IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Киев има повече отвсякога нужда от Москва

За малко повече от година жизненият стандарт в Украйна се понижи наполовина, а валутата загуби 350%

17:58 | 12.03.16 г. 57
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В същото време европейската сертификация позволява само на 72 украински компании да изнасят стоки в ЕС. От тези компании 39 се занимават с производство на пчелен мед. Може да изглежда, че става дума за много мед, но Украйна изчерпа своята годишна квота за износ на мед през първите шест седмици на 2016 г.

Не ясно също как Порошенко планира да направи украинското селско стопанство конкурентно на световната сцена, при положение че, както изтъква собственият му селскостопански министър, четири пети от селскостопанските компании са фалирали. Не е ясно и кой ще плаща за селскостопанските машини, 80 процента от които се внасят.

Подобни политики водят до неотклонно намаляване на популярността на правителството - 70 процента от украинците казват, че страната върви по грешен път, а 85 процента казват, че нямат доверие на министър-председателя. Популярността на Порошенко сега е по-ниска от тази на предшественика му Виктор Янукович в навечерието на бунта на Майдана, при който той беше свален от власт.

Но макар по-малко от 2 процента да определят страната като "стабилна", няма изгледи за предстоящ нов бунт. Засега режимът успява да даде обяснения, които отклоняват вниманието от неговата роля за икономическото рухване на Украйна.

Първото е анексирането на Крим от Русия и бунтът на изток, които обикновено се посочват като причина за намаляването на БВП. Вярно е, че те предизвикаха значителни икономически вреди, но положението се влошава от политиките на самото правителство, което макар да настоява, че рускоезичните източни райони са част от Украйна, прекъсва икономическите връзки с тях и наказва населението заради подкрепата му за Русия. <div class="getty embed image" style="background-color:#fff;display:inline-block;font-family:'Helvetica Neue',Helvetica,Arial,sans-serif;color:#a7a7a7;font-size:11px;width:100%;max-width:594px;"><div style="padding:0;margin:0;text-align:left;"><a href="http://www.gettyimages.com/detail/512420722" target="_blank" style="color:#a7a7a7;text-decoration:none;font-weight:normal !important;border:none;display:inline-block;">Embed from Getty Images</a></div><div style="overflow:hidden;position:relative;height:0;padding:69.023569% 0 0 0;width:100%;"><iframe src="//embed.gettyimages.com/embed/512420722?et=hDWAtCYZQiFrPHVgIQOJzQ&viewMoreLink=off&sig=2pf2aAQbPXIrFNBbdD63hGqVDKpcx8UB03r9m-HvC3s=&caption=true" width="594" height="410" scrolling="no" frameborder="0" style="display:inline-block;position:absolute;top:0;left:0;width:100%;height:100%;margin:0;"></iframe></div><p style="margin:0;"></p></div>

Друг любим довод на сегашното правителство е, че Украйна просто няма избор, освен да отговори на руската агресия, като наложи собствени санкции. Красотата на този довод е в това, че макар да няма икономически смисъл, той притежава голям политически смисъл за тези, които сега са на власт.

Разрушаването на промишлената база на Украйна, която е съсредоточено предимно на изток, измества баланса на икономическата и политическата власт към западните райони, като трайно маргинализира политическата опозиция. Предимствата са ясни. Подхранването на усещане за непрестанна криза позволява на сегашното правителство да твърди, че трябва да остане на власт, за да осъществи своите политики. Единственото несигурно нещо е дали подобна стратегия може да даде плод, преди икономиката на страната да рухне.

Това не е политика, която Западът може да подкрепя. Независимо от политическите пристрастия, никое западно правителство не би трябвало да толерира умишленото обедняване на населението с цел извличане на политическа изгода. Опасността от превръщане на Украйна в провалена държава и добавяне на още милиони хора към разрастващата се бежанска криза в Европа просто е твърде голяма.

Най-добрият начин да се избегне подобен развой е да се признае, че икономическото оцеляване на Украйна зависи не от западните спасителни планове, а от възобновяването на руските инвестиции там. Западните политически дейци би трябвало да настояват икономическият разум да има предимство пред икономическия национализъм и да поставят това като условия за оказване на помощ.

Докато не стане това, е трудно да си представим как някой би инвестирал в бъдещето на Украйна, включително самите украинци.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 19 rate down comment 14
stanislavr
преди 8 години
Не знам за Украйна момчета, ама като заместиш името с България нещо много съвпада, от 95-97-а та то ден днешен. Да вземем да им ги изнесем тия нашите екшън герои, поне да ги дооправят. Най интересното е, че под статиите за далечни "братски" страни има сума ти и коментари, а за нашата мила родна картинка - нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 16 rate down comment 20
michaelis12
преди 8 години
Слабичко мноо слабичко сте батко не ми е интересно - честно. Айде другия *** уж интелигентен там история това онова, но вие Marandi Group Inc. нещо мноо зле са ви подбрали там от фондациите. Поглени другите съфорумци, deant, nobel, floridata etc. класи над вас, дори с misantropata дет се карам нон стоп човека има нещо в тиквата си, а вие сте трагични, "Джуджаро, мачове, глупости на квадрат" Айде стига толкоз за днес, не джуджето, а Украйната са свирени отдавна и тва е .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 25 rate down comment 19
SimeonAtanasov
преди 8 години
Знаеш какво са имали предвид - курсът на гривната е спаднал 3,5 пъти спрямо долара/еврото.Корупцията и икономическата нищета са невиждани в Украйна, дори за нейното нещастно посткомунистическо "развитие". Украйна дълбае назад и може само да мечтае за миналото си състояние в края на съществуването на СССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 20 rate down comment 13
The Big One
преди 8 години
Мише, от небесата онзи ти е дал мозък. Ползвай го. (Остави сега кой к'во казал тук във форума). Твоя/вашия идол вече ви е продал бе човек. Какво защитаваш ? Всичко е свирено при джуджаро !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 13 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 8 години
E, Inv и на поговорките посегнахте-парен каша дух@.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 12 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 8 години
Аве, защо към тебе се обръщат с Мише? Все громиш еврогейците, ама да не си "парен каша духа"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 13 rate down comment 16
michaelis12
преди 8 години
Стоеня и "The One" са *** п.утките нема нещо факти спор дебати да водат само Log In Log out и джасат минусовки щото и без тва нема кво да кажат по въпроса за Джуджаро щото на него и *** на Империята нищо не може да му каже да не му бие и на него една в черната сура .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 8 rate down comment 12
STRAHO
преди 8 години
Стоян го остави! Като влезе дюти-фри-то ....ти да видиш! ха ха ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 10 rate down comment 10
STRAHO
преди 8 години
Стоян го остави! Като влезе дюти-фри-то ....ти да видиш! ха ха ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 12
ing5rov
преди 8 години
Тоя е *** глупендера !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още