IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Русия върви към най-рязкото си свиване от 90-те години

Според прогноза на финансовото министерство спадът на икономиката ще бъде от 12% тази година

17:50 | 09.05.22 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Русия е изправена пред най-рязкото свиване на икономиката от почти три десетилетия, тъй като натискът от санкциите, наложени от САЩ и съюзниците им, се натрупва, сочи вътрешна прогноза на руското финансово министерство.

Брутният вътрешен продукт вероятно ще се свие с 12% тази година, което е над спада от 8%, очакван от икономическото министерство, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, запознати с оценките, които са говорили под условието за анонимност. Правителството не е публикувало публична прогноза.

Данните на финансовото министерство са сравними със сътресенията от началото на 90-те години, когато руската икономика от съветската епоха се насочи към капитализма със свиване, невиждано от войната. дсдсдсд дсдсдсд

„Основните негативи са петролното ембарго, ЕС, отказващ се от руския газ, както и още напускания на международни компании“, казва Наталия Лаврова, главен икономист на BCS Financial Group в Москва. „Всичко това вероятно ще се разшири постепенно, като много негативи ще се прехвърлят в 2023 г.“.

Без тези фактори и базирайки се само на текущите санкции, тя прогнозира свиване от 10,8% през 2022 г. и около 5% през 2023 г.

Руската централна банка заяви на 29 април, че очаква икономиката да се свие с между 8 и 10% тази година. Прогнозата на Международния валутен фонд показва спад от 8,5%, а проучване на Bloomberg сред икономисти показва медианно свиване от 10,3%.

Ако прогнозата на финансовото министерство се окаже вярна, това ще изтрие около десетилетие икономически растеж, коментира запознат с прогнозите източник.

Несигурността около перспективите остава много висока, докато войната продължава, а САЩ и съюзниците им обсъждат допълнителни санкции, включително върху ключов износ, например на петрол, казват източниците.

Прес отделите на министерствата на икономиката и финансите не са отговорили на запитванията за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 5
KPABATA
преди 1 година
Защо се хабиш да пишеш в този сайт? Тук мнения които са по темата и тези които различни от наратива не се толерират. Спри да им правиш трафик.Остави изтрещелите спекуланти да се надъхват един друг. Друго не им остана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Вие кажете колко ще се свие икономиката на ЕС... ама реално, а не през измисленият критерий БВП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още