IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алексис, тактикът

Гръцкият премиер настоява за извънредна среща на върха на ЕС, а в Атина се носят слухове за нови избори. Дали това е само тактика?

14:12 | 28.04.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Алексис Ципрас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

„Кракът ти да не е стъпил тук!". Депутатите в Гърция вече са свикнали да получават такива заплахи преди празниците. Те прекарват обикновено почивните дни в своите избирателни райони и използват възможността да разговарят с хората и да рекламират собствената си политика. От избухването на дълговата криза обаче народните представители просто нямат с какво да зарадват своите избиратели. Съответно посрещането им не е особено топло. Понякога се стига дори и до ръкопашни схватки.

През този уикенд гърците празнуват Великден и почти всички членове на правителството ще прекарат почивните дни в своите избирателни райони. Вероятно точно затова гръцкият премиер издига високо знамето на съпротивата срещу международните кредитори по вече изпитания маниер. Защото друго обяснение на факта, че управляващите в Атина отказаха планираната за четвъртък извънредна среща на финансовите министри на ЕС просто няма. 

Макар и правителството да твърди, че за бъдещите действия по казуса Гърция между него и кредиторите цари "единодушие на 90 процента", не може една толкова важна среща да бъде отложена просто така, пише в коментар за Deutsche Welle Янис Пападимитриу.

Затова пък сега гръцкият премиер настоява за нова извънредна среща на върха на ЕС. Вероятно Ципрас е твърдо решен да действа по старата схема. От самото начало левият политик настояваше разговорите за страната му да се водят в рамките на съвещания на най-високо политическо ниво. Миналата година той не постигна почти нищо с тази своя стратегия, но явно иска да я изпробва още веднъж. 

Възможно е и това да е само тактика. Защото колкото и да е криволичещ политическият курс на Ципрас през отминалите месеци, все пак в него се забелязва и една константа. А именно: той иска да държи всички опции отворени възможно най-дълго време и най-накрая да вземе решение в най-изгодния за него вътрешнополитически момент.

Подобно на миналогодишното лято, изглежда и сега всичко е възможно - както и постигане на единодушие, така и окончателен разрив с международните кредитори. Тук трябва да се отбележи, че в последно време в Атина се появиха спекулации за нови избори, та дори и за нов референдум за гръцката програма за икономии.

И все пак: ако Ципрас търсеше конфликт с кредиторите, той можеше да го предизвика и много по-рано - под ръкоплясканията на вътрешнопартийната опозиция, част от която е и неговият интелигентен финансов министър Евклид Цакалотос. Но тъй като Ципрас не преследва усърдно тази опция, можем да предположим, че той е заинтересуван от консенсус с кридиторите.

От друга страна, Ципрас не иска да остави впечатлението, че търси компромис на всяка цена. Затова постоянно са опитва да си намери врагове, срещу които си заслужава да се бори. Най-подходящи за целта са експертите от МВФ, "консервативните кръгове в Европа" и "вътрешната тройка", тоест всички гърци, които не искат да водят война срещу кредиторите. С тази тактика управляващата партия "Сириза" си спечели много симпатии в Гърция, особено в предизборната борба. Вероятно тя ще продължи да я следва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 3
Ironhorse
преди 7 години
Ципрас не е нито тарикат, а за тактик и дума да не става.Гърция дължи пари и ще ги плати по един или друг начин.Но понеже Меркел бая му е набрала, като нищо може да му отпори едно предложение, на което няма как да откаже.Гърция няма да връща да речем 20-40 милиарда евро, но се задължава да прибере всичкото скакалец, и да задържа новопристигащите.Тогава ... тогава ще стане мноого интересно.Искаш съпричастност, на ти съпричастност. Искаш помощ, на ти помощ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 1
Pronto
преди 7 години
Какъв тактик, тарикат. А положението постоянно се влошава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още