IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обезцени рублата до най-ниското ѝ ниво от деноминацията насам

Курсът на еврото се повишава с 1,26 рубли и за пръв път от над 10 месеца

14:24 | 15.12.15 г. 58
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гуверньорът на руската централна банка Елвира Набиулина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на руската централна банка Елвира Набиулина. Снимка: Ройтерс

Руската централна банка повиши официалния курс на долара с 60,51 копейки и от 16 декември щатската валута ще се обменя за 70,8295 рубли, съобщи бизнес порталът РБК. Обменният курс на руската валута не е бил толкова нисък след деноминацията на рублата през 1998 г. Преди това рекордът беше от 25 август тази година, когато един долар се обменяше за 70,7465 рубли.

Курсът на еврото се повишава с 1,26 рубли и за пръв път от над 10 месеца едно евро се обменя за повече от 78 рубли. От 16 декември курсът, определен от централната банка, е 78,2312 рубли за едно евро. Последният път, когато единната валута беше по-скъпа, беше 3 февруари 2015 г., когато се обменяше за 78,79 рубли.

След като цените на петрола се понижиха под 37 долара за барел в понеделник, курсът на долара на московската борса се повиши над 71 рубли за пръв път от 25 август насам и достигна 71,225 рубли, което е с 86,3 копейки над стойността, при която приключи търговията на 11 декември.

Същевременно еврото поскъпна със 73,6 копейки и за пръв път от 26 август курсът надвиши 78 рубли, като достигна 78,449 рубли.

В хода на днешната търговия на московската борса валутните курсове се понижиха, като доларът се обменя за 70,371 рубли, а еврото – за 77,57 рубли.

„Кремъл следи внимателно резките валутни изменения предвид спада в цените на петрола“, увери Дмитрий Песков, прессекретар на президента Путин. „Безусловно подобни колебания предизвикават притеснения“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

53
rate up comment 5 rate down comment 2
Nathan
преди 8 години
Обезценяването на рублата не е нищо фатално и може да е в полза на руските производители и да увеличи дяла на сделките, търгувани в други валути, примерно юани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 7 rate down comment 4
markoci
преди 8 години
Това за квази дълга е поредната мантра на НПО дейците която също не е вярна. Държавния им дълг е много нисък и за да има кво да плюват колегите измислиха че държавата ще плаща дълга на целия бизнес и граждани в Русия. Което си е глупост голяма. Банките ако имат пасиви в долари имат и активи и би трябвало да са относително балансирани да не ги излагат на валутен риск. Много ми е интересно каква част от частния дълг на Руските фирми е в плоскостта дъщерна компания към компания майка в чужбина. Щото според мен поне половината от недържавния дълг е в тая плоскост. Което съотвено не е никакъв проблем за Русия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 8 години
п.п. Това с тайминга на руския дълг е една от най-пазените тайни :) - информация няма почти никъде из нета . Не знам ти от къде си толкова сигурен че са прескочили баира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 8 години
Извинявай , но това "ще отпуснат" не се вижда по влошаващите се баланси и девалвацията на рублата . По скоро ми прилича на македонеца дето говорил на магарето си - не умирай магаре , ке се роди зелена трева :)Единственият шанс на Русия и Путин в частност е да се споразумеят с САшшшшшшш и Обонго и така като гледам те прекрасно го знаят и работят усилено по темата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 4 rate down comment 3
SimeonAtanasov
преди 8 години
Мисля, че през изминалите две години падежираха голяма част от задълженията на Роснефт, Газпром и други големи компании. Макар и да има санкции върху финансовия и енергийния сектор, тези санкции са само от Западните държави + Япония, Южна Корея и Австралия. Азиатските финансови центрове, особено Китай и гравитиращите и зависими от него фактори, ще отпуснат кредити на руските фирми. Арабски финансови институции също биха отпуснали пари. А ако това финансиране е недостатъчно или много скъпо, Централната банка на Русия ще отпусне нужните средства като кредит за руските компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 8 години
Миха бре , ти *** ли си бря ? Сашшшшшшш ги боли трътката при положение че си произвеждат валутата на дълга ! Джапанките са кредитор бря семпъл , не длъжник в чужда валута същото е и с Китай !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
data стига си дрънкал, че ако на твойте пичове от Сашш се пусне това "квази дълга" им лошо че ти стане и на джапанките също там па е да си *** века ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 2 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
тя, че има латински има, нали от там са произлезни тея запада сега .... :)) но германците я ползват бая често :)) ае кво да ти кажа .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 8 години
Относно нивото на задлъжнялост на Русия - не е проблема в нивото на дълга ( страни са фалирали и с доста по малки нива на дълга . За пример България обяви дефолт по дълга при нива на задлъжнялост от 15 % към БВП )за един дълг освен нивата му са важни календарът на падежиране и готовността на кредитора да револвира съответният дълг . Та в кратце - Руския дълг не е проблем като размер а това че имат сравнително лоша краткосрочна структора и това че кредиторите поради наложените санкции не могат (дори и да искат ) да револвират дълга . Това в комбинация на факта че дълга в голямата си част е квази държавен ( кредитирани са основно руски държавни фирми ) прави нещата доста лоши за Русия и нейното правителство и граждани . Защото при дефолт на една държава тя няма как да бъде обявена от своя кредитор в несъстоятелност но за една компания като Ростнефт това си е реална опасност при спиране на плащанията по даден чужд дълг .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 8 години
Квази или още скри дългове . Ето ти разсъжденията на Хърсев по темата : http://***.segabg.com/article.php?id=200881 за такива се смятат дълговете който макар и не пряко държани от дадено правителство те реално ще бъдат платени от него при евентуален фалит на държателя на дълга . Най очеизваждащият пример в Бг например са дълговете на НЕК .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още