IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия подготвя схема за изплащане на дълга по модела на покупките на газ

Чуждестранните инвеститори могат да откриват сметки в руски банки в рубли и твърда валута, за да получат плащане, каза руският финансов министър Антон Силуанов

12:01 | 30.05.22 г. 8
<p>
	<em>Финансовият министър на Русия Антон Силуанов. Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Финансовият министър на Русия Антон Силуанов. Снимка: Bloomberg L.P.

Русия подготвя вариант за изплащане на задълженията си по еврооблигации, който на практика би заобиколил западната финансова инфраструктура, до която сега има силно ограничен достъп заради войната в Украйна, предава Bloomberg.

Чуждестранните инвеститори могат да откриват сметки в руски банки в рубли и твърда валута, за да получат плащане, каза в интервю за "Ведомости" руският финансов министър Антон Силуанов.

Накратко, това е схема, която обръща посоката на начина, по който европейските страни вече плащат за руския газ, за да избегнат затрудненията, породени от санкциите.

"Така работи схемата за плащанията за газ: получаваме чуждестранна валута, след което тя се конвертира в рубли" от името на купувача на газ, казва той. "Механизмът за сетълмент на еврооблигациите ще работи по същия начин, но в обратна посока".

Русия ще подготви системата, която ще ѝ позволи да се разплаща с инвеститорите в еврооблигации без лиценз от Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ преди следващите плащания на купони по доларовите облигации с падеж на 23-24 юни, каза Силуанов пред телевизия Русия-24 в петък.

"Този механизъм изглежда работи на хартия, но всичко това са технически въпроси", коментира пред Bloomberg Карл Вонг, ръководител на отдела за търговия с инструменти с фиксиран доход в Avenue Asset Management в Хонконг. "Основният въпрос е кога Русия ще спре тази война и ако не го направи, колко дълго може да избегне колапс във финансовата система", допълва той.

Темата за дефолт на Русия се завърна в дневния ред, след като стана известно, че плащания на купони в евро и долари на стойност около 100 млн. долара не са стигнали до сметките на инвеститорите към петък вечерта, което на практика задейства 30-дневен гратисен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Страхотна схема: кефи ме. Руснаците са ного коректни и държат да си плащат на хората, които са им се доверили, въпреки, че просто можеха да кажат: "Искаме, но ВАШИТЕ бамки не позволяват." Чичко Силуанов: а може ли с такава врътка да си получа *** сосният дивидент от Газпром? Може да говорите със Саша Милър да ми ги пуснат по Пейпал, аз пак съм навит. Може и в рублички, аз ще си ги конвертирам... а може и да ги задържа в рублички. Нз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
Gocho
преди 1 година
Да, добре ни плащат ,особено след като запада почна да си плаща в рубли и Украйна сключи търговско споразумение с Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Бит-кон забрави. Коня си е ок, да му мислят магаретата. Когато атовете ("марковите" коне) се бият, магаретата страдат. Старците я знаят тая поговорка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Минаваме на биткон. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
mick
преди 1 година
Както е тръгнало май вече няма да има нужда от финансовата система на САЩ и сие. Толкова санкции наложиха.. че я направят излишна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
mick
преди 1 година
Парите не са стигнали.. защо? ааа САЩ не дават. И заради това Русия ще трябва да обяви дефолт???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
penman
преди 1 година
Гошо, явно си поредния кремълски *** или стар, но с нов никнейм. Явно добре ви плащат, то и фронтмените Копейкин и Янев предпочитали еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
Gocho
преди 1 година
Леко полеко Русия става един от финансовите центрове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още