IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата се понижи до най-ниското си ниво за годината

Руската валута е на път да отбележи трети пореден годишен спад

15:23 | 28.12.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Рублата се понижи до най-ниското си ниво за тази година, след като петролът отново поевтиня, а инвеститорите спекулират, че традиционното вдигане на бюджетните разходи в края на годината ще се отрази негативно на руската валута, инжектирайки допълнително пари в брой в компаниите и банките, коментира Bloomberg.

Валутата се обезцени с 2,2% до 72,2450 за долара към обяд в Москва, с което отбеляза спад за трети пореден ден заради цената на петрола сорт Брент, насочила се към 37 долара за барел. Спадът е най-големият сред валутите на развиващите се пазари, следени от Blommberg. Рублата се е обезценила с почти 19% от началото на годината досега.

Руската валута е напът да отбележи трети пореден годишен спад, след като петролът потъна до най-ниското си ниво от 11 години насам, а САЩ и ЕС запазват санкциите си срещу Русия като наказание за ролята на страната в кризата в Украйна. Допълнителен натиск преди новата година идва от финансовото министерство, което обикновено увеличава бюджетните си разходи през последните няколко дни и предоставя рубли на компаниите, за да могат да обменят в долари и евро, твърди Денис Давидов, анализатор в Nordea Bank в Москва.

„Бюджетните средства и евтиният петрол може да понижи рублата до 72 за долар“, казва Давидов. Бюджетните пари „често се обменят преди дългите празници“, добавя той.

Междувременно централната банка на Русия приложи и по-стриктни правила върху паричните борси в страната. Очаква се целта на политиката е да пребори прането на пари и финансирането на тероризма, коментира RT.

От неделя властите изискват клиентите да предоставят пълните си имена, паспортни данни, местожителство, дата на раждане и референтен данъчен номер, ако трансакцията е по-голяма от 15 000 рубли (212 долара).

Формулярите ще бъдат попълвани от банките, а информацията за клиентите ще бъде съхранявана от банката пет години след датата на последната трансакция. Сега банките имат право да изискват информация за финансовата ситуация на клиента, бизнес репутацията му и произхода на парите.

Според икономиста Евгени Гонтмахер правилата са и мярка за ограничаване на спекулативните обменни курсове на долара спрямо рублата.

„Мисля, че централната банка очаква допълнително обезценяване на рублата и е решена да спре това. Ограничителните мерки са въведени, за да ускоряват или забавят спада на валутата“, коментира той. „Бих казал, че това е мярка срещу инфлацията, защото бързият спад на обменния курс на рублата засилва инфлацията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още