IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските дългови неволи намекват за спасителни пакети за банките

Правителството ще трябва да се включи, защото не може да си позволи слухове за фалит на дружества на местните администрации да минират банковата система, убеден е анализатор

18:22 | 05.07.11 г.
Китайските дългови неволи намекват за спасителни пакети за банките

Китайската банкова система ще има нужда от евентуална помощ от правителството на страната, смятат анализатори, според които данните за размера на кредитите, отпуснати на местните управи, които бяха публикувани през тази седмица, сочат необходимост от финансова помощ, се посочва в коментар на MarkeyWatch.

Икономистът Дон Тао от Credit Suisse заяви, че данните подкрепят опасенията, изразявани от него през последните две години за китайския кредитен проблем.

„В основата си ние смятаме, че правителството на страната ще трябва да отдели кредитните задължения на местните управи към банките от банковите баланси и да рекапитализира банките“, казва Тао.

От китайската национална одиторска служба обявиха на 27 юни, че общият дълг на местните управи е в размер на 10,7 трилиона юана (1,65 трлн. долара), което представлява около 27% от брутния вътрешен продукт на страната за 2010 г.

Данните се отнасят за края на 2010 г. и са първите, представени от службата за подобен род задължения. Те включват директните задължения на местните управи и техните 6 576 финансови дружества.

Когато през ноември 2010 г. Китайската банкова регулаторна комисия оповести данните за дружествата, те бяха в размер на 9,09 трлн. юана.

По думите на Тао не изглежда вероятно правителството да отпусне спасителни пакети през следващите 18 месеца, докато има едва няколко сигнала за надвиснала криза, въпреки че според него последните съобщения в медиите показват предварителни стъпки на правителството в посока на финансовата помощ.

През миналия месец Ройтерс съобщи, че Китай обмисля финансова помощ, при което местните управи ще получат между 2 и 3 трлн. юана за погасяване на изключително високите си задължения в опит да бъде предотвратен масов фалит, който може да съсипе икономиката.

Напрежението в системата нараства, твърди Тао, докато местните управи се изправят пред нарастваща маса от дългове с изтичащи падежи по време на спад в продажбите на земя, която е основен източник на приходи за провинциалните администрации. Междувременно те имат проблеми и с намирането на нови източници за получаване на заеми, тъй като банките, контролирани от държавата, увеличават изключително предпазливостта си около влошената способност на местните управи да обслужват настоящите си задължения.

От банката Standard Chartered през миналата седмица обявиха, че са налице ранни сигнали за сериозни финансови проблеми на местно ниво в Китай.

Случаи на инвестиционни дружества, собственост на местните власти в Шанхай и провинция Юнан, които се опитват да посрещнат плащанията по заемите, „отбелязват началото на вълна от затруднения“, заяви Стивън Грийн, икономист за Китай в Standard Chartered.

Той обаче е оптимист за способността на Китай да намери начин да се справи с проблема при положение, че дълговият профил на страната е относително скромен и според него представлява 71% от брутния вътрешен продукт на страната.

Експертът обаче очаква, че предстои тежка работа, като по негови оценки само лихвите, които трябва да платят през тази година местните администрации и техните финансови дружества, са на стойност 880 млрд. юана. По думите му някои местни управи работят с банки за намиране на спешно финансиране, за да избегнат фалит.

Все повече местни администрации трябва да дават и допълнителни гаранции в добавка към останалите заложени активи, отбеляза Грийн, като добави, че „подобни изисквания ще бъдат все по-проблематични“ с увеличаване на финансовата тежест.

Standard Chartered прогнозира, че заеми на стойност между 4 трлн. и 6 трлн. юана на дружества на местните управи никога няма да бъдат върнати.

Окончателното решение вероятно ще бъде поемане на дългове на местните администрации от централното правителство на стойност 5,7 трлн. юана, смята Грийн, без обаче да посочи колко време би отнело за разрешаване на проблема.

„В определен момент правителството на страната ще трябва да се включи – то не може да си позволи слухове за фалит на стотици инвестиционни дружества на местните администрации да минират банковата система“, убеден е той.

Тези дружества имат общи задължения от около 9 трлн. юана според оценките на Standard Chartered, ако се вземат предвид неформалните гаранции по кредитите. В китайския одиторски доклад от миналата седмица те са оценени на 4,97 трлн. юана, но показателят не включва определен тип неофициални заеми.

Друго притеснение за по-голямата част от непечелившите дружества е огромният размер на задълженията, чийто падеж изтича. От общото количество на задълженията 24% трябва да бъдат изплатени през настоящата година и 17% - през 2012 г., се посочва в отчета на китайската служба.

Въпреки черните краски обаче Грийн смята, че дълговата криза в Китай е преодолима. Съотношението на китайския дълг трябва да намалее до 45% спрямо БВП до 2015 г., ако темпото на икономическия растеж се увеличава, твърди той.

От Macquarie Securities са оптимистично настроени, като според тях тенденцията за балансите на местните управи в Китай ще се подобри от началото на следващата година.

Само 11% от неуредените задължения трябва да бъдат погасени през 2013 г., което ще намали рисковия профил след 2011 г., обосноваха се от Macquarie Securities, като добавиха, че мрачните перспективи пред дълговата картина в Китай ще се подобрят по-бързо от първоначалните прогнози.

Според Тао достойно за внимание е, че докладът на китайската служба определя 85% от дълга на местните управи като гарантиран или на тяхна директна отговорност.

Класифицирайки в толкова голяма степен задълженията като „правителствен дълг“, докладът за одита в края на краищата изглежда проправя пътя на Пекин за поемане на отговорността за потенциални загуби, твърди той.

„От чисто правна гледна точка това са корпоративни дългове и трябва да бъдат задължение единствено на финансовите дружества“, смята експертът. Одитът обаче не е законно обвързване и китайското законодателство все още може да определи лошите кредити да останат отговорност на местните финансови дружества, добави той.

Същевременно Виктор Ших, професор в Северозападния университет, заяви, че по-реални данни за задълженията на местните управи могат да бъдат събрани, комбинирайки оценките на китайската централна банка и банковата регулаторна комисия на страната за неуредените задължения на дружествата на местната администрация с данните от одитния доклад.

Според него по този начин общите задължения на местните правителства са между 15,4 трлн. и 20,1 трлн. юана, или между 40% и 50% от китайския БВП. „Важна част от пъзела на дълговете на местните администрации остава скрита“, коментира Ших.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още