IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка пуска в обращение през декември 1 трлн. рубли

Гуверньорът Елвира Набиулина посочи, че мярката е рутинна и се обяснява с традиционното търсене на пари в края на годината

17:44 | 13.11.15 г.
<p>
	Гуверньорът Елвира Набиулина. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Гуверньорът Елвира Набиулина. Снимка: Архив Ройтерс

Планът на Руската централна банка да пусне в обращение през декември банкноти на стойност 1 трилион рубли (13 милиарда евро) е свързан с традиционното търсене в края на годината. Това заяви в петък гуверньорът Елвира Набиулина, цитирана от бизнес портала РБК. Институцията не очаква рязък ръст в търсенето на пари.

„Решението на централната банка да напечата 1 трилиона рубли няма да доведе до нищо друго, свързано с паричната политика“, казва Набиулина. „Това са обичайни и рутинни мерки и няма ръст на търсенето на пари в сравнение със същия период миналата или по-миналата година“, допълва тя. 

От пресслужбата на централната банка по-рано поясниха, че става въпрос за сезонно увеличение на парите в обращение, което се наблюдава в края на годината, а не за увеличение на паричната маса.

Ръстът на парите в обращение се наблюдава ежегодно, посочва РБК. Статистиката на централната банка показва, че през декември 2014 г. парите в обращение са нараснали с 920 милиарда рубли, а през декември 2013 г. - с 800 милиарда рубли.

По данни на регулатора към 1 октомври парите в обращение в Русия са надвишили 6,7 трилиона рубли, а паричната маса е възлизала на 32,95 трилиона рубли, което е с 0,2% по-малко в сравнение с предния месец.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още