IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция пред нови избори?

За първи път от началото на 2015 г. Алексис Ципрас не разполага с подкрепа от страна на обществото и своите партньори

18:40 | 03.02.16 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гърция е изправена може би пред нови избори. За тази възможност съобщи късно в сряда гръцкият новинарски портал TheToc, като се позовава на правителствени източници.

За първи път от поемането на властта през януари 2015 г. гръцкият премиер Алексис Ципрас не може да разчита на подкрепа от страна на обществото и своите партньори, пише медията.

Източниците подчертават, че Ципрас безрезултатно е опитал да намери нови коалиционни партньори за предстоящите гласувания на редица важни мерки в парламента. Затова премиерът е допуснал пред свои съпартийци възможността за нови избори. Според някои източници тази възможност е напълно реална, като до дни премиерът може да подаде оставка.

В момента различни професионални сдружения и профсъюзи протестират срещу планираната пенсионна и данъчна реформа, които са предпоставка за допълнителната финансова помощ от страна на Европейския съюз. 

Очаква се в четвъртък страната да бъде напълно блокирана от национална 24-часова стачка, свикана от двата основни синдиката в страната - Общата конфедерация на труда GSEE, представляваща работещите в частния сектор, и Федерацията на държавните служители ADEDI, срещу предложените от правителството данъчни и пенсионни промени, които са част от третата международна спасителна програма на страната. Предвижда се пенсиите да бъдат намалени с около 15%.  

Това ще е трета национална стачка от повторното идване на власт през септември на лявото правителство на Алексис Ципрас. Първата бе през ноември, а втората - през декември.

Гърция е под натиска на международните кредитори да намали разходите за пенсии, които са най-големи в ЕС. Фермерите остават по блокадите. Tе обмислят да дойдат до Атина, за да участват в протестите. Влаковете, метрото и общественият транспорт няма да се движат. Авиокомпанията Olympic Air е анулирала 16 полета.

Плавателните съдове ще останат закотвени по пристанищата. Затворени ще са и бензиностанциите в цялата страна. Адвокатите няма да работят до 8 февруари. Продължителна стачка реши да обяви и синдикатът на товарните превозвачи. Лекари, фармацевти и работещите в болниците също излизат на улиците.

Гръцките журналисти спряха работа днес. Очаква се заради утрешната стачка да прекъснат и обществените услуги в цялата страна.

В рамките на общата стачката са предвидени също множество протестни митинги и шествия.

В тази връзка Министерството на външните работи (МВнР) препоръча на българските граждани, пътуващи за Гърция, да  избягват места с масови обществени мероприятия като митинги и шествия в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 5
Mollov
преди 8 години
Абсолютно съм съгласен, че безплатен обяд няма, но не може да им се отрече на гърците, че са силни като общество. От 2 дни се говори за стачка по всички сектори - трнаспорт, адвокати, боници, услуги... всички стават в едно, управлението ляво ли е, дясно ли е, защитава страната си докрай, имат самочувствието на силен народ (хем, че и да нямат общо със старите елини) пак имат нац. самосъзнание. Всички говорите фалит, сега ще видите какво ще им се случи, но това се говори от 2010-та, а гърците си пият узо, работят на висок стандарт сравнение с нас и почиват качествено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Извадка от новините днес за Гърция:"Данъчен шок! Правителството предлага ставки от над 60 процента", пише днес англоезичното издание на гръцкия всекидневник "Прото тема"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 8 години
Фалит, като фалит - малко или много драматичен, ще си дойде. Фалита ще ги дисциплинира и за напред ще знаят, че с цоцализъм края винаги е един и същ. Ако бяха фалирали преди 6 години до сега щяха са изчистили всички дисбаланси ...Винаги най-боли когато са ти дали право, което преди си го нямал и после ти бъде отнето - но изначало това право не е било тяхно, а е било следствие на кредита. Много са ми забавни изядоха и изпиха всичко, знаейки че всичко ще свърши, но сега го раздават че това е от техният труд и стойност ...Най-забавното е че самият грък не си плаща дълга към банката, какво да говорим за външни кредитори - над 50% са лошите кредити в самата Гърция.Още по забавно ми е като дойде някой по краен и им върне драхмата -за няколко седмици ще загубят в пъти, това което имат сега ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
edimi
преди 8 години
Прави впечатление нещо, като тенденция. Периферните за ЕС държави целенасочено някак се "разкостват". Малко на принципа на дивашкото нещо наречено приватизация, преди време в БГ. И географски погледнато, това е от Севера та до Юга.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 8
Иван Митев
преди 8 години
Какво е трудното при Гърция?Ставащата лошотия е от влияние на сгрешена европейска парична система.С прекратяване на тази държавна грешка ще се преустанови опасността от ескалация на стопанска криза и гърците ще могат да си връщат дълговете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 5
SS-23
преди 8 години
Гърция пред нови избори?---Ами нормално, тоя *** си изигра ролята, заради която беше добутан до този му пост - да закове гърците за винаги и за вечни времена! А беше на един-единствен ход от мата, на един-единствен ход това да срине цялата Пирамида, ако беше извел Гърция от еврото и показал от петте пръста - средният на т.н. "инвеститри"! До тук беше Ципурата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
Каквото и да си пишем истината е, че държава, изпаднала в състоянието на Гърция се случва за пръв път в историята. Всички други обявяваха фалит много по-рано. Идея си нямам как ще приключат нещата там. Да не говорим, че и много други държави вече са задлъжнели колкото Гърция, че и повече. Какъвто и да е финалът ще е много драматичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
Mesoiadess
преди 8 години
Крайно време е за нов рунд. Дано им дойде накрая акъла , че да излезнат , явно нито приватизация ще има , нито парите в банките ще върнат , нито разходи ще режат още .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Гърция е такова положение че клкото повече мърда , толкова повече и влиза...кво да се прави , въпрос на приоритети , няма как и душата в рая и ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
nobel
преди 8 години
Е хайде да си го кажем направо. Гърците протестират срещу това, че Ципрас е прекалено мек с кредиторите. Хайде сега познайте от три пъти какъв ще е следващия, който ще дойде на власт? Защото според мен ЕДИНСТВЕНАТА възможност е нещо още по-ляво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още