IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Владимир Путин изведнъж повярва в глобалното затопляне?

Някои от най-мащабните руски енергийни проекти за заплашени от катастрофа, ако страната не обърне по-сериозно внимание на топенето на ледовете

11:30 | 29.09.19 г. 16
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на Русия Владимир Путин трябва бързо да стане „зелен“, за да спре разтапянето на вечната замръзналост (най-горната част на земната кора на местата, където температура ѝ от минимум 2 години до хилядолетия не надвишава 0 градуса по Целзий – бел.ред.), за да могат руските петролни и газови компании да продължат да изпомпват въглеводородите, които затоплят планетата, пише Джулиан Лий за Bloomberg. 

Досега климатичните промени се разглеждаха като „добро нещо“ за Русия - поне отчасти. Затоплящите се води отвориха Северния морски път и направиха практически изгодно, ако не непременно икономически удачно, да се търсят и експлоатират петролни и газови находища под Арктическо море.

И все пак затоплянето, което отваря арктическите води, може да започне да оказва по-малко благоприятен ефект върху замръзналата суша в Северна Русия, сърцето на разработването и производството на петрол и газ в страната.

„Вечната замръзналост търпи бързи промени“, се казва доклад за променящия се климат, на IPCC от миналата седмица.

Промените заплашват „структурната стабилност и функционалния капацитет“ на инфраструктурата на петролната индустрия, предупреждават авторите на проучването. Най-големите рискове възникват в райони с високо съдържание на лед на земята и податливи на замръзване седименти. Руският полуостров Ямал - дом на два от най-мащабните руски газови проекти, е именно такава зона.

Проблемът е по-голям от тези енергийни проекти обаче. „45% от находищата за производство на петрол и природен газ в руския Арктика са разположени в зоната с най-голяма опасност“, предупреждава докладът на IPCC.

Най-горните няколко метра от вечнозамръзналата земна кора, така нареченият активен слой, замръзва и се размразява, когато сезоните се променят, ставайки нестабилни през топлите месеци. Разработчиците на петролни и газови находища отчитат този факт, като се уверяват, че фундаментите са достатъчно дълбоки, за да поддържат инфраструктурата: включително пътища, влакове, къщи, преработвателни предприятия и тръбопроводи. Но изменението на климата води до разширяване в дълбочина на този активен слой, което означава, че земята губи способността си да поддържа изкуствените структури. Загубата на носещата способност е драматична и тя вече е налице.

В пристанище Нови порт носещата способност на фундамента намалява с над 20% между 80-те и първото десетилетие на този век.

На полуостров Ямал носещата способност на земята се очаква да спадне средно с 25% -50% за периода 2015-2025 г. в сравнение с годините между 1965-1975 г. На юг, в област, която включва Уренгой (второто по големина находище на природен газ в света) и голяма част от по-старото западносибирско производство на Русия, почвата може да загуби 50-75% от носещата си способност.

Това може да не е толкова голям проблем за най-новата петролна инфраструктура в Русия, която е проектирана предвид климатичните промени. Преработвателните влакове и резервоарите за съхранение на втечнен природен газ (LNG) в Ямал са разположени на 65 000 колони, които потъват до 28 метра в замръзналата земя. Там фундаментът се съхранява студен чрез така наречената „термосифонна система“, предназначена да гарантира поддържането на носещата способност на почвата през целия живот на проекта.

И все пак тези структури зависят от моделите, използвани за прогнозиране на степента на затопляне. Ами ако настъпи внезапно и неочаквано покачване на температурите?

„Най-горните слоеве на вечнозамръзналата земя във високите Арктически и други студени райони са се затоплили с повече от 0,5 градуса по Целзий между 2007 г. до 2009 г., а повърхностния слой, който се размразява през лятото, се е разширил в дълбочина в повечето райони, където се следи вечната замръзналост“, предупреждават анализатори.

