IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнози за Русия през 2016 г. - рецесия, висока инфлация и слабо потребление

Основният риск остава евтиният петрол, прогнозират повечето икономисти, анкетирани от бизнес портала РБК

13:45 | 28.12.15 г. 32
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Състоянието на руската икономика през 2016 г. ще зависи от петрола и потреблението. Ниските цени на горивата и високата инфлация няма да позволят на Русия да излезе от рецесията през следващата година, прогнозират икономисти, анкетирани от бизнес портала РБК.

Половината респонденти (16 от общо 32) очакват икономиката да се свие през 2016 г., а петима предвиждат нулев растеж. Средната прогноза за руския БВП е за свиване с 0,2%, а за инфлацията – ускоряване до 8,1%. 

„Фундаментално влияние върху руската икономика през 2016 г. ще има намаленото потребление от страна на населението“, смята главният икономист в пенсионния фонд „Капитал“ Евгений Надоршин. „Търсенето ще се понижи заради високата инфлация, трудното отпускане на кредити, свиването на реалните доходи и намаляващите спестявания“, казва той. Според Надоршин в края на 2015 и началото на 2016 г. фирмите ще съкращават персонал, за да се адаптират към новата реалност.

„За руските потребители дъното на кризата все още не е достигнато“, смята Татяна Лисенко, икономист за Русия в Standard & Poor's.

Инвестиционната активност ще бъде ниска, очаква Владимир Евстифеев, началник на звеното за анализи в банка „Зенит“. „Перспективата за продължително ниско търсене лишава компаниите от стимули за развитие и държи капиталовите разходи на минималното необходимо ниво“, казва той.

Основният риск през 2016 г. остава цената на петрола. „Запазване на цената на сегашното ниво или допълнително поевтиняване ще доведат до поредно отслабване на рублата и скок на инфлацията. В такъв случай потреблението ще се свие още повече“, посочва Лисенко. „В тези условия Руската централна банка няма да прибегне до понижаване на ставките и дори може да ги увеличи, а правителството може допълнително да затегне фискалната политика“, прогнозира тя. 

Според Лиза Ермоленко, главен икономист за развиващите се пазари в Capital Economics, рецесията в Русия ще продължи и през 2016 г. „Спад в цената на петрола с 10 долара намалява приходите от износ в бюджета с 25 милиарда долара, или 2% от БВП. Износът на газ играе по-малко ключова роля, но тъй като цената на газа следва тази на нефта, се очаква спад в приходите от износ на газ с 5 милиарда долара, или 0,4% от БВП“, казва Ермоленко.

Слабата рубла компенсира само част от свиването на бюджета заради евтиния петрол, така че ако няма съкращения в разходите, дефицитът може да достигне до 6% от БВП вместо планираните 3%“, посочва тя.

Песимистично настоените икономисти очаква средна цена на петрола през 2016 г. от 40 долара за барел, а оптимистите – 60 долара. Средната прогноза за цената на европейския бенчмарков сорт Брент е 51,8 долара за барел, а за курса на рублата – 67,7 рубли за долар.

Според Евгений Надоршин през първото полугодие валутата може да поевтинее до 80 рубли за долар, но след плавно стабилизиране в края на годината може да достигне 70 рубли за долар.

11 от 32 експерти очакват икономиката на Русия да нарасне през 2016 г.

