IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OMV напуска Турция

Австрийският петролен и газов концерн продава турския OMV Petrol Ofisi за 1,37 млрд. евро на Vitol

13:48 | 04.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бензиностанция на&nbsp;OMV Petrol Ofisi в Истанбул. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бензиностанция на OMV Petrol Ofisi в Истанбул. Снимка: Ройтерс

Австрийската петролна и газова компания OMV ще продаде турския си филиал OMV Petrol Ofisi - един от основните турски дистрибутори на петролни продукти, на швейцарската компания Vitol за 1,368 млрд. евро, предаде DPA.

Бордът на директорите OMV вече е одобрил трансакцията.

Компанията от Австрия предложи за продажба турския си филиал преди една година в условията на рязко спадане на цените на суровия петрол, което засегна световния петролен сектор. Сделката, която трябва да бъде одобрена от регулаторните власти, се очаква да бъде финализирана най-късно през третото тримесечие, посочи в съобщение австрийската компания. 

В сумата от 1,368 млрд. евро са включени и приходи от продажби в размер на 81 млн. евро, които ще произлязат от разделянето на турското дружество на OMV.  

Petrol Ofisi разполага с най-голямата мрежа за дистрибуция на петролни продукти в Турция с 1 785 бензиностaнции.

По-голямата част от цената ще влезе в OMV като приходи от продажби, поясни говорител на концерна. Под черта обаче австрийците ще отчетат загуба. От 2006 г. компанията е платила общо 2 млрд. евро на турската верига, като през 2010 г. изкупи над 95 процента от Petrol Ofisi за 1,765 милиарда евро. Така общата загуба за австрийците се равнява на около 600 млн. евро, допълва Der Standard.

Продажбата на загуба ще остави своя отпечатък върху баланса. Въз основа на общата покупна цена от 1,368 милиарда евро OMV ще направи допълнително отписване за 186 млн. евро в своя тримесечен финансов отчет за четвъртото тримесечие на 2016 г. Към това ще се добави и загубата от обезценка в размер на 148 млн. евро към 31 декември 2016 г., дължаща се на прекласифицирането на OMV Petrol Ofisi A.S. като „задържан с цел продажба актив".

OMV Petrol Ofisi е водещ дистрибутор в турската петролна индустрия. Със своите 1709 бензиностанции компанията оперира най-голямата мрежа в Турция и  доставчик на гориво за търговски и индустриални клиенти.

През 2016 г. обемът на продажбите възлиза на 10,68 милиона тона. В допълнение OMV Petrol Ofisi управлява най-големия бизнес за съхранение и логистика в петролния бранш на Турция с общ капацитет за съхранение от повече от 1 милион кубически метра. Компанията също така е най-големият доставчик на смазочни материали в южната ни съседка.

Vitol със седалища в Ротердам и Женева е международен доставчик на петрол и суровини. Холандско-швейцарската група е една от най-големите търговци на суровини в света.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още