Хитлер ни е подлъгал да трепаме гръцки партизани. Помисли над това... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 50 rate down comment 1
OMG
преди 9 години
И България трябва да иска за византийското владичество ... едни пет-шестин милиарда ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Сега разбрахте ли кой е Троянски кон в ЕС и най-важното - чий?!!! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още