Татяна Орлова, главен икономист за Русия в Royal Bank of Scotland, посочва два фактора, които биха повлияли добре на руската икономика. „Компаниите предстои да платят по-малко външен дълг, отколкото през 2015 г., поради което отливът на капитали ще бъде по-малък. Това ще компенсира отрицателния ефект от ниската цена на петрола“, прогнозира Орлова. Освен това добър сигнал би било потенциално облекчаване на санкциите от страна на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 0 rate down comment 1
SimeonAtanasov
преди 8 години
По-големи глупости не бях чел скоро. Добре че руснаците не са злопаметни и позволиха на Германия да се обедини, въпреки всичкото зло, което немците са им сторили, а и на много други.Какви пари са взели руснаците за разпада на Югославия? Меркел поде инициатива за затваряне на атомните централи в Германия, не Шрьодер. Глупост след глупост, драга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 2
comet
преди 8 години
Явлението женска еманципация е на път да обезсмисли политическите и икономически световни конфликтите, че и събере/обедини/помири световните мъже в една голяма световна кръчма, ми то е като при нашествие от извънземни, та бегам от темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Ivan.r,Спрямо системата със златни пари, системата с незлатни пари е по-полезна.Базовата грешка в съвременните държави е сгрешена парична система.Предпоставката за тази държавна слабост е незачитане качества на ползвани незлатни пари.(Адекватната) Паричната система, при която е възможно пълноценно обществено развитие е подобрена (спрямо сегашната сгрешена) парична система с незлатни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
ама как бе не моля ти се те тея руслямистанците ше *** ..... :))) а то се паткясаха всички западни каиши покрай тях, но тролейбусите знаят повече и имат тука всички до един ресторанти в Канада или в Австралия и всякакви бизнеси да знаят за кво иде реч ..... ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 6
comet
преди 8 години
А когато сложат в календара на Обама снимка с негово посещение в България, моля някой да я публикува да не изтърва случката:http://***.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/bylgarska-sleda-v-kalendara-na-putin-video-6047710
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 11 rate down comment 12
comet
преди 8 години
Имам познат който обиколи всичките англоговорещи държави, взе каквото можа, но сега драпа за Русия (не на всяка цена, но си подобрява руския). Един от аргументите му е че руското образование е едно от най-добрите в света. Аз го разубеждавам, че Империята има традициионни победи срещу Русия, я как на времето им инжектираха великата революцията та си избиха сами аристокрацията, та може пак Русия да пострада, но ако (след кредитната бомба дето има да избухва) се окаже че Русия, Китай, Иран, Индия оцелеят като независими, а Империята не разхлаби примките около шиите на гражданите си, нищо чудно да нямам аргументи да убедя познатия си да не ходи да живее и работи в Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 2
Ivan.r
преди 8 години
Иван Митев, виждам, че отбелязвате грешките на паричните системи в редица страни. Според Вас каква парична система би била адекватна - привърженик сте на златния стандарт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 15 rate down comment 6
vzhekoff
преди 8 години
Като казвам "Излагате се", имам предвид, че вместо подобни бакалски сметки 16+5+11 = 32, можеше да се даде някакъв обзор - колко е БВП, колко е бил/спаднал - в рубли и долари или в двувалутната "кошница", която те обичат. Колко е салдото по износа, колко е външният дълг и как се е движил, какъв е вътрешният дълг и какво се очаква и т.н.А така - някакви експерт(и/чета) от банки, които реално нямат почти никакво влияние в руската иконимика... Несериозно е. Отделно има куп фактори - водят две войни - печелят ли ги, губят ли ги ? Как ще повлияе това... Абе слаба работа е статията, малко като за помежду празниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 3
vzhekoff
преди 8 години
Две извадки от статията:1. Половината респонденти (16 от общо 32) очакват икономиката да се свие през 2016 г., а петима предвиждат нулев растеж. 2. 11 от 32 експерти очакват икономиката на Русия да нарасне през 2016 г.Бойчо, излагате се с подобни "анализи".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 3
Sergei
преди 8 години
Стоян Стайков подрядчик Кремля на выборах президента Болгарии?В 2016 году Кремль рискует опять и снова наступить на одни и те же грабли во внешней политике на балканском направлении. На этот раз на президентских выборах в Болгарии, играя по чужим правилам и делая ставку на заведомо убыточное финансирование кампании заведомо непроходного, но якобы пророссийского политика.Очередные выборы президента Болгарии запланированы на октябрь 2016 года. Право выдвинуть дежурного кандидата-русофила (и распилить сопутствующие денежные потоки) пытается монополизировать за собой устойчивая транснациональная группировка нечистоплотных финансовых и политических консультантов, связанных с посольством Болгарии в Москве и официальными структурами НАТО. И похоже, что у аферистов есть высокопоставленные покровители в коридорах российской власти.Функцию бухгалтера и кассира на себя взял австро-болгарский бизнесмен Стоян Стайков (Stoyan Staykov), http://vestiural.com/news/20151228/14669.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още