IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия трупа резерви от злато

Страната се опитва да диверсифицира валутните си резерви, за да се справи с влошаващата се икономика

13:08 | 23.07.15 г. 75
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия се опитва да натрупа повече резерви от злато като част от усилията си да преразпредели портфейла си от резерви, съобщава MarketWatch.

Но с увеличаването на златните си резерви Русия може да се изложи на риска да притежава активи, чиято стойност непрекъснато спада.

„Русия се стреми да диверсифицира валутните си резерви от известно време, но този процес се ускори заради санкциите срещу страната от миналата година насам“, казва Мартина Бозаджиева, ръководител на отдел за проучвания на Европа, Близкия изток и Африка във Frontier Strategy Group.

Междувременно на пазара на суровини цената на златото спадна за десета поредна сесия в сряда. Ценният метал поевтиня с 12 долара, или 1,1%, до 1091,50 долара за тройунция. Цената на златото се понижи с почти 6,7% през юли и 7,7% за годината.

Представителят на руската централна банка Дмитри Тулин заяви през май, че Централната банка на Русия ще повиши златните си резерви, тъй като суровината не се влияе толкова много от „юридически и политически рискове“, съобщават медиите.

Сривът на цените на петрола и международните санкции, наложени върху Русия след инвазията ѝ в Украйна, удариха тежко страната, управлявана от президента Владимир Путин. Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия потъна с 4,2% през април спрямо същия период през миналата година, след като през май се сви с 2,7%.

Скорошната сделка с Иран, която проправя пътя на Техеран към по-голямо производство на петрол, се очаква да натежи още повече върху икономиката на Русия, казва Уша Хейли, професор по мениджмънт в West Virginia University.

Вдигането на санкциите срещу Иран означава, че скоро Техеран ще може да изнася суров петрол и увеличеният брой доставки ще се отрази върху вече уязвимия пазар, което силно ще засегне Русия в качеството й на един от големите износители на суровината.

„Трупането на резерви от злато може да помогне да се компенсират изходящите капиталови потоци от Русия, която е изправена и пред спад на разполагаемия доход и потреблението заради нарастващата безработица“, казва Хейли.

„Страната вече държи повече злато, отколкото преди година, въпреки че ще отнеме още доста време, преди общите валутни резерви да се възстановят“, казва Бозаджиева.

