IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган обяви военна реформа, уволни близо 1 400 души от въоръжените сили

Част от мерките целят военните да преминат твърдо под контрола на правителството и предвиждат закриване на военни академии

13:08 | 31.07.16 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Турският президент Реджеп Тайип Ердоган. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви предстоящи реформи във въоръжените сили след неуспешния опит за военен преврат от 15 юли, предадоха Ройтерс и ТАСС. Малко след това държавният глава уволни 1389 души от въоръжените сили за предполагаеми връзки с намиращия се в САЩ турски ислямски духовник Фехтуллах Гюлен, сочен за ръководител на неуспелия военен преврат, съобщи Анадолската агенция, цитирана от Ройтерс.

Занапред всички военни командири и началници ще бъдат подчинени пряко на Министерството на отбраната, каза Ердоган в интервю за телевизионния канал "Хабер" по повод реформата.

Понастоящем висш орган на оперативното ръководство на въоръжените сили е Генералният щаб. Ердоган заяви, че шефът на генералния щаб - най-висшият военен в страната, и националната разузнавателна служба, известна като МИТ, трябва да преминат на пряко президентско подчинение. В момента те са подчинени на премиера. Тази промяна ще изисква конституционна промяна и, следователно, подкрепа от опозиционните партии, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Поставянето на генщаба и на разузнаването на президентско подчинение съответства на амбицията на Ердоган за приемане на нова конституция на страната, която да я превърне от парламентарна в президентска република, и би увенчало усилията му да концентрира огромна власт в ръцете си, добавя агенцията.

Президентът каза още, че ще бъдат ликвидирани военните академии, като ще бъдат заместени от национален военен университет.

Ще бъде намален и численият състав на жандармерията, но в замяна ще бъде засилено въоръжението й. Това, според Ердоган, ще повиши тяхната ефективност. Жандармерийските сили за сигурност се използват най-активно в борбата срещу кюрдските екстремисти в югоизточната част на страната. Президентът обеща, че борбата срещу кюрдските бунтовници ще продължи.

Някои от промените, за които той говори в интервюто, се очаква да бъдат обявени в официалния правителствен вестник по-късно днес.

Едно от най-интересните твърдения на президента в интервюто бе, че намиращият се в САЩ турски ислямски духовник Фехтуллах Гюлен, обявен за ключова фигура зад превратаджиите, всъщност е само пионка на друга "движеща сила", която стои зад него. Това според Ройтерс е пореден намек на Ердоган, че Западът като цяло и по-конкретно САЩ стоят зад потушения военен метеж.

В Турция след опита за преврат упорито се разпространяват такива конспиративни теории. Един проправителствен вестник открито писа, че бунтът е бил финансиран от ЦРУ и е бил ръководен от американски генерал от резерва по мобилен телефон от Афганистан, припомня агенцията. САЩ отрекоха каквато и да е причастност към опита за преврат, както и да са имали някаква предварителна информация за него.

Самият Ердоган, припомня Ройтерс, нарече "срамна" позицията на западните страни, които показвали по-голяма загриженост за съдбата на заговорниците, вместо да изразят солидарност със страната съюзничка в НАТО. Той критикува западните лидери, че не посещават Турция след метежа. Ройтерс съобщава, че днес в Анкара ще пристигне най-високопоставеният американски генерал - председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Джоузеф Дънфорд.

Ердоган каза също, че неголям брой привърженици на Гюлен са проникнали и в управляващата Партия на справедливостта и развитието, но вече били "прочистени" от там. Той посочи, че от арестуваните след провала на метежа 18 699 души в ареста остават 10 137, добавя ДПА. Според турски официални източници някои от задържаните са били освободени.

Турският президент обяви още, че след като реши да оттегли всички искове за оскърбление на държавния глава, заведени от него, е започнала практическа работа по изпълнение на неговото указание. Започнало е прекратяването на делата срещу обикновени граждани и срещу членове на опозиционни партии. Според президента това е жест в името на единството на страната след проваления военен метеж.

Ердоган бе избран за президент през 2014 г. и оттогава досега турската прокуратура е завела над 1 800 дела за обида срещу държавния глава. Сред обвиняемите има журналисти, карикатуристи и дори деца, посочва Ройтерс.

Подробности за уволнените близо 1 400 души от въоръжените сили пък не се съобщават. Новината дойде часове, след като президентът Тайип Ердоган обяви, че планира промени във въоръжените сили, сред които и закриване на военни академии – стъпки, целящи военните да преминат твърдо под контрола на правителството, отбелязва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
Алогията му е очевидна! Изобщо не ми правят впечатление писанията му. Научил съм наизуст словосъчетанията му ! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 7
khao
преди 7 години
ти нали не се бориш към хората .. ти си към маймуните с дрехи. Тоя и факти е като ти и мозък .... няма ги просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
Напротив , доста хора го четат...и въобще на са глупости , ами факти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 11
khao
преди 7 години
изчезни платен предател :) никой не ти чете глупостите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 5
STRAHO
преди 7 години
Имаше на скоро статия тук в Инвестор за видите ли "безпринципността с която Путин дошъл на власт" !???? Ха сега де....как да не се набие на очи прехвърлянето на качества от болната на здравата глава!? Ердоган може и да е отвратителна фигура за нас но въпросът е принципен! КАК МОЖЕ тия убедени "демократи" от отвъд океана да се отнасят със съюзниците си ПО ТОЗИ НАЧИН веднъж и втори път начина който избират за решаване на проблема с Ердоган! И ако се държат така с държавата която разполага с втората по сила армия в НАТО, какво ли е с останалите им "СЪЮЗНИЦИ"!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 6
STRAHO
преди 7 години
Имаше на скоро статия тук в Инвестор за видите ли "безпринципността с която Путин дошъл на власт" !???? Ха сега де....как да не се набие на очи прехвърлянето на качества от болната на здравата глава!? Ердоган може и да е отвратителна фигура за нас но въпросът е принципен! КАК МОЖЕ тия убедени "демократи" от отвъд океана да се отнасят със съюзниците си веднъж и втори път начина който избират за решаване на проблема с Ердоган! И ако се държат така с държавата която разполага с втората по сила армия в НАТО, какво ли е с останалите им "СЪЮЗНИЦИ"!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 5
STRAHO
преди 7 години
Путин го каза в прав текст: "На тях им трябват ВАСАЛИ а не съюзници " Истината че САЩ стоят зад преврата рано или късно ще излезе наяве. Просто е ОЧЕВАДНО! Това чака всеки васал който не козирува без да задава въпроси ...като наШ мъШ и обкръжение например. Такива като тях далеч в кариерата ще стигнат за сметка на народите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
ти кат си живял у Ню Йорк и кат си мислиш, че си фанал Господ за шлифера и всички са "диктатори" само Сашовци не са диктатори дет умориха света .... Феса как го гледаш такъв един никкъв им стегна примката около врата на Американските гадове, спре им тока и нема да има взривове вече и преврати .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
Много си прав , сега остава да доуточниш , че Путин е виновен за неуспеха и провала на американския преврат в Турция ! Ами срамота наистина , САЩа са майстори на спорта в тая дисциплина !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
mathematician
преди 7 години
И в живота е така.Когато някой успее, успехът е само благодарение на неговите качества. Обаче за провалите винаги някой друг ни е виновен.За диктаторите това важи с пълна сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още