IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавянето на германската икономика притеснява Централна Европа

Снабдителните вериги, които са обвързани със съдбата на най-голямата икономика на Стария континент, изпитват проблеми

08:33 | 03.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

“Блокадите заради коронавируса в тези страни бяха доста сходни – те бяха доста силни и всички бяха въведени доста бързо. Така че повечето разлики от гледна точка на забавянето ще дойдат отвън“, отбелязва Рихард Гривесон, заместник-директор на WIIW.

В Полша, която е далеч по-голям пазар, отколкото Унгария или Словакия, рецесията вероятно няма да е толкова остра. WIIW прогнозира спад от 4%. Но компании, които правят бизнес с Германия, продължават да гледат с безпокойство към западния си съсед.

“Мисля, че това определено ще ни се отрази през 2020 г., а вероятно и през 2021 г. Но се надявам, че няма да е толкова дълбоко, колкото си мислим днес“, казва Марек Горски, президент на Надзорния съвет на полската компания за преработка на пластмаса Ergis, чиито приходи от Германия са намалели с 20% на годишна основа през последните три месеца.

“През последните 30 години Германия се превърна в най-големия износен партньор за много сектори, не само нашия. Така че, ако се случи нещо негативно в Германия, ние, разбира се, ще го усетим“, допълва той.

В средносрочен план обаче картината е по-светла. Някои индикатори показват, че германската бизнес активност е започнала да се подобрява, а сектори като строителството проявяват признаци на живот.

Страната също така обяви огромен пакет от стимули на стойност 35% от брутния вътрешен продукт по данни на МВФ и института Брьогел, така че последиците от него също ще достигнат в крайна сметка до централноевропейските икономики, свързани със снабдителните й вериги.

“Има огромна подкрепа от фискалната политика и макар да не може да се направи много за второто тримесечие..., ще видим подобрение през идните две тримесечия. Фискалните разходи може да помогнат за постигане на V-образно възстановяване“, казва Мухова.

В дългосрочен план може да има други ползи за връзките на Централна Европа с Германия. Снабдителните вериги на много германски компании бяха нарушени от пандемията и Гривесон казва, че е възможно това да ги накара да върнат част от производството си по-близо до дома.

“Мисля, че сметките със сигурност се променят... Ако компаниите се чувстват изложени на по-голям риск от гледна точка на много разширени снабдителни вериги, може би близостта става по-важна, а това би било от полза за ЦИЕ“, отбелязва Гривесон.

„Мисля, че ще станем свидетели на това. Но въпросът е колко далеч ще стигне, дали е само допълнение или промяна на правилата на играта“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още