IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виетнам девалвира валутата си като опит да избегне мечия пазар

Страната ще опита да стимулира износа в момент, когато основният борсов индекс е със 17% под върха си от месец май

10:44 | 18.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
Виетнам девалвира валутата си като опит да избегне мечия пазар

Виетнам взе решение да девалвира валутата си спрямо американския долар като пореден опит да стимулира износа и с надежда да бъде предотвратен мечият пазар на фондовата борса в страната, съобщава Bloomberg.

Централната банка понижи референтния курс с 2 на сто спрямо долара, което е трета девалвация от ноември насам. Днес обаче тя не се отрази на настроенията на фондовата борса, където основният индекс изгуби 1,7 на сто.

Така борсата е съвсем близо до мечи пазар, след като индексът VN се движи със спад от 17 на сто спрямо върха си от месец май. Според техническите показатели мечият пазар започва при отстъпление от 20 на сто спрямо най-високата си точка.

Обезценяването на валутата би могло да доведе до насърчаване на износа и показва желанието на властите да подкрепят икономиката в момент, когато инфлацията се понижава. Прогнозите са, че тази година икономиката на Виетнам ще нарасне със 7 на сто.

Сред основните причини за решението е увеличаването на търговския дефицит през юли. То е дошло след спад на износа и именно за преодоляване на този проблем се е стигнало до обезценяване на валутата.

За първите седем месеца на годината отрицателното салдо в търговията на Виетнам е 7,4 млрд. долара, което е двойно повече от дефицита за същия период на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още