IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия трупа резерви от злато

Страната се опитва да диверсифицира валутните си резерви, за да се справи с влошаващата се икономика

13:08 | 23.07.15 г. 75
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия се опитва да натрупа повече резерви от злато като част от усилията си да преразпредели портфейла си от резерви, съобщава MarketWatch.

Но с увеличаването на златните си резерви Русия може да се изложи на риска да притежава активи, чиято стойност непрекъснато спада.

„Русия се стреми да диверсифицира валутните си резерви от известно време, но този процес се ускори заради санкциите срещу страната от миналата година насам“, казва Мартина Бозаджиева, ръководител на отдел за проучвания на Европа, Близкия изток и Африка във Frontier Strategy Group.

Междувременно на пазара на суровини цената на златото спадна за десета поредна сесия в сряда. Ценният метал поевтиня с 12 долара, или 1,1%, до 1091,50 долара за тройунция. Цената на златото се понижи с почти 6,7% през юли и 7,7% за годината.

Представителят на руската централна банка Дмитри Тулин заяви през май, че Централната банка на Русия ще повиши златните си резерви, тъй като суровината не се влияе толкова много от „юридически и политически рискове“, съобщават медиите.

Сривът на цените на петрола и международните санкции, наложени върху Русия след инвазията ѝ в Украйна, удариха тежко страната, управлявана от президента Владимир Путин. Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия потъна с 4,2% през април спрямо същия период през миналата година, след като през май се сви с 2,7%.

Скорошната сделка с Иран, която проправя пътя на Техеран към по-голямо производство на петрол, се очаква да натежи още повече върху икономиката на Русия, казва Уша Хейли, професор по мениджмънт в West Virginia University.

Вдигането на санкциите срещу Иран означава, че скоро Техеран ще може да изнася суров петрол и увеличеният брой доставки ще се отрази върху вече уязвимия пазар, което силно ще засегне Русия в качеството й на един от големите износители на суровината.

„Трупането на резерви от злато може да помогне да се компенсират изходящите капиталови потоци от Русия, която е изправена и пред спад на разполагаемия доход и потреблението заради нарастващата безработица“, казва Хейли.

„Страната вече държи повече злато, отколкото преди година, въпреки че ще отнеме още доста време, преди общите валутни резерви да се възстановят“, казва Бозаджиева.

