IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемична риск премия: Кредитите за неваксинираните руснаци поскъпват?

Руснаците са взели твърде много заеми и харчат 80% от доходите си за погасяване на дългове, твърди гуверньорът на централната банка Елвира Набиулина

10:52 | 30.12.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

През новата година руснаците, които кандидатстват за нови ипотечни или големи потребителски кредити, могат да се сблъскат с неприятна изненада: липсата на валиден сертификат за ваксинация срещу коронавируса може да доведе до чувствително увеличение на цената на кредита. По този въпрос обаче няма консенсус дори в застрахователната общност, а някои представители на гражданското общество предлагат да не се налага ненужна финансова тежест на хората в уязвимо положение, пише местният всекидневник „Известия“, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

„От 2022 г. при кандидатстване за ипотечен или потребителски кредит може да се наложи да се представя сертификат за ваксинация срещу Covid. В противен случай цената на заемите може да нарасне значително.  Такъв сценарий се предвижда заради увеличаване на цената на застраховката "Живот" на фона на пандемията", казва вицепрезидентът на Асоциацията на банките в Русия Алексей Войлуков. Според банковия експерт цената на застраховката ще се покачи, защото „дори тези 2-3% смъртни случаи сред заболелите са доста значими за застрахователните компании".

Ето защо сертификатът за ваксинация може да бъде включен в списъка на задължителните документи за застрахователния договор, а за клиенти, които отказват да го представят, тарифите могат да бъдат увеличени.

Коментарите на застрахователите по темата обаче не са в пълен синхрон с изказването на банкерите. Антон Лопатин, директор във Fitch Ratings - Русия, коментира категорично, че „това е спекулативна новина", защото този механизъм вече е налице на пазара.

„Ясно е, че застраховката често е част от договорите за заеми, включително дългосрочните, каквито са ипотечните кредити. Но застраховката зависи от много фактори, включително възраст, хронични заболявания и др. Това е многофакторен модел“, казва той.

В същото време той подчертава, че застраховката "Живот" невинаги е условие за получаване на ипотечен кредит. „Можете да получите кредит и без застраховка „Живот" и в сегашните реалности, но лихвеният процент по ипотечния кредит ще бъде по-висок. Така че всъщност този механизъм вече е налице на пазара. При изчисляването на застрахователната премия и тарифа се вземе предвид и фактор като ваксинацията“.

Ако към списъка с документи, изисквани при кандидатстване за кредит, се добави сертификатът за ваксинация, това няма да се отрази на съществуващите застрахователни договори, коментират от AlfaStrakhovanie. От компанията заявяват, че „са потенциално готови да разгледат ваксинацията само на индивидуална основа" при конкретни договори.

„В момента се обсъжда проект на наредба на Банката на Русия, в която се определят изискванията за кредитно застраховане. Документът не съдържа и разпоредби за ваксинацията", поясняват междувременно от централната банка на страната.

По-рано управителят на регулатора Елвира Набиулина заяви, че руснаците са взели твърде много заеми и харчат 80% от доходите си за погасяване на дългове. Централната банка възнамерява да предприеме действия, каза тя.

Целия анализ четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
голем праз , бОли ме дедовия за кредит ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още