IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия трупа резерви от злато

Страната се опитва да диверсифицира валутните си резерви, за да се справи с влошаващата се икономика

13:08 | 23.07.15 г. 75
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия се опитва да натрупа повече резерви от злато като част от усилията си да преразпредели портфейла си от резерви, съобщава MarketWatch.

Но с увеличаването на златните си резерви Русия може да се изложи на риска да притежава активи, чиято стойност непрекъснато спада.

„Русия се стреми да диверсифицира валутните си резерви от известно време, но този процес се ускори заради санкциите срещу страната от миналата година насам“, казва Мартина Бозаджиева, ръководител на отдел за проучвания на Европа, Близкия изток и Африка във Frontier Strategy Group.

Междувременно на пазара на суровини цената на златото спадна за десета поредна сесия в сряда. Ценният метал поевтиня с 12 долара, или 1,1%, до 1091,50 долара за тройунция. Цената на златото се понижи с почти 6,7% през юли и 7,7% за годината.

Представителят на руската централна банка Дмитри Тулин заяви през май, че Централната банка на Русия ще повиши златните си резерви, тъй като суровината не се влияе толкова много от „юридически и политически рискове“, съобщават медиите.

Сривът на цените на петрола и международните санкции, наложени върху Русия след инвазията ѝ в Украйна, удариха тежко страната, управлявана от президента Владимир Путин. Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия потъна с 4,2% през април спрямо същия период през миналата година, след като през май се сви с 2,7%.

Скорошната сделка с Иран, която проправя пътя на Техеран към по-голямо производство на петрол, се очаква да натежи още повече върху икономиката на Русия, казва Уша Хейли, професор по мениджмънт в West Virginia University.

Вдигането на санкциите срещу Иран означава, че скоро Техеран ще може да изнася суров петрол и увеличеният брой доставки ще се отрази върху вече уязвимия пазар, което силно ще засегне Русия в качеството й на един от големите износители на суровината.

„Трупането на резерви от злато може да помогне да се компенсират изходящите капиталови потоци от Русия, която е изправена и пред спад на разполагаемия доход и потреблението заради нарастващата безработица“, казва Хейли.

„Страната вече държи повече злато, отколкото преди година, въпреки че ще отнеме още доста време, преди общите валутни резерви да се възстановят“, казва Бозаджиева.

Централната банка на Русия е увеличила резервите си от злато с 350 млн. долара през юни, като така те са достигнали до 48,229 млрд. долара, показват данни на банката. Златото представлява 13,3% от всички резерви в края на миналия месец в сравнение с 9,7% през юни 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

