IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще работят ли до гроб руснаците след пенсионната реформа на Путин?

Предложението за повишаване на пенсионната възраст предизвика протести в цялата страна

12:10 | 01.09.18 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин иска да повиши възрастта за пенсиониране на 60 години за жените и 65 за мъжете. Тази политика не е много популярна, особено в страна, където очакваната продължителност на живота при мъжете е около 66 години, пише ДПА в свой анализ, цитиран от БТА. 

Марина Николаевна останала работата си миналата година и сега й е трудно да си намери нова, защото работодателите предпочитат по-млади кандидати. "Не ме вземат заради възрастта ми", казва 53-годишната жена, която щеше да се пенсионира по настоящето законодателство. 

Само че сега правителството иска да увеличи пенсионната възраст.

Марина Николаевна казва, че е "категорично против" повишаването на възрастта. "Имам много приятели и никой от тях няма да ви каже, че е съгласен".

Много руснаци са против плана на държавата за увеличаване на възрастта за пенсиониране с най-малко 5 години - мярка, която президентът Владимир Путин защити в сряда в национално телевизионно обръщение, макар да призна, че предложението е "неприятно".

Путин, който е на 65 години, заяви, че възрастта за пенсиониране трябва да се стане 60 години за жените и 65 за мъжете, тъй като Русия се бори със "сериозни демографски проблеми" и натискът върху пенсионната система се увеличава.

Според данни на Световната банка отпреди две години 43 процента от руските мъже едва ли ще доживеят до 65 години при очаквана средна продължителност на живота в Русия от 66 години за мъжете и 77 за жените.

Само един от руските участници в допитване на ДПА изрази подкрепа за увеличаването на възрастта.

Владимир Николаевич, 57-годишен икономист, казва, че повишаването на прага ще му даде възможност да работи по-дълго и да печели повече пари, отколкото ако се пенсионира, при положение, че работниците често са принуждавани да се пенсионират, когато навършат изискваната възраст.

"Подкрепям увеличаването на пенсионната възраст, тъй като това ми дава шанс да остана на пазара и да продължа да работя и да печеля средства за семейството си", казва този московчанин.

Положението е доста по-различно за Марина Николаевна, която живее в промишления град Толиати, където преживяващото трудности автомобилостроително предприятие "АвтоВАЗ" е единственият работодател.

Жената, която била съкратена от работа като заместник-директор на училище, казва, че получава около 4500 рубли (65 долара) месечно от социалните, а разходите й за комунални услуги са 4200 рубли.

Опитала се да си намери нова работа като продавачка. "Те просто ви казват: "Не сте подходяща заради възрастта".

Последна актуализация: 18:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 23 rate down comment 8
barbaron
преди 5 години
Императоре на *** :)Ето ти малко статистика за продължителността на живота към 2016 г. :)Франция: мъже: 78.7, жени: 85.1България: мъже: 71, жени: 78Русия: мъже: 64, жени: 76Сега става ли ти ясно какви са последствията от корупцията в България и Русия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 42 rate down comment 11
Sakamano
преди 5 години
Когато правителството на ББ искаше да увеличи възрастта за пенсиониране, същите *** тук за малко да вдигнете революция. Но когато Путин направи същото - ето всегда хорошо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 11
redcretin
преди 5 години
Идеааално, практически фалит.Да се готви България :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 12
zelka007
преди 5 години
и каква пропаганда пък видя :))) ... същото като тука . пАри нЕма - действайте ... :))) . те ти линк и на руски е същото , само дето са писали по-обширно и има малко повече статистика и обяснение : https://russian.rt.com/russia/article/525133-gosduma-pensiya-reformaто проблема с пенсиите е очеваден за цял свят . елементарната сметка е колко години искаш да взимаш пенсия и каква сума да е . ако смяташ на 60 да спираш с работата и да откараш още 40 в безделие . сядяш и смяташ : 40 г х 12 месеца х ХХ лева . и те съветвам да сложиш инфлационен индекс . делиш получената сума на 40 г х 12 месеца х YY вноска и получаваш колко ти трябват . това е . всички други сметки са за едно друго време , което вече няма да го има ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 23
Стефчо
преди 5 години
Бойчо, толкова ли не можете да намерите някой руски източник, ами пускате немска статия за пенсионната реформа в Русия пълна с елементарна пропаганда от която не става ясно нищо за самата реформа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 15
tisia
преди 5 години
...явно от тук насетне ще се "наслаждаваме" на подобна журналистика, изцяло зависима от прищевките на господаря, онзи, който дава парите. А истината - кучета я яли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 14
lyusien
преди 5 години
А вие как мислите Особенно при мъжете След като средната продължителност там е 66 години а възрастта за пенсия 65години Мъжете руснаци имат цяла година да се наслаждават на пенсия Достатъчно време да съберат пари за погребение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 14
michaelis12
преди 5 години
мнооо ясно в каторгата ше бъдат шиббани с камшици и на почивката камънье ше носат .... с работно време до два гроба, че един е малко ....Абе кат пише е глупости той Путтлера е скоро на над 60 и кусур начи или требе да мре или у пенсия кат гледам "продължителността на живота им" на тия по-скоро ше мре да мое си отдъхнете малко, *** мнооо ви се насъбра последните 4-5 години ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още