IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първи спад на индексите в Азия за последните осем сесии

Червена вълна заля борсите в Австралия заради тежките наводнения и пораженията, които се очаква да нанесат на икономиката

12:13 | 05.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Първи спад на индексите в Азия за последните осем сесии

Повечето водещи борсови индекси в Азия и тихоокеанския регион преминаха на отрицателна територия в днешната сесия, което донесе първата загуба на азиатските борси за последните осем сесии.

Поскъпването на долара за трети пореден ден доведе до спад в цените на борсовите стоки, оценявани в щатски долари, което понижи ациите на добивните компании.

Коментарите от вторник на Федералния резерв, че възстановяването на щатската икономика не е достатъчно бързо, за да се преустановят мерките за насърчаване на растежа, внесоха несигурност на финансовите пазари.

Съобщението на Китайската централна банка, че икономиката на страната е постигнала 10% ръст през 2010 г., не успя да даде положителен импулс на търговията, след като ръководството съобщи, че трябва да се вземат мерки, които да предотвратят прегряване на икономиката.

На фондовата борса в Шанхай главният индекс Shanghai Composite се понижи с 0,5% до 2 838,59 пункта, а в Хонконг Hang Seng добави 0,4% до 23 757,80 пункта. Shanghai Composite се понижи с 14% през 2010 и стана най-губещият сред индексите на десетте най-големи фондови борси в света.

Според повечето големи китайски и чуждестранни брокерски къщи фондовите пазари в Китай ще отбележат ръст през тази година, но най-добрите анализатори, прогнозирали точно спада през 2010 г., очакват пониженията да продължат за втора поредна година.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обхваща пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, губи 0,5% в днешната сесия до 138,05 пункта. Борсовият показател завърши 2010 г. с 14% повишение, след като през 2009 нарасна с 34 на сто.

На фондовата борса в Токио Nikkei 225 се понижи с 0,2% до 10 380,8 пункта, докато в Австралия S&P/ASX 200 отстъпи с 0,6% до 4 714,90 пункта. Наводненията в северния австралийски щат Куинсланд нанесоха значителни поражения на инфраструктурата в щата. Бедствието е нарушило дейността на въглищните мини и производството на стомана.

Според Австралийската централна банка тежките наводнения в страната ще оставят сериозен отпечатък върху икономиката и износа.

Рекордните валежи в щата Куинсланд, който е с размера на Франция и Германия, предизвикаха наводнения и станаха причина за евакуацията на няколко града, затварянето на мини и унищожаването на реколта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още