IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика се свива през ноември за пръв път от пет месеца

БВП се свива с 0,3%, сочат сезонно изгладените данни на Министерството на икономиката

15:57 | 28.12.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руската икономика се свива през ноември за пръв път от пет месеца, като ниските цени на петрола вече оказват влияние върху потреблението и индустриалното производство, съобщава Bloomberg.

БВП се свива с 0,3%, сочат сезонно изгладените данни на Министерството на икономиката. През септември и октомври бяха записани ръстове от съответно 0,3% и 0,1%. На годишна база понижението през ноември е 4% и това подчертава рисковете пред възстановяването на страната от рецесията, коментира Bloomberg.

Сривът в цената на петрола заплашва да удължи рецесията и ако БВП се свие и през 2016 г., това би било най-тежкият период за руската икономика от две десетилетия. През третото тримесечие руската икономика се сви на годишна база с по-забавен темп, но евтиният петрол изглежда ще постави на изпитание управлението на Владимир Путин, който миналия месец заяви, че най-лошото от кризата е отминало. 

„Подновеният спад в цените на петрола този месец и влошената геополитическа обстановка формират стабилна негативна тенденция, което води до понижения в прогнозите за следващата година“, казва Андрей Клепач, главен икономист във Внешекономбанк.

Европейският бенчмарков сорт петрол Брент, на базата на който се формира цената на руския Уралс, достигна 11-годишно дъно миналата седмица, след като ОПЕК на практика спря да се съобразява с месечния лимит на добива. Тези развития вредят на Русия, като намаляват приходите в бюджета, отслабват рублата и ускоряват инфлацията.

Акциите на руските фондови пазари са напът да запишат първото си месечно понижение от септември насам. Рублата е третата най-зле представяща се валута през декември с 8-процентово поевтиняване спрямо долара.

Руското министерство на икономиката очаква БВП да нарасне с 0,7% през 2016 г., след прогнозно свиване от 3,9% през 2015 г. Централната банка не е толкова оптимистична в прогнозите си – тя очаква свиване на икономиката от 1% през 2016 г., ако цената на сорта Уралс е средно 50 долара за барел.

„Ако цените на петрола останат на сегашните си нива за половин или цяла година, икономиката ще продължи да се влошава“, заяви бившият министър на финансите Алексей Кудрин в интервю за агенция „Интерфакс“. „Не можем да кажем, че пикът на проблемите е отминал“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Ivan.r
преди 8 години
Притеснителни за мен са разнопосочните прогнози на водещите инситуции в страната - ЦБ и министерството на икономиката. Някой има ли представа на какво се дължи това разминаване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още