IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да започне да следи движението на палмово масло

Целта е потребителите да бъдат предпазени от измами

13:28 | 14.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В Русия може да бъде въведено наблюдение върху движението на палмово масло, соя и други съставки, които се използват за фалшификации на хранителни продукти, съобщи „Известия“. Предложението на службата по ветеринарен и фитосанитарен контрол Росселхознадзор се обсъжда от работна група за противодействие на сивия сектор в хранителната промишленост към ресорната правителствена комисия.

Ако идеята бъде приета, надзорните органи ще могат да засичат в информационна система например колко месо и соя постъпват в предприятията и какво количество колбаси се произвеждат.

Предложението за проследяване на соевите продукти, палмовото масло и други хранителни съставки се съдържа в документ на Росселхознадзор, цитиран от изданието. 

Писмото е изправено в руското аграрно министерство, което го е предало към работната група.

Там се казва, че ще се проследяват продуктите, с които една съставка в храните се подменя с друга (соев белтък, палмово масло), както и веществата, използвани за изменение на свойствата на крайния продукт с цел измама на потребителите (влагозадържащи добавки, технически желатин).

В момента службите имат достатъчно правомощия, за да се контролира качеството на продукцията, смята Артем Белов, изпълнителен директор на Националния съюз на производителите на мляко. По негови данни през първата половина на 2017 г. делът на фалшифицираните млечни продукти е 6% при 9% през 2015 г.

При проверките на службата за защита на потребителите Роспотребнадзор за първото полугодие е установено, че 3,8% от пробите на месо и птици са били с незадоволително качество или са били опасни, както и 5,3% от колбасите. От млечната продукция са били бракувани най-често сирена - 5,8% от пробите, мляко и млечни напитки (2,2%) и масло (2%).

Какво представлява палмовото масло? В статия на сайта на Росселхознадзор се казва, че нерафинираният продукт съдържа полезните витамини А и Е, както и коензима Q10.

Но почти 80% от палмовите масла, попадащи в хранителните продукти, са минали през хидрогенизация. При тази процедура естествената молекулярна структура на липидите се нарушава и може да се образуват трансмазнини – продукти с доказана канцерогенна активност, които благоприятстват развитието на различни заболявания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още