IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ужасният баланс на помощите за Гърция

Спасителната програма от 2010 г. насам може да се окаже само забавяно с годините изпадане в несъстоятелност

11:30 | 13.03.15 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сбърка ли Западът при помощната си програма за Гърция? <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сбърка ли Западът при помощната си програма за Гърция? Снимка: Ройтерс

От 2010 г. насам Европейският съюз (ЕС), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) поддържат финансово Гърция, но ситуацията продължава да се влошава. Досега наистина институциите и страната успяха да предотвратят държавния банкрут. В края на краищата бяха предоставени спешни заеми на стойност около 240 милиарда евро. Но днес Атина е по-близо до бездната от всякога. Ако ЕС и гръцкото правителство не постигнат съгласие до края на април, държавата вероятно ще фалира. И с това опитите да се спаси Гърция ще се превърнат в забавяно с годините изпадане в несъстоятелност, пише в свой анализ германският икономически канал N-TV.

Провалът на политиката на Tройката в последните години се доказва донякъде от отговор на федералното правителство на 40 страници на въпросник на Левицата, с който n-tv разполага. Той съдържа много данни, които документират процеса на свиване на икономиката на Гърция през последните години. За политика от Левицата Андрей Хунко докладът показва в конкретни суми, „че настоящият подход на програмата за Гърция се е провалил по всички линии". С това кризата само е проточена, но не и решена, смята той. Това мнение впрочем споделят все повече експерти, независимо от партийната им принадлежност. 

Отговорите на федералното правителство показват преди всичко, че много от допусканията на Тройката са били твърде оптимистични от самото начало. В допълнение не са били извършвани никакви корекции, когато се види, че прогнозите не са коректни. Това е имало сериозни последици както за икономическата ефективност, така и за социалната държава. Фактът, че Гърция затъва все по-дълбоко в блатото на дълговете поне частично е свързан именно с тези погрешни предположения.

Първата основна грешка на кредиторите се отнася до растежа на икономиката на Гърция. Основа на предоставянето на международната помощ бе предположението, че Гърция ще отчете икономически ръст от 1,1% още от 2012 г. - въпреки трудните цели за бюджетни икономии. В действителност икономиката се сви през годината с цели 6,6%. В периода между 2010 и 2014 г. свиването бе с повече от една пета. Същевременно националният дълг нарасна от около 300 млрд. евро през 2009 г. до 318 млрд. евро през 2014 г. Политически последствия за това нямаше.

Въпреки че през годините икономиката продължава да се свива и Гърция страда все повече от строгите икономии и целите за реформи, кредиторите са останали твърди по отношение на курса си. Според тях да се говори за „курс на строги икономии" е неправилно. Кредиторите съвсем умишлено използват "програма за остеритет", което в превод от латински значи „твърдост“ или „икономическа строгост“. 

Тази програма обаче не е била подобрявана. Променени обаче има в структурата на кредиторите. Ако преди пет години все още 94% от кредитите на Гърция са на частните кредитори, то делът им  оттогава се свива до около 11 на сто, както е видно от данните. Гръцкият дълг към банките се поема от публични кредитори - ЕС, ЕЦБ и МВФ. Повечето от "парите от помощите" са се влели директно във финансовия сектор, като самите гърци не са спечелили нищо от това.

Напълно погрешни са и предположенията на Тройката за постъпленията на Гърция от приватизацията. Както е видно от отговорите на германското правителство, се е очаквало приватизацията да вкара в гръцката хазната около 22 милиарда евро през последните години. За текущата година ЕС оптимистично предполага приходи от приватизация от 2,2 млрд. евро. За всичките последни години обаче от продажбата на държавна собственост Гърция е получила само 2,6 млрд. евро.

Това вече не зависи, разбира се, от Тройката, а от бавните действия на гръцкото правителство и отказа на сегашния кабинет да продължи раздържавяването. Независимо от това обаче е поразителен фактът, че ЕС твърдо вярва в оптимистичните прогнози, дори ако те са нереалистични. А при управлението на смесеното правителство на премиера Алексис Ципрас не се очаква насоките да се спазят.

За Хунко досегашната приватизация е пълно фиаско по две причини. Държавните активи, които са били продадени, са продадени за ниски суми. От друга страна Китай намира в Гърция възможности за изгодни сделки и става основен инвеститор. И двете неща според Хунко не са в интерес на ЕС.

Друг важен момент, в който Тройката се е объркала, са данъчните приходи. Те се свиват през периода  2010 - 2013 г. с 2,80 милиарда евро. Една от причините за това е, че доходите на гърците се сриват в този период именно заради политиката на Тройката с около една трета. Делът на безработицата се увеличава в същото време с почти 15 пункта до 27,5%. Тъй като хората консумират по-малко, пресъхват и приходите на правителството.

Друга причина за намаляване на данъчните приходи е намаляването на корпоративния данък от 40 до 33,4%. Така че спадащите приходи за хазната се дължат не само на липсата на дисциплина за плащане на гърците, каквото гласи често срещаното схващане, а също така на изискванията на Тройката.

Интересен е двойният стандарт, с който кредиторите гледат на данъчната система. Кредиторите са "слепи с едното око", казва Хунко. Въпреки че те са се намесили в данъчното облагане на обикновените хора, облагането на богатите, като корабособствениците, например, Тройката оставя като "вътрешен въпрос" за гърците. В ретроспекция това вероятно се разглежда също като грешка. 

Всичко по темата Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 18 rate down comment 3
abdul
преди 9 години
Бъдеще? хахах - бедно. То не бяха спасяваници, печатаници, "too big to fail", количествени улеснения и облекчаваници, помощи, тройки четворки и т.н само и само, за да замажат очите на овчия народец. И както всяко хубаво нещо и това ще има край, който не е далеч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
nobel
преди 9 години
бих казал засега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 55 rate down comment 5
data
преди 9 години
спасителната програма постигна целта си - спаси германските и френски банки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 2
nobel
преди 9 години
Ай стига бе. Спасителната програма не е успяла? И оти ручааме жабето и трошийме толку пари? А понеже количествените улеснения не са НИЩО ДРУГО, освен спасителна програма в много по-голям мащаб можете да си предсдтавите какво бъдеще може да се оЦаква за Европа. Колко ли ще е мощно комбинираното въздействие на тези две сили. Неизбежният, така или иначе фалит на Гърция и наливането на реанимационни пари в системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 4
Tobywolf
преди 9 години
Кел файда.. Те отдавна са се усетили, ама хонорарчетата, не са за изпускане - тва тройки, четворки, анализатори, специалисти...И кво анализирахте - всичко е батак, нищо от това, което е написано, не е вярно, ама кинтите си вървят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
bigmamascandal
преди 9 години
Ще се усетят, ама късно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още