IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Русия вече осъзнава, че няма да постигне нищо с войната

Според съветник на украинския президент войната може да продължи до май

08:31 | 15.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Украинският президент Володимир Зеленски смята, че Русия е започнала да осъзнава, че с войната няма да постигне нищо. „Те не очакваха такава съпротива. Те повярваха на тяхната пропаганда, която лъже за нас от десетилетия“, каза той във видеообръщение, публикувано във вторник вечерта. В рамките на 19 дни война в Украйна руската армия е понесла по-големи загуби, отколкото по време на двете чеченски войни, каза още Зеленски. Данните не могат да бъдат проверени по независим начин.

Украинският президент възнамерява да подведе под съдебна отговорност виновните за тежките военни действия в страната му, без да проявява снизходителност. „Работим с партньорите си по нови наказателни мерки срещу руската държава“, каза той. „Всеки, който е отговорен за войната. Всеки, който е отговорен за унищожаването на демокрацията. Всеки е отговорен за репресиите срещу хората. Всеки ще получи отговор“, заяви той. 

Руските военни определено са отговорни за военни престъпления, за „умишлено създадена хуманитарна катастрофа" в украинските градове, каза Зеленски във видеото, което го показва във военна униформа в президентската канцелария в Киев.

Украинският президент призова руските войници да сложат оръжие. От прихванатите телефонни разговори на руски войници със семействата им у дома се разбирало какво „наистина мислят за тази война". „Знам, че искат да оцелеят". Той бил благодарен на онези руснаци, „които не спират да казват истината", каза Зеленски, визирайки антивоенните протести в Русия.

Като пример той посочи и жената, която предизвика прекъсване на главната вечерна новинарска програма с протестен плакат и силни викове по руската държавна телевизия. Зеленски потвърди също така, че разговорите между преговарящите от двете страни ще продължат този вторник. Делегациите прекъснаха заседанието си в понеделник поради „техническа пауза".

Според съветника на украинския президент Олексий Арестович войната може да продължи до май. „Мисля, че ще имаме мирно споразумение до май, началото на май, може би много по-рано, ще видим", каза съветникът на ръководителя на президентския щаб на Украйна във видеоклип, разпространен от няколко телевизионни канала. Самият Арестович не участва в преговорите между двете враждуващи страни, които трябва да бъдат подновени във вторник.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още