IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния е в политическа криза със задаващ се вот на доверие

Групата на USR Plus има разногласия с Либералната партия за разходния план за 50 млрд. леи за местните кметове, както и заради отстраняването на правосъдния министър

20:56 | 06.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Флорин Къцу. Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Флорин Къцу. Снимка: Bloomberg L.P.

Министрите от по-малката партия в управляващата коалиция в Румъния подадоха оставка от постовете си, принуждавайки премиера Флорин Къцу да поиска вот на доверие от парламента до 45 дни.

Групата на ССР-ПЛЮС има разногласия с Либералната партия на Къцу за разходния план за 50 млрд. леи (12 млрд. долара) за местните кметове, както и заради отстраняването преди това на правосъдния министър. Оттеглянето на партията от тройната коалиция ще остави премиера начело на кабинет на малцинството. 

Решението на ССР-ПЛЮС е в отговор на отделен опит от миналата седмица за гласуване на вот на недоверие, но искането за него бе блокирано в парламента. Оттеглянето включва петима министри е един вицепремиер, каза партийният лидер Дан Барна.

“Либералите сега трябва да решат дали искат да продължат с реформите, които започнахме, или да търсят нов съюз със социалдемократите”, каза той, имайки предвид основната опозиционна партия.

Според конституцията Къцу трябва да поиска повторното одобрение на депутатите за кабинета си. Но въпреки че има подкрепата на своята партия и другия коалиционен партньор, той няма мнозинство. 

По думите на Барна ССР-ПЛЮС иска да продължи живота на коалицията, но без Къцу начело. От своя страна социалдемократите не искат да управляват по време на продължаващата пандемия и нуждата от съкращения на разходите, за да се ограничи бюджетния дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още