55
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Тоя пак го изтърваха санитарите ...баси откачалката . *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 6 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
От доста време и аз констатирам това...тука е като тъмна уличка в малко българско градче от селски тип...залае ли един *** , край , събират се всичките селски ( форумни) ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 12 rate down comment 2
Bones57
преди 8 години
Да попитам УВАЖАЕМИТЕ модератори. Докога ще търпим неуравновесени *** като Хаирсъзов, които *** из форума с десетките си никове и разводняват всеки опит за нормален диалог???Вече не пиша във форума, но ако искате мога да вляза в тон и да почна да псувам и храча по всяка НПО ***, която ми се изпречи на пътя. За да ви поддържам нивото на форума и новинарската страница ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 13 rate down comment 3
Pyramid
преди 8 години
Замислях се, дали да нети с...в устата, ама се оказа, се сам си се изходил. Да ти е сладко.За Русия: нормално е от криза да се обеднява, ако не знаеш. Русия НЕ Е изключение от обективните закони. Но, санкциите направиха нещо много добро за нея: Разви се процес на деофшоризация и голяма част от генерираните печалби от бизнесите, в които това се случи, занапред, ще остават в руски ръце. наред за всички няма да има, факт. Но, няма да изтичат навън, от което, Русия също НЕ печели. Стана заздравяване на политико-икономическата собственост на/в страната, което и дава ред козове занапред. Да не говорим, че за пръв път, делът на експорта на суровини и енергоносители в БВП спадна под 50%. Русия е започнала да става нормална но, много по-независима от чичо ти Сам страна, отколкото на него му харесва.Затова, той и вие, неговите прилепала, сега ще има да квичите на умряло. Честито ви! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 11 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
*** нещастен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 11 rate down comment 1
абитуриент
преди 8 години
жегите си казват думата........!!!!!.....слънчаса яко народа.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 3 rate down comment 15
StraightForward
преди 8 години
Глупаво същество, не ми разправяй, какви специалисти не РУСНАЦИ си чел, я ми кажи защо долара щял да се разпадне и САЩ ...ДРУГО НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА... АМА СТЕ СМЕШНИ И ГЛУПАВИ .. АХХАХАХАХАХКАКВО МИ СРАВНЯВАШ СРЕБРО СЪС ЗЛАТО И КОЕ КЪДЕ СЕ СЪХРАНЯВАЛО? .. .ХАХАХАХА ТОВА СА ПРАЗНИТЕ ТИ ПРИКАЗКИ.....ТО ТИЯ СПЕЦИАЛИСТИ ГОВОРЕХА, ЧЕ ЗЛАТОТО ЩЯЛО ДА СТАНЕ 5000 ДОЛАРА.. А РУПЛАТА КОЛКО ЩЕ СТАНЕ .. 100000 ЗА ЕДНА ТРОЙУНЦИЯ..ХАХАХАХАХА УЖАС... НЕ МОЖЕТЕ ДА МИСЛИТЕ ДАЖЕ.. А ЦИТИРАТЕ СПЕЦИАЛИСТИ .. ХАХАХ ВСЕ ЕДНО МОЗЪКА ВИ Е МОСКВА И ЦЕНТРАЛЕН .. УЖАС.. МНОГО ВИ Е ЛОШО В ДОЛАР СВЯТ... СМЯХ .... *** ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 12
StraightForward
преди 8 години
ЕЙ, червен ***.... ФЕД какво пречи на Русия да си купува падащо злато?????? И добре че БРИКС ли??? хахахахахаАМИ ТОВА СА РАЗВИВАЩИ СЕ ПАЗАРИ, КАТО НАШИЯ... ЧЕ И ПО ЗЛЕ... ДОКАТО СТАНАТ РАЗВИТИ, КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ МИНЕ, ЕДНИ 30-40 ГОДИНИ???ДОКАТО ИМА ДОЛАР, РУСНАЦИТЕ ЩЕ ОБЕДНЕЯТ, ЗАЩОТО ОСНОВНАТА ЕДИНИЦА ПАРИЧНА Е ДОЛАРА...ТИЯ НЕЩА С ПОКУПКИТЕ НА ЗЛАТО НА 1900 ГИ ПРИКАЗВАЙ , НА ДРУГАРЧЕТАТА СИ ФЕРКС МАСТЪР И ТАМ ПОДОБНИТЕ ПЪЛНИ *** ... ЯЗЪК, ЧЕ СИ ТОЛКОВА ВЪРАЗСТЕН, А ГОВОРЕЩ ГЛУПОСТИ И СИ ДЕГРАДИРАЛ ТОЛКОВА, ЧЕ УЖ ТУКА ГОВОРИМ ЗА ПОКУПКИТЕ НА ПАДАЩО ЗЛАТО ОТ РУСИЯ ЗА ДА СИ СПРЕ КАКВО КРИЗАТА ЛИ КАКВО БЕШЕ, А *** ЧЕРВЕНИ ***?????? ЗАЩО В РУСИЯ ИМА КРИЗА В МОМЕНТА, ВЕ ГЛУПАВИ ЧЕРВЕНИ ***???? А???????????????????ТАКИВА ИНСИНУАЦИИ ТИ КАЗА СИ КУПИЛ И СЕГА ЕДИ КАКВО СИ .. АХХАХАХАХ МНОГО ТЪПО Е ТАКА, ДАВАЙТЕ ФАКТИ ЗА РУСИЯ, ЧЕ КРИЗАТА ВЕЧЕ Я НАПРАВИ ПО БЕДНА.. С МНОГО, А ВИЕ КОЛКО СТЕ БЕДНИ И МОЖЕ ЛИ ВСИЧКИТЕ ДА МИСЛИТЕ ЗА ФЕД И САЩ,САМО КАТО ПО КОМАНДА ОТМОКСВА?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 17 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
"StraightForward", май доста алтъни си купил по $1900 , като , в допълнение, силно те е напекло. Оттам, са ти изхвърчали бушоните и не си владееш емоциите, така ли? какво да ти кажа, кой как сам се нацеди, друг трудно ще го насади. Хапи те кравата, и това е.С крясъци, драги, не можеш да промениш фактите. Страдаш за чичо Самовата далаверка? Или оттам са ти обещали някое куфалченце с палички? ЛЭЛЭ, *** 'ногу си зле ве, батка. 'ногу! Оди на врач, кулшум да ти лей, вуду магийка да ти завълти, оти си веки изперкал. Отделно, псуваш като селски калуцал, *** лошу ти казвам, пускай климатиката, пий там 10 валелияна и си 'звади плъстите от контактът, да има кого саниталити да плибелат.Тей, ами! да беше казал отдалеч, че си болен, че си се набутал, набутал, набутал... На нормалните люде да кажа: Аз също не виждам как така Русия ще си държи златото в ШАШ или у Ингилизко. Не върви. Добре, че не е целият свят във властта на ФЕД, че има БРИКС и други центрове на фин.съпротива. По-добре без ШАШ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 17 rate down comment 4
крас
преди 8 години
ОПРЕДЕЛЕНО НЕ СИ ДОБРЕ ЧОВЕЧЕ. Бих ти поръчал *** за да отнеме, част от емоцията ти, но се притеснявам, че при комплексиран тип като теб нещата могат да придобият обратен ефект.Не мога да ти помогна да избиеш комплекса си за малоценност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още