IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинското правителство пое управлението на Нафтогаз

Холдингът „Нафтогаз Украйна“ обединява най-големите предприятия, добиващи петрол и газ, и е монополист на много пазари

17:39 | 22.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Украинската компания „Нафтогаз Украйна“, която бе под шапката на Министерството на икономическото развитие и търговията, премина под управлението на правителството. Такова решение бе прието днес на заседание на кабинета в Киев, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Тази стъпка само ще ускори процеса на разделяне на транзитирането на газа, съхраняването му и добива на синьо гориво, така че системата да бъде изградена максимално ефективно, коментира премиерът Володимир Гройсман. 

С партньорите си - Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), както и с други наши международни партньори създадохме обща работна група. Тя разработва специален план за повишаване на ефективността на работа на „Нафтогаз“, допълни Гройсман.

Министерството на икономическото развитие и търговията промени на 7 септември устава на „Нафтогаз“, поемайки функциите по управлението на „Укртрансгаз“. Според информация на пресслужбата на „Нафтогаз“ тази промяна е поставила под заплаха сключването на кредитно споразумение между компанията и Световната банка на стойност 500 милиона долара и е нарушило условията на кредитното споразумение с ЕБВР. На 19 септември икономическото министерство отмени промените в устава на „Нафтогаз“ и я върна под контрола на компанията „Укртрансгаз“.

Холдингът „Нафтогаз Украйна“ обединява най-големите предприятия, добиващи петрол и газ. Групата е монополист по транзитирането и съхранението на природния газ в подземните хранилища, а също и в транспортирането на петрол по тръбопроводите по територията на страната. През първата половина на тази година холдингът отчете чиста печалба от 21,8 млрд. гривни (близо 851 млн. долара).   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още