IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отговорите на най-важните въпроси за бъдещето на Гърция

Страната дължи почти 1,6 млрд. евро на МВФ. Какво ще се случи, ако не успее да плати?

08:16 | 27.05.15 г. 55
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Какво ще стане после?

Гръцките банки не разчитат на банковите гаранции само за ликвидност. Много голяма част от техния регулаторен капитал се състои и от просрочени данъчни искове срещу държавата. Базираният във Франкфурт регулатор може да реши, че тези искания вече не са допустими. Накратко, платежоспособността на гръцките банки, най-големият акционер на гръцката държава, пряко зависи от платежоспособността на гръцкия суверен. И решението дали са платежоспособни ще бъде направено от ЕЦБ и Единният надзорен механизъм във Франкфурт.

Временно спиране на работа на банките и спиране на финансовата помощ може да даде на правителството кратък прозорец, в който да постигне споразумение с кредиторите. Ако такова не се сключи обаче, гръцките банки ще фалират, нанасяйки огромни загуби на вложителите и подготвяйки страната за изход от еврозоната.

Какво ще направи МВФ?

Пропуснат срок за плащане стартира часовниковия механизъм. Когато минат две седмици от първоначалния срок за вноската и след инструкция от Вашингтон с призив за незабавно плащане, фондът ще изпрати друга инструкция, която да подчертае „сериозността от неизпълнение на задълженията“ и отново ще подтикне към плащане. Две седмици след това управляващият директор информира Управителния съвет, че задълженията са просрочени. В този момент започват сериозните последствия за Гърция, известни като едновременно неизпълнение и предсрочно погасяване.

Какво представляват термините "едновременно неизпълнение" и "предсрочно погасяване"?

Ако Гърция не плати на МВФ, това ще позволи на кредиторите й, включително на Европейския спасителен фонд, да обявят дефолт на страната. Тогава ще имат опцията да изискат незабавно плащане на всички заеми, процес, познат като "предсрочно погасяване". Други кредитори могат да последват исканията. Докато обявяването на дефолт запазва дължимото към кредиторите, предсрочното погасяване не е автоматично и именно това е болезненото. Всеки кредитор решава за себе си кога да отправи исканията си.

До различна степен дългът е обвързан с мрежа от клаузи за едновременно неизпълнение и предсрочно погасяване, заради които може спокойно да се предположи, че дефолтът и предсрочното погасяване ще задействат искания за плащания от повечето, ако не и от всички кредитори.

Гръцкият дълг включва разнообразни структури с различни правила и условия, управлявани основно от гръцките и английските закони. Задълженията включват облигации, чиито притежатели гласуваха против преструктуриране през 2012 г., ценни книжа, издадени по време на преструктурирането, серия заеми от европейската спасителна програма, включително използвания кредит за смекчаване на преструктурирането, ценни книжа, издадени през миналата година и заемите към МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 39 rate down comment 10
Dury
преди 8 години
Да,ама НЕ ! Чети тук кои са чуждестранните банки в България : http://***.bnb.bg/BankSupervision/BSCreditInstitution/BSCIRegistrers/BS_CI_REG_BANKSLIST_BGПосле се поинтересувай кой фонд гарантира депозитите на Алфа банк и за да не се объркаш ще ти го напиша - ELA ! После си отговори след като "работят" по Българското законодателство защо не ги гарантира Българския фонд за гарантиране на депозитите,а Emergency Liquidity Assistance, ELA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 33 rate down comment 14
ANIT2000
преди 8 години
В БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА РАБОТЯТ ФИРМИ,РЕГИСТРИРАНИ САМО ПО БЪЛГАРСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО...РАЗБИРАШ ЛИ ГО ТОВА???!!!!ТОВА ВАЖИ И ЗА БАНКИТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 35 rate down comment 12
ANIT2000
преди 8 години
И КАК СТИГНА ДО ТОЗИ ЗАДЪЛБОЧЕН ИЗВОД-"ГЪРМИ ГЪРЦИЯ ,ГЪРМИМ И НИЕ"?!ТИ ДА НЕ СИ ГРЪКОМАН?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 33 rate down comment 10
юрист
преди 8 години
Няма какво да го обяснявам- посочвам само една-две ЕС директиви и проблемът е решен:) Както преди написах- ако някой не е запознат с вторичното ЕС законодателство, просто да не пише глупости....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 41 rate down comment 10
ing5rov
преди 8 години
"...статута на български адвокат важи във ВСЯКА-държава член на ЕС. "Е тука вече сбъркА ! Я пробвай да обясниш това на швабите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 35 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
''...шефа на БНБ Иван Искров, който препоръча на посланик Джон Байърли да гледа филма Inside job.'' - https://bivol.bg/gnili-yabulki-bis.htmlМоже би трябва да почнем с Inside job - http://***.dokumentalni.com/?p=985,и професора също обяснява добре как Бернарке и Грийнспан са отказали да спрат измамата - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beХубава статия за Вътрешна афера http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/ Как централните банки причиняват неравенство в доходите - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ - ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.'' Тоест така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи''.Темата е голяма и съм обобщил основното - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 35 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
Банкирането с частичен резерв е вид понци схема ,финасова пирамида защото ако 15% си изтеглят парите фалират и защото собственият капитал някъде е 3% и БАЗЕЛ -3 е нищо трябва 33% капитал и 100% е златен стандарт което е невъзможно и няма нужда Темата е голяма но не може да са дадени за спасяване на банките 23 трилиона а те да взимат милиони ,да се подиграват - http://***.banker.bg/?Channel=3&Category=77&Article=502043С таван на заплатите и печалбите се регулира голяма част от икономиката и в Англия е имало 100% данък(таван) и въпроса е сумата Швейцария наскоро проведе референдум за таван на заплатите - максималната да не може да надвишава средната тоест ако у нас е 1000лв. пакса е 10 000лв. и всичко отгоре 100% данък 10 пъти е малко но 30 е нормално а при фирмите е лесно защото ако не инвестират им се взимат ,и става интересно при банките защото може да ''инвестират'' в необезпечени кредити и затова криминализиране ако да са частни и т.н. всичко може да се оправи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 43 rate down comment 10
dr.5rov
преди 8 години
Добрите, истински юристи никога не обиждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 33 rate down comment 24
юрист
преди 8 години
"... Юриста дето иска кинти ми е интересно каква точно консултация ше даде като в Гърция има правоспособност само за берач на маслини...." Берачът на маслини си ти, драги- статута на български адвокат важи във ВСЯКА-държава член на ЕС. Така, че- бегом да береш маслини и не се занимавам с несвойствени и трудни за интелекта ти неща като банковото право :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 33 rate down comment 24
юрист
преди 8 години
"...Някой б граждани няма да имат време за реакция,това ме тормози и за това пиша..."АКО тези граждани са интелигентни, ще знаят, че трябва да получат професионална квалифицирана помощ във вид на професионален съвет от специалист, а не да се допитват до форуми, в които не могат да получат професионални отговори на своите въпроси и в които *** и пульо без специализирано образование, ще им дадат безплатен "съвет"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още