IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словакия: На Украйна трябва да се предложи специална пътека към интеграция с ЕС

Трябва да бъдем отворени да говорим за всичко, което ще спре Путин, коментира премиерът на страната Едуард Хегер

07:28 | 28.02.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Словакия Едуард Хегер. <em>Снимка: Dursun Aydemir/Bloomberg</em></p>

Премиерът на Словакия Едуард Хегер. Снимка: Dursun Aydemir/Bloomberg

Европа сега работи в нова парадигма, при която на Украйна трябва да бъде предложена „специална пътека“ към интеграция. Това коментира премиерът на Словакия Едуард Хегер в интервю за Politico.eu.

Словашкият лидер изразява съжаление за бомбардировките на Русия над цивилни в Украйна и настоява за създаване на нов тип път към членство в ЕС, особено за Киев.

Украинският президент Владимир Зеленски отправи публичен призив през почивните дни за присъединяването на страната към ЕС. По думите му сега е „решаващ момент“ за вземане на решение за членството на Украйна, след като руският президент Владимир Путин нареди нахлуване в страната в четвъртък, 24 февруари.

Словакия, която има обща граница с Украйна, се застъпва сериозно за този призив.

„В четвъртък сутринта се събудихме в нов свят“, коментира Хегер. Европа, според словашкия лидер, сега трябва да даде на Киев „сигнал“.

„Те се борят за себе си, борят се за нас – борят се за свободата. Трябва да осъзнаем, че те защитават нашата система, нашите ценности и ние трябва да бъдем заедно с тях. Така че няма време да се колебаем по този въпрос“, посочва той.

Словашкият премиер заяви, че трябва да се възприеме нов подход към европейската интеграция, когато става въпрос за Украйна. Трябва да има "напълно нова писта" за страна, която е преминала през война и "иска да бъде част от Европа", коментира той.

Този подход може да включва и помощ за възстановяването на Украйна, казва още Хегер.

Словашкият лидер подчертава, че Украйна ще има нужда от огромни инвестиции, за да се възстанови, тъй като Русия обстрелва критична инфраструктура.

В същото време словашкият лидер каза, че страната му е отворена за обсъждане на по-нататъшни санкции срещу Русия. „Трябва да бъдем отворени да говорим за всичко, което ще спре Путин“, допълва той.

През почивните дни Хегер одобри нова помощ за Украйна, включително боеприпаси. Той предложи също така евентуални мирни преговори да се водят в столицата Братислава.

По думите му „непосредственият приоритет е да има мир в Украйна“.

„Украйна е една от нас и ние ги искаме в ЕС“, коментира пред Euro News председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен. Тя обаче не дава индикации, че ще бъде взето решение за бързо присъединяване.

Всичко за войната в Украйна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още