IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централна и Източна Европа иска да избегне пълните блокади заради коронавируса

Недоволството заради ограничителните мерки в региона нараства

13:32 | 23.11.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Приближават избори

Румъния, от друга страна, избра по-строга стратегия, но на фона на парламентарните избори, които трябва да се проведат на 6 декември, избягва пълното затваряне. Магазините трябва да затварят до 21:00 ч., въведен е и полицейски час от 23:00 до 5:00. На 20 ноември крайбрежният град Констанца, дом на главното черноморско пристанище в страната, беше поставен под карантина.

В Централна Европа Чехия удължи извънредното положение до 12 декември. В края на октомври, в началото на втората вълна, Прага наложи някои от най-строгите мерки в региона, включително нощен полицейски час между 21:00 и 5:00 ч. Мерките се оказаха противоречиви в някои райони и на 18 октомври имаше и масови протести.

Сегашната епидемиологична ситуация в страната обаче изглежда се подобрява, според новия здравен министър Ян Блатни. Очаква се настоящите мерки да бъдат облекчени и да започне постепенно завръщане в училище на ученици от началната степен. Увеличава се и максималният брой хора, на които е позволено да се събират, до шестима души, а комендантският час се променя от 21 до 23 ч.

Предишният здравен министър, на чието място е Блатни - Роман Примула, беше заснет да напуска ресторант, който трябваше да бъде затворен според собствените му ограничения. След публикуването на кадрите Примула подаде оставка.

В Полша мерките бяха затегнати в началото на ноември, когато дистанционното обучение беше въведено и в началните класове. Отворени са само детските ясли и градини. Ресторантите, баровете и кръчмите остават затворени, както и културните заведения.

На 13 ноември полският премиер Матеуш Моравицки отхвърли поредното пълно блокиране на национално ниво, като обясни, че за първи път от два месеца броят на новите случаи е започнал да намалява. Ситуацията в Полша обаче остава нестабилна, тъй като тази седмица случаите отново се увеличават. На 19 ноември са докладвани 23 975 нови случая.

Масово тестване в Словакия

На 16 ноември Унгария отбеляза рекорден брой нови случаи. Страната, чието правителство (заедно с Полша) тази седмица наложи вето върху бюджета на Европейския съюз и плана за възстановяване на блока от пандемията, допълнително разгневи ЕС, като обяви планове за внос и използване на руската ваксина Sputnik V.

Съгласно правилата на ЕС всяка ваксина трябва да бъде разрешена от Европейската агенция по лекарствата (EMA) преди да бъде пусната на пазара в страните от блока. Досега EMA не е получила данни от Русия или Унгария за Sputnik V или друга ваксина за Covid-19.

Самата Европейска комисия тази седмица договори нова сделка с европейската фармацевтична компания CureVac, която предвижда първоначално закупуване на 225 млн. дози от ваксината на компанията от името на всички държави членки на ЕС. Договорена е възможност и за допълнителни 180 млн. дози, които ще бъдат доставени, след като ваксината се окаже безопасна и ефективна срещу вируса. Общият брой на ваксините, закупени от ЕС, достига над 1,1 млрд. дози.

Единствената истинска добра новина от региона идва от Словакия, която в началото на ноември тества около две трети от цялото население (около 3,6 млн. души) за Covid-19. В резултат бяха изолирани 57 462 заразени и техните контактни лица. Оттогава делът на заразените с коронавирус в страната рязко падна. Публичните събирания обаче все още са ограничени, има някои ограничения за търговците, а ресторантите и повечето училища не работят.

На 17 ноември хиляди словаци протестираха срещу ограниченията в столицата Братислава. Според тях масовите тестове и последвалата карантина на заразените правят всякакви ограничения излишни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още