IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Европа изцяло да замени доставката на руски газ?

Никой не поставя въпроса за огромното замърсяване, което идва към България заради войната, каза вицепрезидентът на Американо-българския бизнес център

21:20 | 11.04.22 г. 16
Може ли Европа изцяло да замени доставката на руски газ?

Енергоносителите, на които Европа разчита от Русия, не могат да бъдат заменени. Това каза Аспарух Карастоянов, вицепрезидент на Американо-българския бизнес център, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Огромен процент от европейската индустрия е заложник на доставките от Русия, изтъкна гостът. „Когато се купуваше евтин руски газ това беше удобно и цялата инфраструктура е дългосрочно създавана за използването на руски газ. Затова бе решено да се направи и Северен поток 2. Имаше поредица планирани инженерингови проекти, които целяха да запазят на по-високо ниво снабдяването на Европа с евтин руски газ“, каза Карастоянов. И допълни: "Нека сме реалисти. Не може днес някой да разчита, че доставката на газ може да бъде диверсифицирана към други страни и изцяло да замени доставката на руски газ". 

„За петрола има алтернативни източници, но аз не вярвам, че ОПЕК ще реши да завиши доставките на петрол за сметка на руски петрол. По-скоро това може да се отнесе към увеличаване на цената на петрола. Дори в САЩ цената на петрола е рекордно висока. Същото е и в Европа“, добави гостът. 

Според него енергоносителите, на които Европа разчита от Русия, не могат да бъдат заменени. „Тази икономическа война, която се води в рамките на ЕС, представлява много силен двигател към инфлация, към картелни споразумения. Свидетели сме на увеличаване на цената на енергоносителите без причина“, коментира още събеседникът.

На въпроса какви могат да са новите мерки, които да спрат Русия, гостът каза, че Русия не може да бъде спряна, защото няма кой да замести това голямо ресурсно осигуряване на Европа с най-различни суровини. Дори и част от тях да идват от страна на Украйна, районите, откъдето тези суровини идват са силно засегнати.

"Мерките, които могат да се вземат, са единствено на базата на дипломацията. Трябва да се търсят дипломатически решения, а не увеличаване на военния натиск, защото колкото повече се увеличава толкова повече са жертвите и икономическите щети за Украйна", посочи Аспарух Карастоянов.

"В момента никой не поставя въпроса за огромното замърсяване, което идва към България заради войната. Говорим за дифузно замърсяване на въздух, вода и почви. ЕС ще има ли отношение към това замърсяване, защото това ще се отрази на селското стопанство, на туризма и на различни видове индустрии. Трябва да се постави сериозно въпросът как българската икономика ще бъде компенсирана", посъветва гостът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Ти не вярваш на опек ама много бързо ще почнат да помпат газ и петрол защото кое ще горим дърва :) Повече дърва по топло следователно по малко храна и вода в арабските държави :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
Pyramid
преди 2 години
Не може. Нито изцяло, нито задълго. Прекалено много потребява, а наличното се изчерпва също прекалено бързо. Ще му се на Ватенкофф, ама нА: Факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Борката
преди 2 години
Европа се побърка. Когато в Мариупол чули: Аллах акбар, то рекли: Слава Богу, руските дойдоха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Може, ще ти се сбъдне чакането на пръч!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 2 години
"Може ли Европа изцяло да замени доставката на руски газ?" . . . Че може - може! Оно и тате може, и я можем, ама козата си сака пр ъч! ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още