IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кипър произвежда „с чували” хлорохин, започна да го прилага срещу коронавируса

Икономиката в битка с пандемията: водеща местна фармацевтична компания покрива безплатно всички нужди на държавата от медикамента за лечение на заразените

08:10 | 06.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Remedica</em>
	<style type="text/css">
P { margin-bottom: 0.08in }	</style>
</p>

Снимка: Remedica

На първа линия

Хлорохин вече започна да се прилага в битката срещу коронавируса в Кипър. Включването му в схемите за лечение на пациенти, страващи от новата зараза, бе одобрено тази седмица, след препоръките, които даде Консултативният научен комитет по пандемията към Министерството на здравеопазването.

Съобщението за новата терапия в Кипър бе направено в същия ден, когато от Европейската комисия заявиха, че ефективността на антималарийните лекарства хлорохин и хидроксихлорохин срещу болестта, причинена от новия вирус, „към днешна дата не е доказана”. Изявлението бе в коментар на вътрешно становище на Европейската агенция по лекарствата /EMA/.

„Хлорохинът е едно от основните лекарства, използвани в лечението в международен план. Ние също го добавихме в терапевтичния алгоритъм. Инструкциите на Министерството на здравеопазването към лекарите са да го прилагат в ранните стадии на заболяването“, разясни решението проф. Петрос Караянис от научния комитет. Той уточни и че лекарственият микс, който ще се използва, включва хлорохин /хидроксихлорохин, хлорохин фосфат/, антибиотици и антивирусни препарати.

Следвайки препоръките на Консултативния комитет, лекарите започват да предписват комбинация от антибиотика азитромицин и хидроксихлорохин/ хлорохин само при пациенти с потвърдена инфекция Covid-19 след лабораторни изследвания, обяви във вторник (31 март) Организацията за здравно осигуряване /HIO/, която е отговорна за изпълнението на новата национална здравна схема /Gesy/.

Организацията изрично отбелязва, че не всички пациенти се нуждаят от това лечение. Според решението й неговото започване ще става по преценка на лекуващите лекари, въз основа на насоките, издадени от Консултативния научен комитет към здравното министерство.

Всички пациенти с потвърден Covid-19 трябва да се свържат с личния си лекар, за да обсъдят дали е необходимо прилагането на тези лекарства. Тези, които получат рецепти от него, трябва да се свържат с една от определените 12 аптеки в цялата страна, за да ги получат, обяснява процедурата HIO. Лекарствата ще бъдат доставени по домовете им.

Сделка – лекарство срещу респиратори

Въпреки нарастващия заради пандемията интерес към хлорохин и възможностите за местното му производство, Кипър забрани както неговия износ, така и на всички лекарства от страната.

„С цел ограничаване на разпространението на Covid-19 и предотвратяване на евентуалния срив на здравната система, налице е спешна необходимост от запазване и поддържане на достатъчен запас от лекарствени продукти в републиката, който да обслужва нуждите на населението и да се избегне недостигът у дома“, се посочва в издадената в петък /27 март/ заповед на министъра на здравеопазването Константинос Йоану.

В момента единственият начин за експорт на фармацевтични продукти е с разрешение на здравния министър, като писменото му одобрение е необходимо за всеки износ, включително за други страни-членки на ЕС.

Кипър обаче вече използва хлорохин в междудържавни сделки. Първата бе договорена на най-високо държавно ниво. След телефонен разговор между президентите на Кипър Никос Анастасиадис и на Израел Реувен Ривлин в петък /27март/ бе съобщено, че Кипър ще достави на Израел хлорохин /като не бе уточнено неговото количество/, а в замяна ще получи от Тел Авив 50 респиратора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още