IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордна печалба за първото полугодие за Bank of China

Ръстът от 28% до 66,5 млрд. юана се дължи на повишаване на отпуснатите кредити и намаляването на лошите заеми, както и на приходите от такси

15:16 | 24.08.11 г.
Рекордна печалба за първото полугодие за Bank of China

Третата по стойност на активите китайска банка Bank of China обяви, че нетната й печалба за първата половина на годината е нараснала с рекордните 28% до 66,5 млрд. юана (10,4 млрд. долара) в сравнение с 52 млрд. юана за аналогичния период на 2010 г., тъй като отпуснатите кредити и приходите от такси са се увеличили, съобщи Bloomberg.

От банката добавиха, че лошите й кредити са намалели, а резервите срещу фалит са се повишили, след като Китай повиши изискванията за отпускане на заеми срещу недвижима собственост и за местните управи.

„Bank of China е поставена под допълнително напрежение за заделяне на резерви, тъй като е разширила кредитния си портфейл доста по-бързо от конкурентите си“, заяви Джеймс Лю, анализатор в CIMB-GK Securities Research. „Банките разочароваха и акционерите с ограничения при изплащането на дивидент, тъй като се концентрират върху капиталовите изисквания и качеството на кредитите“, добави той.

Общото количество отпуснати заеми от държавната кредитна институция е нараснало със 72% през двете години до декември 2010 г., надхвърляйки ръста на кредитите от 49% на най-големите си конкуренти Industrial & Commercial Bank of China Ltd. и China Construction Bank Corp., докато правителството пришпорва икономическия растеж с рекордните 2,7 трилиона долара в раздадени заеми.

Кредитите, отпуснати от китайските банки, нараснаха с 9,8% през първата половина на годината до 6,2 трлн. юана в сравнение с 5,66 трлн. юана в края на 2010 г.

Хонконгското подразделение на кредитната институция BOC Hong Kong (Holdings) Ltd. обяви, че за първите 6 месеца на годината нетната му печалба се е увеличила с 67% до рекордните 12 млрд. хонконгски долара (1,5 млрд. американски долара), което е доста над средните очаквания за печалба от 10,4 млрд. хонконгски долара на 7 икономисти, анкетирани от Bloomberg.

При затварянето днес на борсата в Хонконг и преди обявяването на резултатите акциите на Bank of China понижиха стойността си с 2,3% до 3,01 хонконгски долара.

Китай затегна изискванията за кредитиране, въведе ограничения върху собствеността и повиши основния лихвен процент, за да обуздае инфлацията, изпращайки междувременно постоянни предупреждения, че задълженията на местните управи в размер на 1,7 трлн. долара могат да дадат максимален принос към лошите кредити и да доведат до трета финансова помощ за банките в страната през последните 20 години.

Регулаторният орган за банковата дейност в страната съобщи на кредитните институции, че те не трябва да заделят значителни фондове за покриване на загубите по отпуснати кредити за местните управи и им нареди да увеличат събираемостта на задълженията, заяви през юли източник, запознат с проблема и пожелал да остане анонимен.

Според оценка на международната рейтингова агенция Standard & Poor’s около 30% от кредитите може да останат неиздължени, ако инфраструктурните проекти, финансирани чрез заеми, и продажбите на земя не успеят да генерират необходимите приходи.

Bank of China увеличи резервите срещу лоши кредити до 12,8 млрд. юана през първата половина на годината, повишавайки съотношението за покриването им до 217,3% в сравнение със 196,7% за аналогичния период на 2010 г.

Нетната печалба от лихви е нараснала с 20% до 110 млрд. юана на годишна база, обявиха от банката днес.

Нетната печалба от такси и комисионни, включващи приходите от кредитни карти и продажбата на застрахователни полици, се е повишила с 24% до 35 млрд. юана.

Нетната лихвена разлика, която измерва рентабилността на отпусканите кредити, е достигнала 2,11% в сравнение с 2,04% за аналогичния период на 2010 г.

Печалбата на Bank of China за второто тримесечие е скочила с 28% до 33,1 млрд. юана от 25,8 млрд. юана за същия период на предходната година, сочат данните, публикувани днес.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още