IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин се раздели с началника на кабинета си

Сергей Иванов е един от най-приближените на руския президент

15:27 | 12.08.16 г.
<p>
	Владимир Путин и Сергей Иванов.&nbsp;<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Владимир Путин и Сергей Иванов. Снимка: архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин освободи началника на кабинета си, заявявайки, че дългогодишният му съюзник Сергей Иванов сам е поискал да се оттегли. На освободената позиция Путин назначи слабо известен бивш дипломат, съобщава Ройтерс.

Смяната идва в момент, в който Русия се опитва да излезе от продължителна икономическа криза, и се случва само месец преди националните парламентарни избори и след смени сред регионалните лидери през миналия месец.

Путин избра 44-годишния Антон Вайно да заеме важния пост, включващ изготвянето на проектозакони на президента, които да бъдат представяни пред парламента, следене на тяхното прилагане и изготвяне на анализ за вътрешните и външните дела за президента.

Вайно е бивш служител на руското посолство в Япония и работи като заместник-началник на администрацията в Кремъл от 2012 г. Той обаче не е популярно име в Русия за разлика от Иванов.

63-годишният Иванов, който е и бивш заместник-премиер и министър на отбраната, е поискал от Путин да го премести от важния пост, след като бе на него над четири години. Сега той ще бъде специален представител на президента за околната среда, екологията и транспорта.

В края на 90-те години, когато Путин е ръководител на Федералната служба за сигурност (бившото КГБ), Иванов е негов заместник. Когато Путин идва на власт, той направи Иванов един от петимата си най-приближени съюзници, припомня ВВС.

Пред време се говореше, че Иванов може да се окаже претендент за президентския пост след втория мандат на Путин, тъй като по конституция той няма право на трети мандат.

Постът обаче бе поет от друг съюзник на Путин – Дмитрий Медведев, а Путин стана министър-председател, преди отново да се върне в президентството три години и половина по-късно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още