IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкциите са намалили стокооборота между САЩ и Русия с 30%

Дори и да отпаднат ограниченията, нормалната търговия едва ли ще се възстанови бързо, смята търговското аташе на Русия в САЩ

11:59 | 25.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Санкциите са намалили стокооборота между САЩ и Русия с 30%

Заради взаимните икономически ограничения стокооборотът между Русия и САЩ е намалял с 30%, съобщава търговското аташе на Русия в САЩ Александър Стадник пред ТАСС. Данните са предварителни, но очакванията са, че до края на годината свиването ще се задълбочи до 1/3.

Санкциите от една страна блокират пълноценното сътрудничество между САЩ и Русия, както и подкопават основите на свободната търговия и доверието между партньорите, посочва още Стадник.

През 2014 година стокооборотът между двете държави беше на стойност от около 25 млрд. долара, като Русия изнасяше стоки на стойност 16 млрд. долара. През тази година стокооборотът едва ли ще надхвърли 20 млрд. долара - от януари до октомври стойността му е 17,4 млрд. долара.

Намалението на вноса на американски стоки обхваща всички сектори, но най-вече вноса на машини и съоръжения, почти до нула са намалели и доставките на храни и селскостопанска продукция.

Стадник отчита още и че вдигането на санкциите няма да означава бързо възстановяване на търговските отношения както със САЩ, така и с ЕС, защото нишите на руския пазар, освободени от компании от Запада, вече са заети от други играчи.

Според него и затова повечето западни компании се опитват да останат на руския пазар и дори започват нови проекти. Същото прави и руския бизнес.

"В този смисъл санкциите само вдигат шум", казва търговският представител на Русия в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още