IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият финансов министър достигна до Лагард на фона на буксуващите преговори

Цакалотос поиска среща с директора на МВФ в последната минута, за да изясни позицията на кредитора

11:15 | 17.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Министърът на финансите на Гърция Евклидис Цакалотос. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Министърът на финансите на Гърция Евклидис Цакалотос. Снимка: архив, Ройтерс

Гръцкият финансов министър си уреди среща в последната минута с управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард преди да се завърне в Атина от срещата на глобалните лидери във Вашингтон на фона на опитите на страната да получи финансови средства от кредитора, пише Bloomberg.

Кредиторите обмислят да предложат допълнителни мерки за строги икономии, които да влязат в сила, ако страната пропусне бюджетните цели, твърди европейски представител, запознат с въпроса, но пожелал анонимност. The Wall Street Journal пък пише, че потенциалните извънредни мерки за Гърция могат да бъдат в максимален размер от 3 млрд. евро.

Евентуалният план е част от опитите за финализриане на текущия кръг от преговори с Гърция на фона на различията между Европа и МВФ, който обмисля дали да се присъедини към последната програма и е скептичен, че Гърция ще може да постигне бюджетните цели.

„Ще има много предложения, след като стигнахме до последната среща“, коментира гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос пред репортери, след като се срещна с Лагард в събота.

Министърът е поискал срещата, за да изясни позицията на МВФ в тази непостоянна среда, твърди представител на гръцкото правителство, който е пожелал да остане анонимен.

МВФ и европейските политици са в противоречие относно способността на Гърция да постигне целта за бюджетен излишък, поставена по линия на спасителната подкрепа в размер на 86 млрд. евро, отпусната от правителствата на страните от еврозоната, които се чудят дали да отпуснат втория транш от заема.

Според програмата Гърция се задължава да постигне бюджетен излишък преди разходи за лихви от 3,5% от брутния вътрешен продукт в рамките на две години. Страната обаче не е склонна да приеме още мерки за строги икономии.

По думите на Цакалотос „общата посока“ е към разрешаване на въпроса до 22 април, когато се срещнат финансовите министри.

„Това, за което бе помолена страната, е това, което бе договорено през юли миналата година“, коментира френският финансов министър Мишел Сапен в интервю в рамките на пролетната среща на МВФ във Вашингтон.

По-рано в събота по време на брифинг с медиите Кристин Лагард каза, че е налице „много работа за вършене. Ето защо не очаквайте незабавно решение, защото нещата изискват време.“

„Но определено сме на мнение, че трябва да се продължи, бързо и ефективно“, заяви Лагард. „Но нашата позиция относно гръцката икономическа устойчивост и стабилност не се е променила.“

Тази седмица тя няколкократно повтори позицията на МВФ, че Гърция трябва да извърши реформи, а Европа да предостави облекчение на дълга.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле коментира пред репортери в събота, че „всички говорят, че Гърция трябва да направи и може да направи повече“. Въвличането на МВФ е част от програмата и то трябва да е финансово, смята той.

Гръцкото правителство се опитва да убеди кредиторите да приемат промените в пенсионната система, данъчната сфера и управлението на лошите кредити. Прегледът ще приключи без нуждата от допълнителни мерки, защото сделката бе постигната миналия юли, заяви от своя страна премиерът Алексис Ципрас от Атина в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още