IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: Рисковете от Grexit са по-високи сега в сравнение с дълговата криза

Гръцките политици трябва да разберат, че е нужно да се съобразяват с правилата на еврозоната, смята бившият председател на Европейската комисия

20:54 | 15.04.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Барозу: Рисковете от Grexit са по-високи сега в сравнение с дълговата криза

Рисковете Гърция да напусне еврозоната са по-високи сега в сравнение с началото на дълговата криза. Това заявява бившият председател на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу малко преди агенция Standard & Poor's да понижи кредитния рейтинг на Гърция до силно спекулативния клас „ССС“, предава CNBC.

Според него съществува риск Атина да не успее да постигне споразумение с кредиторите си по време на текущите дебати относно нужните реформи за отключването на допълнителна финансова подкрепа. Това би увеличило риска от изпадането на страната в неплатежоспособност или дори от напускането й на еврозоната.

„Смятам, че рискът е по-голям днес в сравнение с преди няколко години, когато бях в Комисията. Продължавам да смятам, че това би било опасен прецедент. Това би било табу, което ще бъде разбито“, коментира председателят на ЕК в периода 2004-2014 г., обхващащ най-тежките години на финансовата криза.

„На гръцкото правителство му липсва опит, но политиците трябва да разберат, че трябва да се съобразяват с правилата на еврозоната. Същевременно другите 18 правителства на държавите членки на еврозоната трябва да проявят солидарност, защото гърците преминаха през изключително трудна ситуация. Трябва да бъде допустима известна гъвкавост“, заявява Барозу по време на форум в Мадрид.

Коментарите му идват след казаното от Константинос Мицотакис, който е бивш министър-председател на Гърция, висш функционер на дясната партия Нова демокрация и опозиционер в сегашното правителство. Според него фалит на Гърция ще бъде „пълна катастрофа“ и сценарий, който Атина трябва да избегне на всяка цена.

Мицотакис смята, че социалистическото правителство на премиера Алексис Ципрас трябва да поеме отговорност за бавния напредък в преговорите с кредиторите.

През последните дни в средиземноморската държава се говори, че правителството може да свика предсрочни избори, ако не постигне споразумение по реформите с ЕС и МВФ. Въпреки това държавният секретар на Гърция отрича, че Атина обмисля предсрочни избори, предава Ройтерс.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви днес, че новото управление е разрушило подобряващата се икономика. Освен това той не смята, че в следващите седмици ще бъде намерено решение за финансовите молби на Гърция.

Шойбле счита, че най-големият проблем на гръцката икономика не са нейните заеми, а по-скоро липсата на конкурентоспособност.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 17 rate down comment 4
abdul
преди 9 години
Кое те кара да си мислиш, че изобщо някоя западните държави начело с САЩ, Гърция, Италия, Португалия, Испания изобщо някога ще си върне дълговете и ще си балансира бюджета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 12
benasipro
преди 9 години
Mного е трудно за Гърция да се съвземе, ако има атаки от всички страни - МВФ, Барозу, S&PГърция показа, че може да започне да си изплаща дълга, миналата година имаше и излишък, но не иска да бъде прецакана със немската политика (разбирай Европейските Закони) за в бъдеще.Сега и трябват 1 млрд и септември още 5-6 млрд, но после става лесно.Ниска лихва и 25 години са нещо реално за 300 млрд.12 млрд на година, със лихвите.Миналата година 21 мил са посетили Гърция като туристи, преди 10 год. бяха около 13 годишно.Незнам пък и дали UK, Италия, Испания, САЩ ще започнат да си изплащат дълговете, които за тях за огромни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
pecan
преди 9 години
То бяха едни страдания сиртаки, узо , знойни славянки измъчиха се хората трябва да се прояви солидарност по възможност по дебела
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още