IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия трупа резерви от злато

Страната се опитва да диверсифицира валутните си резерви, за да се справи с влошаващата се икономика

13:08 | 23.07.15 г. 75
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия се опитва да натрупа повече резерви от злато като част от усилията си да преразпредели портфейла си от резерви, съобщава MarketWatch.

Но с увеличаването на златните си резерви Русия може да се изложи на риска да притежава активи, чиято стойност непрекъснато спада.

„Русия се стреми да диверсифицира валутните си резерви от известно време, но този процес се ускори заради санкциите срещу страната от миналата година насам“, казва Мартина Бозаджиева, ръководител на отдел за проучвания на Европа, Близкия изток и Африка във Frontier Strategy Group.

Междувременно на пазара на суровини цената на златото спадна за десета поредна сесия в сряда. Ценният метал поевтиня с 12 долара, или 1,1%, до 1091,50 долара за тройунция. Цената на златото се понижи с почти 6,7% през юли и 7,7% за годината.

Представителят на руската централна банка Дмитри Тулин заяви през май, че Централната банка на Русия ще повиши златните си резерви, тъй като суровината не се влияе толкова много от „юридически и политически рискове“, съобщават медиите.

Сривът на цените на петрола и международните санкции, наложени върху Русия след инвазията ѝ в Украйна, удариха тежко страната, управлявана от президента Владимир Путин. Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия потъна с 4,2% през април спрямо същия период през миналата година, след като през май се сви с 2,7%.

Скорошната сделка с Иран, която проправя пътя на Техеран към по-голямо производство на петрол, се очаква да натежи още повече върху икономиката на Русия, казва Уша Хейли, професор по мениджмънт в West Virginia University.

Вдигането на санкциите срещу Иран означава, че скоро Техеран ще може да изнася суров петрол и увеличеният брой доставки ще се отрази върху вече уязвимия пазар, което силно ще засегне Русия в качеството й на един от големите износители на суровината.

„Трупането на резерви от злато може да помогне да се компенсират изходящите капиталови потоци от Русия, която е изправена и пред спад на разполагаемия доход и потреблението заради нарастващата безработица“, казва Хейли.

„Страната вече държи повече злато, отколкото преди година, въпреки че ще отнеме още доста време, преди общите валутни резерви да се възстановят“, казва Бозаджиева.

Централната банка на Русия е увеличила резервите си от злато с 350 млн. долара през юни, като така те са достигнали до 48,229 млрд. долара, показват данни на банката. Златото представлява 13,3% от всички резерви в края на миналия месец в сравнение с 9,7% през юни 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 8 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
Е що се нервиш, де? И какво значение има откъде си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 15
StraightForward
преди 8 години
***, си и си СМЕШЕН СТАВАШ ЗА СМЯХ ДА ВСИЧКИ... А ТО БИВА ЛИ ДА СИ ТОЛКОВА НЕ ОБРАЗОВАН И ***?????КОЙ ПЪК ТИ КАЗА, ЧЕ СЪМ ОТ ВАРНА.. ХАХАХА ЗАЩО САМ СИ СЪЗДАВАШ ИНСИНУАЦИИТЕ И СИ ВЯРВАШ В ТЯХ... .????ТОВА КАК ГО ПРАВИШ, А БОЛЕН ЧЕРВЕН ***????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 11
khao
преди 8 години
значи като си от катуна и свръх целта на живота ти е да си направиш златен зъб и да си купиш ланец си е твой проблем, на бялата част от населението има други цели в живота и в моето семейство не цари културата да се киприм със злато по вратовете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 8 години
спора няма общо с фобство и филство и не ме интересува какъв фил си стига да не си педофил, а това дали михелис е тъпо парче, защото просто ми писна от него.Този форум е един от малкото смислени останали в който може да се проведе смислена дискусия и да се научи нещо от коментарите, ама в последно време и тук се появиха всевъзможни *** като тоя, Танас, страхо, крас и още няколко. та вече ми писна и почва с острите клетви :):) пък ако искат да ме трият
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
кат си дзверски умствено надарен хои продай на *** ланците и пръстените да видиш баша ти как щи извие врато кат на пиле .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 4
Pyramid
преди 8 години
- Говорим за реални активи, измерени в килограм-метър-брой/рубла или долар. Дали Русия ще успее да откупи възможно най-висок дял, докато западът си вярва, че печели точки с/у нея. ТОВА е по-големият проблем на Русия пред цената на кюлче злато. Защото, най-значителното изтичане на национален ресурс става по линия на икономическите зависимости от външни сили. До момента, Русия печели в тази насока. И разните платени или безплатно мразещи са напълно свободни да скърцат: С тях или без, керванът си върви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 17
khao
преди 8 години
с тази разлика че аз не бих го сложил на ***, оная долан *** и спермобанка на маллата. Освен че си ***, се вижда че не можеш и да четеш, колегата застъпва тезата че си руски ***, аз му репликирам че си просто *** ***. или да ти го преведа на български и по елементарно. Ти не се правиш на *** за пари, ами обратното ти си природно *** с генетичен дефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 18 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
Значи, на русофоби и настръхнали ... умници? след слънчасване, да поясним: И в Русия природните запаси са публична държавна собственост. Следователно, дори за златото, Русия едва ли плаща пазарните цени. Дава там по някоя рубла на старателите за добива на златната люспа, СЛЕД КОЕТО, златото се рафинира, сертифицира и складира под държавен надзор. И не толкова им е проблем, че, видите ли, активите се обезценявали "постоянно" - и златото е условен актив в период на срив на цените - а притеснението, дали ще могат да придобият по-голям контрол, докато цените още спадат под натиска на санкциите. Сега ще кажете, че и аз съм "червен ***" и, като се развярвам, не е истина...;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 15 rate down comment 10
michaelis12
преди 8 години
плащат ми да го сложа на *** в устата. Къде виде Русиии тука и Путлери. Давам изказване, че ЗЛАТОТО е ПАРИ !!!! А не че ше праат статуя на *** в Москва ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 18 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
какво има общо русофилството със златото ве *** ??!? ае вие *** ли сте кви сте ?!? Кви Русии кви Комунисти кви 5 леа ви гонят *** ли го пишете ми простотиии на чело с оня *** 20йската там демократа и другите *** където ме убеждават, че ЗЛАТОТО НЕ Е ПАРИ И ШЕ ПАДА ЦЕНАТА ПОСТОЯННО What the *** я си *** каймата ве .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още