IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отговорите на най-важните въпроси за бъдещето на Гърция

Страната дължи почти 1,6 млрд. евро на МВФ. Какво ще се случи, ако не успее да плати?

08:16 | 27.05.15 г. 55
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Какво ще стане после?

Гръцките банки не разчитат на банковите гаранции само за ликвидност. Много голяма част от техния регулаторен капитал се състои и от просрочени данъчни искове срещу държавата. Базираният във Франкфурт регулатор може да реши, че тези искания вече не са допустими. Накратко, платежоспособността на гръцките банки, най-големият акционер на гръцката държава, пряко зависи от платежоспособността на гръцкия суверен. И решението дали са платежоспособни ще бъде направено от ЕЦБ и Единният надзорен механизъм във Франкфурт.

Временно спиране на работа на банките и спиране на финансовата помощ може да даде на правителството кратък прозорец, в който да постигне споразумение с кредиторите. Ако такова не се сключи обаче, гръцките банки ще фалират, нанасяйки огромни загуби на вложителите и подготвяйки страната за изход от еврозоната.

Какво ще направи МВФ?

Пропуснат срок за плащане стартира часовниковия механизъм. Когато минат две седмици от първоначалния срок за вноската и след инструкция от Вашингтон с призив за незабавно плащане, фондът ще изпрати друга инструкция, която да подчертае „сериозността от неизпълнение на задълженията“ и отново ще подтикне към плащане. Две седмици след това управляващият директор информира Управителния съвет, че задълженията са просрочени. В този момент започват сериозните последствия за Гърция, известни като едновременно неизпълнение и предсрочно погасяване.

Какво представляват термините "едновременно неизпълнение" и "предсрочно погасяване"?

Ако Гърция не плати на МВФ, това ще позволи на кредиторите й, включително на Европейския спасителен фонд, да обявят дефолт на страната. Тогава ще имат опцията да изискат незабавно плащане на всички заеми, процес, познат като "предсрочно погасяване". Други кредитори могат да последват исканията. Докато обявяването на дефолт запазва дължимото към кредиторите, предсрочното погасяване не е автоматично и именно това е болезненото. Всеки кредитор решава за себе си кога да отправи исканията си.

До различна степен дългът е обвързан с мрежа от клаузи за едновременно неизпълнение и предсрочно погасяване, заради които може спокойно да се предположи, че дефолтът и предсрочното погасяване ще задействат искания за плащания от повечето, ако не и от всички кредитори.

