IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Европа изцяло да замени доставката на руски газ?

Никой не поставя въпроса за огромното замърсяване, което идва към България заради войната, каза вицепрезидентът на Американо-българския бизнес център

21:20 | 11.04.22 г. 16
Може ли Европа изцяло да замени доставката на руски газ?

Енергоносителите, на които Европа разчита от Русия, не могат да бъдат заменени. Това каза Аспарух Карастоянов, вицепрезидент на Американо-българския бизнес център, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Огромен процент от европейската индустрия е заложник на доставките от Русия, изтъкна гостът. „Когато се купуваше евтин руски газ това беше удобно и цялата инфраструктура е дългосрочно създавана за използването на руски газ. Затова бе решено да се направи и Северен поток 2. Имаше поредица планирани инженерингови проекти, които целяха да запазят на по-високо ниво снабдяването на Европа с евтин руски газ“, каза Карастоянов. И допълни: "Нека сме реалисти. Не може днес някой да разчита, че доставката на газ може да бъде диверсифицирана към други страни и изцяло да замени доставката на руски газ". 

„За петрола има алтернативни източници, но аз не вярвам, че ОПЕК ще реши да завиши доставките на петрол за сметка на руски петрол. По-скоро това може да се отнесе към увеличаване на цената на петрола. Дори в САЩ цената на петрола е рекордно висока. Същото е и в Европа“, добави гостът. 

Според него енергоносителите, на които Европа разчита от Русия, не могат да бъдат заменени. „Тази икономическа война, която се води в рамките на ЕС, представлява много силен двигател към инфлация, към картелни споразумения. Свидетели сме на увеличаване на цената на енергоносителите без причина“, коментира още събеседникът.

На въпроса какви могат да са новите мерки, които да спрат Русия, гостът каза, че Русия не може да бъде спряна, защото няма кой да замести това голямо ресурсно осигуряване на Европа с най-различни суровини. Дори и част от тях да идват от страна на Украйна, районите, откъдето тези суровини идват са силно засегнати.

"Мерките, които могат да се вземат, са единствено на базата на дипломацията. Трябва да се търсят дипломатически решения, а не увеличаване на военния натиск, защото колкото повече се увеличава толкова повече са жертвите и икономическите щети за Украйна", посочи Аспарух Карастоянов.

"В момента никой не поставя въпроса за огромното замърсяване, което идва към България заради войната. Говорим за дифузно замърсяване на въздух, вода и почви. ЕС ще има ли отношение към това замърсяване, защото това ще се отрази на селското стопанство, на туризма и на различни видове индустрии. Трябва да се постави сериозно въпросът как българската икономика ще бъде компенсирана", посъветва гостът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 2
igigov
преди 2 години
Дамм, копейките станаха по-големи разбирачи от учените. Това не отговаря на въпроса в презентацията, защо от 2017г. насам БГ властите не дават разрешение за проучване? Пари никой не им иска, но руроробството в държавата е потресаващо. Ако учените имат успех, инвеститори ще се намерят, ама БГ енергийната рушка мафия не дава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 2 години
Необятните течни доставки, при ТЕЗИ обстоятелства, ако някой ми покаже, как ще идват на цени под $1000/1К м3 и за колко дълго време ще се случват, няма да е зле. Технологиите им, изостанали и отровни, може да измести само способът на батко ви ( при наличие на остатъчен газ в шистите вече, ако са го изпомпали - край, до тук) но, 7 години + вече, никой ***, нито тук, нито там, не пожела дори да го изслуша. Ето затуй, тези "необятни" доставки, са пи-скоро ограничени и за кратко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
ОПРЕДЕЛЕНО, си прав/а. По принцип, не е само добре но, е И желателно да се разработят наличните полета с метанхидрати обаче, са потребни И пари, И технологии, И подготвени хора за целта, а юристката опитва да замени и трите фактора със заклинания. Нека разкаже, как точно и кога ще стане, каква организация на работите предвижда и т.н. че, към момента, аз не виждам физически ресурси за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
andy
преди 2 години
На теория имам 10000 $, на практика - 2 ку-ви вкъщи! Този хидрат и след 407 години ще си е пак там на дъното. Ако беше толкова лесно и евтино добиването му, отдавна да са го направили. Или ще се вразумим или енергията ще стане лукс. Всъщност второто е вече факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
Gocho
преди 2 години
Тоя българо-американец ,станал руснак Как така да не може, ами необятните течни доставки от САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
Pyramid
преди 2 години
Моме, съгласихме се. За някои и за кратко, може. Завсички, задълго И РЕНТАБИЛНО, обаче, няма готовност. И твоите мераци за метанхидрати, също ги изяснихме: Японците, като най- напреднали в света, са едва в началото. Надценяваш БГ хайлазите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
''...Енергоносителите, на които Европа разчита от Русия, не могат да бъдат заменени....'' Пълни лъжи и глупости-ето- този материал доказва, че са лъжи- https://,..blitz.bg/goreshtite-***/shche-stane-li-blgariya-dubay-s-proekta-sugar-cherno-more-krie-skrovishche-za-16-280-miliarda-leva_news435731.htmlЩе стане ли България Дубай с проекта SUGAR: Черно море крие съкровище за 16 280 милиарда лева Само запасът от метан в газовите хидрати е равен на брутния ни вътрешен продукт за 407 години, твърдят учени... Оказва се например, че истинската заплаха за присъствието на "Газпром" на световния пазар на горивата не е шистовият газ, а газовите хидрати. Това се посочва и в документи на руското енергийно министерство от 2013 г....'' Ето и големият проект- https://bulenergyforum.org/sites/default/files/vgeorgiev_migrate_bemf_conference_2017_bg_rev_3.pdf Който иска- да си намери повече инфо и да прочете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
GiRo
преди 2 години
Агентурата не спи. Залива ни отвсякъде като по команда. Когато видя подобно мнение, първата ми работа е да напиша името на автора + ДС в чичо Гугъл. В случая излезе това: "В списъка с агентите на ДС фигурира и името на дипломата Аспарух Карастоянов, който е съпруг на политика Поли Карастоянова. Той е вербуван през 1977 г. във Варна. Работил е за службата под псевдонима "Максимов"."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Защо заменяш османския господар с руски , че и американски пита Левски и Ботев :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Може ! Аз съм ги заменил от 8 години :) Даже освен русия исащ :) Можем стига да искаме и да си работим собствениъе ресурси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още