IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария може да въведе 3-годишна забрана за прием на бежанци по квотите на ЕС

Законовите промени зависят от резултатите от референдум, насрочен за 2 октомври

22:51 | 10.08.16 г. 1
<p>
	Стотици имигранти в продължение на седмици престояха на границата между Унгария и Хърватия през 2015 г., след като Будапеща затегна граничния контрол заради бежанската вълна. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Стотици имигранти в продължение на седмици престояха на границата между Унгария и Хърватия през 2015 г., след като Будапеща затегна граничния контрол заради бежанската вълна. Снимка: архив, Ройтерс

Унгария планира да въведе законова забрана за приемане на бежанци от други европейски държави, ако гражданите й гласуват за това на референдум, насрочен за 2 октомври.

Ограниченията ще са поне за 3-годишен период, съобщава държавният секретар на правосъдното министерство Пал Волтер пред вестник "Маджар идьок".

Парламентът на страната ще приеме изричен закон, спиращ действието на споразумението между европейските лидери за преразпределяне на бежанците, пристигащи по външните граници на съюза към вътрешността му, т.е. – бежанските квоти.

Главният съветник по сигурността на премиера Виктор Орбан Дьорд Баконди заявява пред обществената телевизия "М1", че не солидарността, а сигурността е от първостепенна важност.

Коментарът му беше предизвикан от интервюто на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер пред германския вестник "Тагесшпигел" в понеделник. В него той казва, че квотите са основани на принципа на солидарността със средиземноморските държави, които не бива да бъдат оставяни сами да се справят с "миграционната драма".

Според Баконди не е изключено през есента европейската позиция да претърпи промяна, тъй като много страни от ЕС засилиха контрола по границите си.

По инициатива на премиера на Унгария Виктор Орбан на 2 октомври унгарците ще бъдат призовани да отговорят с "да" или "не" на въпроса "Съгласни ли сте да дадете мандат на Европейския съюз да преразпределя неунгарски граждани в Унгария без съгласието на унгарския парламент?".

Според Пал Волнер гласуване с "да" на референдума ще означава да се позволи на Брюксел по всяко време да вкарва всекиго в Унгария. Докато отрицателният вот ще остави на унгарските власти решението да допускат чужденци според местните правила.

Социологическите проучвания показват мнозинство зад мнението за независимост от Брюксел.

Европейската комисия многократно отказва да се включи в кампанията за референдума в Унгария, тъй като смята това за суверенен въпрос. От Брюксел само настояват, че решението за квотите е взето от европейските лидери и има задължително действие във всички държави членки.

Миналата година ЕС реши да преразпредели 160 хил. души, които имат право на законна закрила като бежанци, от Гърция и Италия в останалите страни членки. До момента от тях са прехвърлени малко над 2 100 души. Общо 6-ма от тях са пристигнали в България от Гърция.

Освен в Унгария, където бежанските квоти ще бъдат подложени на референдум, решението на Брюксел се оспорва и от Словакия, която го обжалва пред Европейския съд.

Още политически новини от ЕС четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
доживотна забрана ей пичове доживотна забрана за камили с джамии в Европа ..... вервам че унгарците ше опраат нещата .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още