Гръцкият дълг включва разнообразни структури с различни правила и условия, управлявани основно от гръцките и английските закони. Задълженията включват облигации, чиито притежатели гласуваха против преструктуриране през 2012 г., ценни книжа, издадени по време на преструктурирането, серия заеми от европейската спасителна програма, включително използвания кредит за смекчаване на преструктурирането, ценни книжа, издадени през миналата година и заемите към МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 47 rate down comment 8
Dury
преди 8 години
Важат техните закони, депозита ти е гарантиран от тяхната схема за гарантиране. При фалит отиваш в таверна, дръпваш едно сиртаки и се молиш Драги да се смили и да продължи да налива евро.Tова и това :Ако гърците решат да излязат в неочаквана ваканция има вероятност и тебе да те обхване ваканционно настроение . Ако питаш колко ще е дълга ваканцията ? би следвало да има разумни граници , но ако говорим само за банкова криза ! Ако се съчетае с ваканция в цялата държава , отговор няма ... :)отговарят на въпроса ми,само едно допълнение,когато отивате във ваканция където и да е не разчитайте на кредитната си карта от тази банка.Благодаря на всички за отговорите,тази "игра" на въпрос и отговор си позволих да направя не за себе си,на мен ми е ясно :) Имам лошото усещане,че всячески се опитват да отклонят тези въпроси с неглижирането им и много хора все още не разбират подводните камъни в които могат да затънат.Някой б граждани няма да имат време за реакция,това ме тормози и за това пиша
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 32 rate down comment 15
юрист
преди 8 години
"...Не разбирам защо ме пращаш при "КОЛЕГИТЕ" адвокати когато ти не си такъв. ..." Така ли? От къде сте сигурен каква професия упражнявам? Не всички юристи са адвокати, но всички адвокати задължително са юристи , г-н невежа:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 40 rate down comment 8
nocalled
преди 8 години
Момчета, вместо да се опитвате да разсъждавате над закона + наредбата, защо просто не ги прочетете?:) Впрочем- ако и тогава ви е трудно да го разберете - бегом на спявка при който и да е колега- адвокат. Нека всеки се занимава с това , за което е следвал и с конкретната си професия- съгласни ли сте? .....съгласен съм и веднага ти играх един минус
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 42 rate down comment 8
nocalled
преди 8 години
Момчета, вместо да се опитвате да разсъждавате над закона + наредбата, защо просто не ги прочетете?:) Впрочем- ако и тогава ви е трудно да го разберете - бегом на спявка при който и да е колега- адвокат. Нека всеки се занимава с това , за което е следвал и с конкретната си професия- съгласни ли сте? .....съгласен съм и веднага ти играх един минус
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 32 rate down comment 12
юрист
преди 8 години
Г-не , аз съм адвокат от доста години, но и същевременно съм юрист:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 39 rate down comment 8
Mesoiadess
преди 8 години
Ако гърците решат да излязат в неочаквана ваканция има вероятност и тебе да те обхване ваканционно настроение . Ако питаш колко ще е дълга ваканцията ? би следвало да има разумни граници , но ако говорим само за банкова криза ! Ако се съчетае с ваканция в цялата държава , отговор няма ... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 53 rate down comment 10
ДесеткиЛевове
преди 8 години
> ще ли се окажем българските граждани и фирми с депозити,кредити и банкови карти в Алфа банк в един момент гърци,а не българиКое точно не ти е ясно след като сам си си отговорил на въпросите? От момента в който си сложил пари в гръцка банка, ти си грък. Важат техните закони, депозита ти е гарантиран от тяхната схема за гарантиране. При фалит отиваш в таверна, дръпваш едно сиртаки и се молиш Драги да се смили и да продължи да налива евро. Ако не налива, остава гаранционния фонд. Юриста дето иска кинти ми е интересно каква точно консултация ше даде като в Гърция има правоспособност само за берач на маслини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 49 rate down comment 11
крас
преди 8 години
Знаеш ли, че юристи стават само тези които не могат да се реализират като адвокати. Не разбирам защо ме пращаш при "КОЛЕГИТЕ" адвокати когато ти не си такъв. ДОСТАТЪЧНО СЕ НАГЛЕДАХМЕ И НАСЛУШАХМЕ НА "СПЕЦИАЛИСТИ", КОИТО ДЪЛГО И НАПОИТЕЛНО НИ ОБЯСНЯВАХА КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С ДЪРЖАВАТА АКО БЮДЖЕТА НЕ ИЗВАДИ МИЛИАРДИТЕ И НЕ ПЛАТИ ДЪЛГОВЕТЕ НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА УМИШЛЕНО ДОВЕДЕНАТА ДО ФАЛИТ ФИНАНСОВА ПИРАМИДА НАРЕЧЕНА КТБ!!Защо КТБ както и много други банки са ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ?А как да бъде наречено нещо което се учредява с 66 мил. лв. капитал , и управлява 7 милиарда ПРИВЛЕЧЕН капитал, който се "усвоява" от фирмите на СОБСТВЕНИКА НА БАНКАТА?Не е ли това ФИНАНСОВА ПИРАМИДА В НАЙ ЧИСТИЯТ И ВИД?!Само КТБ ли е финансова пирамида?!Виж другите банки с какви апортни вноски са набрали първоначалния си капитал и ще ахнеш!ЗА КАКВИ ЗАКОНИ МИ ГОВОРИШ , ЗА КАКВИ ПЕТ ЛЕВА! БЪЛГАРИЯ Е ДЪРЖАВА НА ФИНАНСОВИТЕ ПИРАМИДИ!ИМАЛИ СМЕ ГИ И ГИ ИМАМЕ.ТОВА Е ИСТИНАТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 55 rate down comment 8
Dury
преди 8 години
Юристе,юристеее язък ти за образованието ! Никъде не написах,че не искам да платя за юридическа услуга,написах,че не всеки юрист ще помогне в този случай и ти веднага го доказа :) Не се тревожа лично,разсъждавам с вас всички за бъдещето на банковата система в България и има ли рискове пред не малко български граждани и фирми,ама как да го разбереш,като си се вторачил в хонорара си.Да ти ги дам тези 50 лв.,че да не се чувстваш преметнат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 35 rate down comment 12
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 24 въпроса е защо държавите не взимат пари от държ.монерна банка или ЕЦБ както САЩ взимат от ФЕД и лихвата се облага с 90% данък и кражбите стават по друг начин обяснено добре във филма - http://***.dokumentalni.com/?p=985,и професора също обяснява добре как Бернарке и Грийнспан като шефове на ФЕД са отказали да контролират и спрат измамата и накрая за 3-те ''Д'' - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beХубава статия за Вътрешна афера http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/23 трилиона откраднати тоест за спасяване на банките със снимка на Обама след 6:40 минута тук - http://***.dokumentalni.com/?p=898Обяснил съм всичко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Нещата се регулират много лесно но аз не мога да заповядам на Парламентите на САЩ ,ЕС и т.н. държави да вземат правилните мерки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още