Централната банка на Русия е увеличила резервите си от злато с 350 млн. долара през юни, като така те са достигнали до 48,229 млрд. долара, показват данни на банката. Златото представлява 13,3% от всички резерви в края на миналия месец в сравнение с 9,7% през юни 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 18 rate down comment 1
крас
преди 8 години
Подминавам обидите на някакъв изпаднал в делириум тип позволяващ си да обижда аудиторията за да СПОДЕЛЯ НЕЩА които съм прочел отспециалисти в тази материя. Иде реч за стойността не само на ЗЛАТОТО , но и за един друг много важен метал служещ катосредство за обръщение - СРЕБРОТО!За ДРЕВНИТЕ инки златото е потта на Слънцето, а среброто сълзите на Луната.Тези които сеинтересуват от пазара на тези два метала знаят, че съществува отношени при остойностяването им. НЕ АЗ , а специалисти които се занимават с тази материя твърдят, че нормалното отношение в стойностите на тези два метала е 1/13 ВИЖТЕ КОЛКО Е СЕГА ТОВА ОТНОШЕНИЕ И ПОЗНАЙТЕ ЗАЩО СРЕБРОТО Е ТОЛКОВА ЕВТИНО?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 3 rate down comment 18
StraightForward
преди 8 години
ТОВА ПУТИН КАК ЩЕ ГО КОМПЕНСИРА :"От началото на 2013г. до 17 юли 2015г. международните резерви на Русия са намалели със 179,418 милиарда щатски долара, а само за периода от 10 до 17 юли 2015г. са намалели с 1,7 милиарда щатски долара."С покупки на падащо злато.... И ДА ТОВА БИЛИ ЧЕСТНИТЕ ПАРИ, ТАКА ЛИ ***, МЕКО КАЗАНО ????? ХАХАХАХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 16
StraightForward
преди 8 години
КАКВИ НЕЩА МИ ГОВОРИШ, ВЕ ПИНКО... НЕ ВИЖДАШ ЛИ ЧЕ ВИ ТРЯБВА ОБРАЗОВАНИЕ... ОБРАЗОВАНИЕ .. УЖАС.. ДОЛУ КАКВО ТИ НАПИСАХ НЕ ЧЕТЕ ЛИ НЕ НАУЧИЛИ НЕЩО, ПОНЕ..????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 16 rate down comment 3
крас
преди 8 години
НА ВЪПРОСА ЩЕ ТИ ОТГОВОРЯ С ВЪПРОС - знаеш ли къде е златото на БНБ?!Ако си мислиш, че цялото количество е в трезора на банката се лъжеш.Предполагам, че и ти не знаеш каква е съдбата на монетарното злато на БНБ, чиято стойност е несъпоставима с кюлчетата злато !СПОМНЯМ СИ, ЧЕ ПРЕЗ 2002 РАЗКАРВАХА ЗЛАТОТО НИ ДО СТРАНСКО.КАКВО ОСТАНА ТАМ И КАКВО ЕС ВЪРНА САЛ ГОСПОД ЗНАЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 18
StraightForward
преди 8 години
Хм, на четвърти *** трябва пак да се обяснява... Я СИ ВИЖТЕ КОГА И КАК Е ИМАЛО ЗЛАТЕН РЕЗЕРВ И КОГА И ЗАЩО Е ОТПАДНАЛ И ЗАЩО ПО ТОЧНО.... *** ЧЕТЕ И УЧЕТЕ ПРЕДИ ДА ВЛИЗАТЕ ДА СЕ ИЗЛАГАТЕ ТАКА, ИМАТЕ ПОЗНАНИЯ КОЛКОТО НА 12 ГОДИШНИ ... СМЯХ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 13 rate down comment 4
SimeonAtanasov
преди 8 години
Малко са ти старички данните.Да, съгласен съм, че е важно къде си съхраняваш златото и дали то е злато. Но е и важно колко имаш. Златото, също като парите, има едно едно главно качество - количеството му.По принцип суверенните държави си държат златото у дома, само на някои западни държави САЩ са им прибрали златните резерви, за да ги "пазят" и не искат и не искат да им ги върнат, така както не искат да се развали договора им за наем с Куба за ползването на Гуантанамо.Русия е вторият в света производител на злато, след Китай, така че тези два страни си добиват злато и ще го вкарват все повече и повече в резервите си, вместо да го продават за зелени хартийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 14 rate down comment 3
крас
преди 8 години
РУСКИТЕ ЗЛАТНИ РЕЗЕРВИ КЪМ 2011 ГОДИНА са на стойност 36.43 млрд. долара, сега са достигнали до 48,229 млрд. долараСКОКА ИМ ОТ 2011 - 2015 Е КОЛОСАЛЕН - БЛИЗО 33% !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЗЛАТНИЯ СТАНДАРТ СТАВА НЕИЗБЕЖНО!РАШЪНИТЕ ГО ЗДАЯТ И ЗАТОВА БЪЛРЗАТ ДА КУПУВАТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 16
StraightForward
преди 8 години
Ади ВЕ, какво било ВАЖНОТО, Я ПАК ???? хахахахахахахахахахаххахахахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 19
StraightForward
преди 8 години
Не знам, да се смея ли да плача ли ???? Основната световна валута е долара..и резервна нейна швейцарски франк и еврото.... Ама ТЕ СССРУСЯЛМИТЕ ДА СИ СЕ ГОТВЯТ ЗА ГЛАДА, КОИТО ЩЕ ИЗПИТВАТ ОЩЕ МНОГО ВРЕМЕ... ВСЪЩНОСТ ДОКАТО ГО ИМА ДОЛАРА И УОЛ СТРЕЕТ .. ГОЛЯМ СМЕХ СТЕ.. ПО ПРИНЦИП.. *** може ли да сте толкова изостанали с мозъците си от 19 век.. какъв ще резултат ВИ, това което виждаме сега ли ????????????? УЖАС..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 10 rate down comment 5
крас
преди 8 години
ЗЛАТНИ РЕЗРВИ към февруари 2011:1/ САЩ - 8 965.6 тона2/ Германия - 3 749.8 тона3/ Международен валутен фонд - 3 137.9 тона4/ Италия - 2,702.6 тoна5/ Франция - 2,684.6 тона6/ Китай -1,161.9 тона7/ Швейцария - 1 146.5 тона8/ Русия - 854.5 тона9/ Япония - 843.5 тона10/ Холандия - 675.2 тонаБългария се нарежда на 43-то място в света с 39.9 метрични тона златни резерви,ВЪПРОСЪТ Е НЕ САМО КОЛКО ЗЛАТО ИМАТ, НО И КЪДЕ СЪХРАНЯВАТ ЗЛАТОТО СИ?!Във Форт Нокс или в Bank of England?В момента в трезорите на Форт Нокс и Bank of England, както и в други централни банки, може да има над 10 000 метрични тона фалшиво злато. Става дума за колосална фалшификация и замяна с позлатени кюлчета, пълни с волфрам.ПРОЧЕТЕТЕ СТАТИЯТА : "Колосалната афера Къде изчезна световното злато?"ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ!А това ,че рашъните увеличават запасите си не е толкова важно. Важно е дали по подобие на останалите държави го държат в Форт Нокс и Bank of England или в техен трезор!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още