р2 р2

Въпреки че въздействието на това затопляне върху новите руски арктически разработки на петрол и газ може да бъде смекчено, това увеличава цената на проектите. При по-старата инфраструктура проблемите са по-лоши. Очаква се производството на газ в полето Бованенково на полуостров Ямал да достигне 140 млрд. куб. м годишно - повече от цялото производство на Норвегия, но се наблюдава скорошно увеличение на свлачищата, свързани с размразяването на земята.

Полуостров Ямал като цяло е планиран да се превърне в един от трите основни руски центрове за производство на газ с потенциална годишна продукция от 310–360 млрд. куб. м газ, според информация на руския енергиен гигант „Газпром”. Това е равно на половината от целия газ, произведен в Русия през миналата година.

Независимо от това, може да е твърде късно, за да се избегне голяма част от загубата на вечнозамръзналата земя дори ако емисиите на парникови газове бъдат намалени приблизително в съответствие на целите от Парижкото споразумение за климата, тъй като това само ще „стабилизира температурата в близост до повърхността, но под текущите стойности.

Това ли е истинската причина за внезапното възприемане на целите за зелено бъдеще от Путин?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 19 rate down comment 4
Hahoto
преди 4 години
За какво да го налазваме, първо Зелката е коректен в коментарите си. Не използва квалификации към опонентите си. Винаги когато дава точна информация посочва линк към статия. Като опонент, с който имаме различни гледни точки, разговорите с него обогатяват. Когато няма какво да каже не почва да обижда, като Кухия или оня с Хит.лер на снимката си. Човекът се държи на ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 12
zelka007
преди 4 години
:))) ... ей сега ще те налазят ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 16
zelka007
преди 4 години
хммм ...от 11 новини днес до този момент , 2 условно казано имат еко профил . вчера от 20 - нито една ... колко да е еко сайта ... искаш ли линкче на такъв дето всичко публикувано е с такава насоченост ... :)))значи , първата стъпка да те вземем в нашата църква , е да започнеш да задаваш въпроси и да се интересуваш/четеш по темата . ти си едно ниво отгоре вече , свободно коментираш факти и имаш изградено собствено мнение ... абе лека-полека ще те приобщим ... на прав път си :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 4 години
Според мен идеята на статията е да се покаже на аудиторита че русия потъва, а заедно с нея и нисичкото клептоманче путин. Погледнато сериозно обаче страната няма чак толкова развита инфраструктура в зоната на вечната замръзналост, за да търпи колосални загуби. Проблем ще е заблатяването, но никой не знае колко голямо ще е то. Някой олигарси ще добиват по-трудно нефт и газ. Същевременно според руснаците(не претендирам за достоверност) всяко повишаване на температурата с 1 градус измества зоната подходяща за селско стопанство с 300 километра на север. Тайгата също. Това е огромен ресурс, който ако русите не усвоят с труда си ще го направят китайците. Мисля че в скоро време китайците ще наричат русите не "страната на войнстващия народ", а "страната на трудолюбивите хора".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 18
Petar2015
преди 4 години
Много добра статия!Въпреки всички доказателства и точни цифри, пак ще се намери някой да каже "аз не вярвам в затоплянето". След което ще си надуе климатика на охлаждане, че иначе не се издържа... Когато този някой обаче е държавен глава, става лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 9
Hahoto
преди 4 години
Мале, мале този сайт от икономически стана екологически. Вече четем по 10-15 новини на ден от тоя род. И всичките са абсолютно натрапчиво едностранчиви. Когато някой показва само едната страна на медала, игнорирайки другата, говорим за обикновена пропаганда. Що се отнася до Путин, за мен отговорът е изцяло прагматичен.Облагането с СО2 данък от емисиите на фосилните централи в Русия, заради "климатичните промени" е чудесна възможност да се попълни бюджета на държавата. Т.е. един нов данък към индустрията. Когато Москва подписа Парижкото споразумение, обеща да поддържа емисиите на парникови газове на 75% от нивата от 1990 г. Тази цел е лесна за постигане след срива на съветската индустрия през 90-те. По отношение на емисиите на въглероден диоксид, Русия се справя по-добре от Германия, да не говорим за трите най-големи производители Китай, Индия и САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още