IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Raiffeisen се отказва да продава полското си дъщерно дружество?

Според Ройтерс многото кредити в швейцарски франкове затрудняват продажбата

19:25 | 22.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Raiffeisen се отказва да продава полското си дъщерно дружество?

Австрийската Raiffeisen Bank International (RBI) засега замразява плановете си да продаде своята полска дъщерна компания Polbank на нов инвеститор, предава Ройтерс, като се позовава на свои източници.

Причината за решението са кредитите в швейцарски франкове, които е предоставила Polbank. Те усложняват продажбата, заявяват трима запознати със ситуацията източници. 

„Преговорите са прекратени. Raiffeisen не вижда висок интерес и счита, че има сериозни проблеми с кредитното портфолио в чужда валута. Единствената опция, която сега е налице, е възможен борсов дебют през някоя от следващите години“, казва един от източниците. 

Планираната продажба бе част от плана за затягането на коланите в Raiffeisen, за да се подсили капиталовата адекватност. RBI трябва да увеличи капиталовата си адекватност от първи ред до 12% до края на 2017 г. Към края на 2014 г. съотношението е 10%. Именно това е първопричината RBI да продаде част от операциите си, „които генерират ниска възвръщаемост, имат висока капиталова поглъщаемост или са в ограничена стратегическа форма“, гласи становището на австрийската банка.

Говорител на банката не е пожелал да коментира информацията, но поясни, че нова ще има при представянето на финансовите резултати на 19 август.

Преди месеци компанията обяви, че евентуална трансакция може да се осъществи най-рано през 2016 г. Интересуващите се страни вече са прегледали счетоводните книжа на банката, но портфолиото с кредити в чужда валута е било дискутирано по-късно. 

В Полша банката е осмият по големина играч, след като през 2012 г. придоби Polbank. Но инвестицията никога не се изплати. През 2014 г. RBI спечели само 84 млн. евро, което е доста под очакванията, допълва Ройтерс.

През миналата година българското поделение на австрийската банка спечели 46,329 млн. лв. (23,7 млн. евро), след като през 2013 г. изгуби 43,59 млн. лв. Активите на Райфайзенбанк България се повишиха само с 0,4% на годишна база до 5,981 млрд. лв.

През първото тримесечие на 2015 г. Райфайзенбанк спечели 21,216 млн. лв. при 3,296 млн. лв. година по-рано. Нетният лихвен доход намаля с 11,3% през периода до 52,5 млн. лв. Към 31 май 2015 г. банката е петата по големина на активите у нас, показват актуалните надзорните отчети на Българска народна банка.

По време на представянето на годишните финансови резултати на австрийския кредитор не е ставало дума за продажба на операциите в България.

По време на годишната конференция на списание Euromoney за банковия сектор в Централна и Източна Европа главният изпълнителен директор на RBI Карл Севелда заяви, че банката остава ангажирана към региона. Въпреки това ръководителят на корпоративния бизнес на кредитора Питър Ленкх каза, че няма как да се пренебрегне фактът, че липсата на печалба в Унгария се отразява на цялостните резултати на групата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още