Централната банка на Русия е увеличила резервите си от злато с 350 млн. долара през юни, като така те са достигнали до 48,229 млрд. долара, показват данни на банката. Златото представлява 13,3% от всички резерви в края на миналия месец в сравнение с 9,7% през юни 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 14 rate down comment 2
dakl
преди 8 години
Вероятно се готвят за деня когато САЩ ще обявят че нямат нищо общо с долара, което е и фактически така защото Федералният резерв е частна структура!И тогава всичики напечатани хартийки ще загубят всичко освен цената на хартията на която са напечатани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 17
StraightForward
преди 8 години
Ади, ВЕ, ей глупаво същество... Кога е бил златния стандарт???? Знаеш ли, сега да нямаме пак същият???? А глупаво същество.. ДОЛАРА НЯМА ДА МУС Е СЛУЧАТ ТИЯ НЕЩА... ПОРАДИ ГОРНАТА ПРИЧИНА... Е РАЗКЪСАНО С ДОЛАРА.. ЗЛАТОТО Е НАПЪЛНО САМОСТОЯТЕЛЕН АКТИВ, НЕ ВЪРЗАН КЪМ ДОЛАРА... ***.... ЗАЩО СТЕ ТОЛКОВА НЕ ОБРАЗОВАНИ >>>>>??? ВСИЧКИТЕ ТАКИВА ЧЕРВЕН ***???? ДОЛАРА ТИ Е ОСНОВНАТА ВАЛУТА... ОТ КЪДЕ ЗНАЕШ И КАК ПРЕСМЕТНА СТОЙНОСТТА Й ??????? А ПЪЛЕН НЕКАДЪРНИК СМЕШЕН И ЧЕРВЕН???СЛЕД КАТО ОТ КОЛКО ГОДИНИ СТАНА НЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ М3 -ШИРОКИ ПАРИ, ТОВА Е ПАРИЧЕН АГРЕГАТ И КАКВО ИЗЧИСЛЯВА СИ ПРОЧЕТИ САМ.ЗАПОМНИ КАКВО СЪМ ТИ НАПИСАЛ И ГО НАУЧИ, ЧЕ СИ МНОГО ЗЛЕ... ПУТИН И КИТАЙ ДА КУПУВАТ ПАДАЩО ЗЛАТО Е ДОСТА ПОБЕДОНОСНО...хахахахахахха Смях .... невежи и *** матрял червен и болен ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 15 rate down comment 2
SimeonAtanasov
преди 8 години
И моля, администраторите - почистете многото неуместни и обидни коментари, само запълват форума с ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 24 rate down comment 6
SimeonAtanasov
преди 8 години
Уважаема госпожо Тошкова, златните резерви се измерват в тройунции или тонове, не в милиарди долари или други хартийки.Русия от една година ускори тенденцията да обръща все по-голяма част от резервите си от валута (хартийки, печатани от някоя банка, обикновено ФЕД и ЕЦБ) в реални активи, които също имат пазарна цена и могат да бъдат обезценявани и манипулирани, но все пак имат някаква стойност, за разлика от долара, да речем.А и когато развиващите се страни и в частност БРИКС натрупат достатъчно резервни активи от типа на златото, биха могли да започнат курс по дедоларизация на световната икономика, тъй като не може без да имаш алтернативи да рушиш сегашния ред, основан на долара.Така че златните резерви на Русия и Китай ще продължат да растат с големи темпове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 14
StraightForward
преди 8 години
Наистина си ***.. защо обаче се правиш на ***, каквато си всъщност .. до сега от колко години пишеш тука и нищо вярно не си казал....ЕБАЛНИК, САМОУБИВАЙ СЕ .... ЧЕ ТАКИВА ***, КАТО ТЕБ СА ПРИЧИНАТА ДА НЯМАМЕ И ГРАМ РАЗВИТИЕ... АМА МОЖЕ ЛИ ВСИЧКИТЕ ТАКИВА *** ДА ИМАТЕ ЕДНО И СЪЩО МАЛОУМНО ПРИПОЗНАВАНЕ И МИСЛЕНЕ, МОЖЕ ЛИ ВСИЧКИТЕ ДА МИСЛИТЕ ПО ЕДИН И СЪЩ НАЧИН .. ВСЕ ЕДНО ГЛАВНИЯ МОЗЪК Е В МОСКВА.... КОЙ И ЗАЩО ВИ ПРИЧИНИ ТОВА... А ***, ЗНАЕШ ЛИ?>>>???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 15
StraightForward
преди 8 години
*** продажна и *** да ***, нали ползвам спел 4ек и ми го подчертава, както го пишеш ти. Глупав матрял, неможеш да загрееш, за какво въобще ти се говори, а иначе СИ МНОГО ОБРАЗОВАН... ХАХАХАХАХКАК ТАКА СИ ИЗБИВАТЕ КОМПЛЕКСИТЕ, НА ГЪРБА НА ХОРАТА.. А ЧЕРВЕНИ *** ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 12 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
А ТО БИВА ЛИ ДА СИ ТОЛКОВА НЕ ОБРАЗОВАН И ***?????-----------------------------------------------------------------------------------------------------------и оше нешо тази дума НЕ ОБРАЗОВАН според моята образователна програма се пише слято сиреч НЕОБРАЗОВАН нали ?? Не е отделно ей ти тука неколко синонима да не се излагаш там друг път :))---------------------------------------------------------------------------------------некултурен, ненаучен, неначетен, непросветен, неук, невежа, неграмотен, малограмотен, слабограмотен, недоучен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 11 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
аз не го ползвам да си го качвам по врата ..... аз го ползвам за пари, ако ти не знаеш за кво се ползва злодея, значи лошо са те научили у 3то сменно. Хои има 5 вечерно там поне ше ти кажат за кво се ползва :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 16
StraightForward
преди 8 години
Какви неща говориш, АБСОЛЮТНИ ЧЕРВЕНИ ГЛУПОСТИ....Падащият индекс на златото е падащ не от Вчера... а Русия купувала, злато...!!!Това какво е нови загуби или нови печалби за червените терористи ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 13 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
ако искаш моа ти поръчам такси до Аспаруховия мост, нема проблем ..... :)) Скокни ше се отървеш каам ти честно :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още