IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър утроява инвестициите в научни изследвания и иновации

Средиземноморската страна вече има „главен учен”, чиято задача е да координира и насърчава технологичните разработки

08:21 | 08.04.19 г.
<p>
	Кириакос Кокинос &ndash; първият &bdquo;главен учен на Република Кипър&rdquo;</p>
<p>
	&nbsp;</p>

Кириакос Кокинос – първият „главен учен на Република Кипър”

 

Още около 400 млн. евро

„За да постигнем нашите стратегически цели, увеличаването на дела на инвестициите за иновации в брутния вътрешен продукт е наложителна необходимост, този показател е бенчмарк за развитието на всяка страна”, подчертава Кириакос Кокинос. Кипър с дял от 0.56% от БВП за научноизследователска и развойна дейност е далеч от средната за ЕС стойност от 2.1%. И докато стратегическата цел на малката средиземноморска страна е да увеличи тези средства до 1.5% от БВП, ЕС гледа към хоризонт от 3%.

Ако Кипър постигне този ръст, който е сериозно предизвикателство, той ще даде в реално изражение близо 300 млн. евро, в допълнение към около 100 млн. евро, на разположение в момента, които ще могат да се инвестират в нови проекти и технологични разработки.

Нов финансов източник за научните изследвания и иновациите се отвори през февруари, когато правителството в Кипър прие промени в условията на Кипърската инвестиционна програма /по-известна като „гражданство срещу инвестиции”/. Сега вече се изисква всеки инвеститор от трета страна, който кандидатства за кипърски паспорт в рамките на програмата, да направи допълнително дарение в размер на 75 000 евро към Фондацията за научни изследвания и иновации, за да се насърчи създаването на екосистема за предприемачески иновации. Това задължение се отменя, ако кандидадът е вложил най-малко същата сума в иновативно предприятие или ако участва с 20% от инвестицията в областите на научните изследвания и технологиите, образованието, здравеопазването и възобновяемата енергия. С поправка от миналата година Кипър определи лимит от 700 паспорта на година, така че, ако изпълнява „плана”, годишно още над 52 млн. евро ще влязат в този сектор.

Нова програма на Фондацията за научни изследвания и иновации ще предостави 9 млн. евро за развитие на иновативно предприемачество и превръщане на иновативните идеи в продукти и услуги, насочени специално към международния пазар.

Финансовият аспект не е голямото предизвикателство, заявява Кириакос Кокинос. „Въпросът е да имаме добри изследователи, добри институции, добри проекти, правилни програми и политики, за да могат тези средства да се използват ефективно. А именно това е моята работа”, казва той.

Бизнесът в цифровата ера

„От жизненоважно значение е резултатите от научните изследвания и иновации да влязат в реалната икономика и да създадат осезаема добавена стойност, така че кипърската икономика да стане по-конкурентоспособна в цифровата ера”, посочва Кириакос Кокинос още една от основните задачи на своя мандат.

Проблем в Кипър според него е отсъствието на частния сектор, който в други страни дава около 30% от средствата за инвестиии в иновации, а те впоследствие се връщат към компаниите като приход от новите разработки и иновативни провдукти. В Кипър обаче фирмите като цяло са малки и нямат този голям интерес от иновации.

Затова правителството предприема редица мерки, насочени към подпомагане на иновативното предприемачество и взаимовръзката между научните изследвания и икономиката. Един от тези стимули е схемата за данъчно облекчаване за стартъпи и иновативни предприятия – те ще получат 50% отстъпка от данъка върху инвестициите, които ще направят. Обсъждат се и начини за насърчаването на алтернативни методи на финансиране като рисков капитал.

Ключът за България, Гърция, Кипър

Високотехнологичните разработки по принцип са насочени към международните пазари и затова сътрудничеството между страните със сравнително малки икономики – като България, Гърция, Кипър, Малта, е ключът за техния успех в сферата на научните изследвания и иновациите, убеден е Кириакос Кокинос.

В този аспект Кипър вече установява много силни отношения и взаимодействие с Израел, който също е малка страна, но е ролеви модел за иновации, посочва кипърският главен учен. Научно-изследователското сътрудничество между двете съседни държави се насочва към развитието на високи технологии в областта на селското стопанство, здравеопазването, сигурността. Търсят се контакти  и с други страни в региона.

Геостратегическото местоположение на страната - на кръстопътя между Европа, Азия и Африка, както и членството й в ЕС и еврозоната с пряк достъп до значителни фондове за научноизследователска и развойна дейност, ще допринесат за нарастващ интерес на международни компании и организации за сътрудничество, са очакванията на Никозия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още