IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сепаратистите: Започна щурмът на стоманодобивния завод в Мариупол

Русия постави нов ултиматум на защитниците от „Азов“, Япония доставя на Украйна защитно оборудване срещу химически оръжия

15:35 | 19.04.22 г. 28
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Гледка от Мариупол отпреди 5 дни. Снимка: ЕРА</em></p>

Гледка от Мариупол отпреди 5 дни. Снимка: ЕРА

Щурмът над стоманодобивния завод „Азовсталь“ в украинския пристанищен град Мариупол е започнал във вторник, твърдят местните сепаратисти. Според руски източници в стоманодобивния завод са се окопали около 2500 бойци, включително 400 чуждестранни наемници. Според украински медии около 1000 цивилни, включително жени и деца, все още се намират в завода.

Коментирайки щурма на стоманодобивния завод, представителят на проруските сепаратисти Едуард Басурин заяви пред държавните медии в Москва във вторник, че специалните части са били свикани и са започнали операцията. Руските военновъздушни сили и артилерия ги подкрепят. Всички квартали в Мариупол вече са превзети, каза той, цитиран от DPA.

По-рано Русия постави пореден ултиматум на украинските бойци в комплекса на металургичния завод „Азовсталь“ в Мариупол. Те трябваше да се откажат от съпротивата си до обяд московско време, съобщава Министерството на отбраната в Москва. За да се спасят, те трябва да напуснат района без оръжие и боеприпаси до 16 часа.

Представителят на сепаратистите Басурин твърди, че в завода няма цивилни. Украинските националисти твърдели така, за да предотвратят щурм. Украинските медии неведнъж са показвали непроверени снимки, включително на деца, за които се твърди, че се намират в завода, казва Басурин. Фабриката, която се простира на около 11 кв. км (три пъти по-голяма от „Кремиковци“) е последна точка на украинската съпротива в града.

А усилията за създаване на коридори за бягство на цивилни от обсадения южен град Мариупол се провалиха за пореден ден. Вече трети ден Украйна не успява да получи съгласието на Русия за създаване на хуманитарни коридори за евакуация на цивилни граждани, блокирани в градовете, каза вицепремиерът Ирина Верешчук. „Днес, 19 април, за съжаление, няма хуманитарни коридори", пише тя във Facebook.

Русия започва следващия етап на офанзивата в Украйна, чиято цел е "пълното освобождаване на Донецка и Луганска република", каза в интервю за телевизия India Today руският външен министър Сергей Лавров. Той също така обясни, че Русия не смята да използва ядрено оръжие в Донбас и ще разчита само на конвенционални сили. Лавров повтаря обичайните позиции на Москва - страната не се прицелва в цивилната инфраструктура, а причината за събитията било желанието на Запада да владее света.

Междувременно стана ясно, че Япония ще предостави на Украйна защитни маски и облекло срещу химически оръжия. По думите на японския министър на отбраната Нобуо Киши на Украйна ще бъдат предоставени освен това търговски безпилотни самолети за разузнаване в отбранителната ѝ битка срещу Русия. По думите на Киши това е направено в отговор на молба на правителството в Киев.

Решението за японската помощ се взема на фона на нарастващите опасения за използване на химически оръжия от руските войски. „Ще продължим да оказваме възможно най-голяма подкрепа на украинското правителство", каза Киши. Неотдавна Япония вече предостави бронежилетки, каски и зимно бойно облекло.

А като част от икономическите санкции, наложени на Москва, във вторник Япония въведе забрана за внос на 38 стоки от Русия, включително водка и някои дървени продукти. Забранените продукти представляват малко над един процент от вноса от Русия, съобщи японската информационна агенция Kyodo. В случая Токио действал в унисон със Запада, налагайки по-строги санкции на Русия.

По-рано днес Русия обяви, че през нощта е нанесла десетки въздушни и ракетни удари в Източна Украйна. Според Киев руската армия е предприела офанзива на широк фронт в Донбас.

„Ракети с прецизно насочване на Русия неутрализираха 13 укрепени позиции на поделения на украинската армия, както и струпали се военни близо до ключовия град Славянск в Донецка област, каза руското министерство на отбраната. То съобщи още за десетки други ракетни удари и стотици поразени с артилерия цели в Южна и Източна Украйна.

Освен това „авиацията на военно-космическите сили на Русия порази 60 военни съоръжения на Украйна", включително 53 места с концентрация на войски и военно оборудване и три командни точки, добави руското министерство на отбраната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Навлеци? В собствения си дом?? Вие, копейниците, верно сте супер нагли твари. Не се чудете после защо животът ви е отредил такава съдба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 4
Pyramid
преди 2 години
Аз не се учудвам. Тези навлеци, *** за собствените си кожи и нямат нито срам, нито морал, са се крият зад жени и деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 4
Pyramid
преди 2 години
Моме, що си измисляш и на каква основа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
а като сменя и пола ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 4
cyclop
преди 2 години
Как се нарича психическо заболяване, при което човек си съчинява истории, развива подробно хипотетични последствия от тях, и после им реагира като реалност? Много странно е да се наблюдава отстрани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
смени си ника , никаква юристка не си ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
Аз не дискриминирам, а оповестявам- правя скритото явно- нищо повече. Факт е обаче, че всичките ти коментари са пропити с омраза към жените, които имат айкю повече от 80 и които не отговаряме на религиозните ти представи. Всяка българка с айкю над 80 знае съдържанието на думата бензиностанция, а щом ти твърдиш, че според теб, нормалната българска жена не го знае, значи, че в общността ти жените не карат МПС-та и не излизат сами- т.е. живеят в някаква затворена общност. В България такава може да бъде само консервативната мюсюлманска общност. Така, че- както написах, скритото става явно, защото манталитетът на един човек не може да се скрие, колкото и човекът да го прикрива... Думата ''тролева'' пък изобщо не се употребява от нас- етническите българи в България. Твърде много се различаваш в писмената реч от нас- етническите българи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
мхм , доста лекомислено си играеш с дискриминацията на религиозна и друга основа ... нетипично за юрист , но съвсем типично за комплексирана дърта лелка умираща за внимание ... щото друго вече няма .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 6
юрист
преди 2 години
Kaк ли пък не- жените не му били безразлични... Естествено, че не са ти безразлични- омразата ти към нас- жените- е видима и струи от всеки твой коментар. За теб жена е всяко същество от женски пол, но с айкю около 80- т.е. в състояние на имбецилност, което не знае значението на думата ''бензиностанция'', тъй като ти си мюсюлманин, а при вас една жена не може да излиза сама дори с личното си МПС и няма как да знае значението на тази дума... Гей- мюсюлманин от Делиормана- ''страхотно'' съчетание...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
напротив , жените съвсем не са ми безразлични ... говоря обаче за истинските жени , а не за кикимори като тебе , дето са на клавиатурата нонстоп ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още