IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли Русия откри схемата, с която да избегне дефолта?

ЕС постави под санкции Националния депозитар на Русия, който беше замислен като част от схемата за плащане по заемите

19:40 | 06.06.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преди дни руският финансов министър Антон Сулуанов коментира, че Русия има схема, по която да плаща задълженията си по емисиите облигации и с нея ще избегне дефолта. Тя е същата както плащанията за газа, но този път в обратна посока - Москва ще плаща в рубли на облигационерите, които  ще трябва да открият сметки в рубли и твърда валута и да чакат превалутирането, което да извърши Националния депозитар на Русия.

Но дали това ще бъде достатъчно Русия да избегне дефолт след повече от век, коментира CNBC. Според Тимъти Аш, стратег в BlueBay Asset Management, малко чужди инвеститори ще се съобразят с искането на Москва да бъдат открити сметки в рубли.

"Става дума за международни компании, американски банки... те няма да нарушат своята репутация или да рискуват да попаднат под вторични санкции за няколко милиона", коментира анализаторът.

В момента Националния депозитар на Русия е една от малкото финансови институции, която не попада в списъка със санкции на САЩ, но от края на миналата седмица официално е част от шестия пакет с ограничения на ЕС. Депозитарът съобщи в петък (3 юни), че заради санкциите преустановява операциите в евро, въпреки че Москва планираше той да участва в схемата за плащанията по еврооблигациите, допълва Ройтерс.

През миналата седмица Citibank спря да обслужва плащането по еврооблигациите на Русия и тогава Москва заяви, че ще замени институцията със своя Национален сетълмент депозитар. Но сега, след като институцията спира операциите в евро, не е много ясно какво ще се случи със схемата. От депозитара все пак заявяват, че ще продължат операциите си с други чужди валути.

Досега от руското Министерство на финансите и от Националния депозитар отказват коментар относно новите европейски санкции, допълва още Ройтерс.

Анализаторите като цяло са скептични относно възможността Москва да избегне да бъде обявена в несъстоятелност от страна на рейтинговите агенции и международните институции. Според Тимъти Аш плащанията в рубли ще бъдат блокирани от Министерството на финансите и чуждите инвеститори няма да получат плащанията си, посочва CNBC.

Веднъж изпаднала в дефолт, Русия дълго време ще остане така, тъй като няма бързо решение на войната в Украйна, а и заради природата на самите санкции срещу руската икономика, коментира още Аш.

Докато все още не са официално обявени в несъстоятелност, има известен шанс някой да отпусне заем за руснаците - например Китай. Но дефолт вече променя всичко - дори и китайците ще бъдат много предпазливи, казва още анализаторът.

А дали несъстоятелност на Русия ще има по-широк ефект върху световната икономика? Според наблюдатели сътресенията няма да бъдат по-сериозни от тези, които предизвика финансовата криза в страната през 1998 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
penman
преди 1 година
Копейкиновците слагат ли слагат минуси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
юрист
преди 1 година
Нищо подобно- падежът задължава. Щом русия намери начин да започне и да води руска агресивна война в Европа в 21 век, значи можеше да намери и начин да си плати траншовете по еврооблигациите в евро/ американски долари- типът валута, ясно описан в договорите й, както и да предвиди, че никой няма да й разреши да си развява коня в Европа. Длъжникът Е ДЛЪЖЕН да плаща ПРЕДИ настъпването на падежа, а дали ще го направи преди да започне агресивна война в европейска държава, е негово решение. Руските нацисти не познават А и Б на облигационното право, но иначе заплашват с ядрен холокост всяка държава, която не им играе по свирката- в това число и България. Руските май000муни се пробваха да плащат с рубли, но не им мина номера, защото това е нарушение и НЕИЗПЪЛНЕНИЕ на договора. Щом са посочени точно определени валути, значи траншовете за погасяване на задължението трябва да бъдат в някои от точно тези валути. Я се пробвайте напр. да изиграете руския номер на някое българско или ЕС ЧСИ и да видим какво ще ви се случи- веднага ще си получите едновременно със запора на банковите сметки, и ПДИ/ Покана за доброволно изпълнение/;0 Сега ще видят руснаците къде зимуват раците;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Achtung
преди 1 година
На Рашата и забраняват да връща заеми..... :) :) :) Такъв фалит светът не е виждал :) :) :) O tempora, o mores
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
юрист
преди 1 година
''...Но сега, след като институцията спира операциите в евро, не е много ясно какво ще се случи със схемата....'' Е, как да не е ясно- то си го пише малко по-надолу в статията- ''...Веднъж изпаднала в дефолт, Русия дълго време ще остане така, тъй като няма бързо решение на войната в Украйна, а и заради природата на самите санкции срещу руската икономика...'';D Честито на печелившите нацисти в русия- нито САЩ, нито ЕС, нито НАТО успяха да поставят русия в дефолт, но това направи.... САМАТА РУСИЯ;0 Да би мирно седяло, не би чудо видяло;0 А сега руските нацисти още да заплашват България с ядрена ракета, изстреляна от техния комплекс сармат- да видим откъде, как и колко ще им струва само една такава ракета в състояние на дефолт на русия;0 Пак ще го напиша- който българите мрази, под нас лази;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
В ръцете на москалите е шишето с бояришника, както всяка вечер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
Борката
преди 1 година
В ръцете на руснаците вече е и прословутият преносим граничен стълб, с който украинците трябваше да постигнат велика победа и дори бяха представени за държавни награди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още