IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай може да вдигне основния лихвен процент още 2-3 пъти до края на 2011 г.

Данните за рекордната за последните 3 години инфлация през май са в основата на евентуалното увеличение

15:05 | 20.06.11 г. 1
Китай може да вдигне основния лихвен процент още 2-3 пъти до края на 2011 г.

Китай може да повиши основния си лихвен процент още два или три пъти през тази година, за да задържи инфлацията, твърди китайската държавна медия Shanghai Securities News, като цитира високопоставен правителствен съветник, съобщи MarketWatch.

"Повишаването на основния лихвен процент е по-ефективен политически инструмент, отколкото вдигането на съотношението на изискуемите банкови резерви", твърди Жен Джънхуей, вицепрезидент на Института за финансови изследвания, който е към службата за развойни проучвания на правителството, се казва в съобщението.

Тъй като повишаването на основния лихвен процент крие рискове за икономиката, например окуражаване на навлизане в циркулацията на по-голямо количество пари, Жен смята, че за предпочитане е да бъдат увеличени изискванията към банките за резервите им, което би имало забележимо по-малко странични ефекти.

Китай не желае да разхлаби монетарната си политика в краткосрочен план, но това може да се промени, ако състоянието на световната икономика се подобри през втората половина на тази година, е казал още Жен.

През миналата седмица Китай увеличи резервите, които банките трябва да държат в централната банка, с 0,5 процентни пункта, след като бяха публикувани данни, че инфлацията през май се е повишила до 5,5% на годишна база, което е най-високият ръст за последните 3 години. Мярката влиза в сила от днес.

Само през 2011 г. това е шестото увеличение на изискуемите банкови резерви в Китай. От януари досега Китайската централна банка повиши на два пъти основния лихвен процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Китай функционира в "Капана на парите".При тези условия - вдигането на основиня лихвен процент е проинфлационен фактор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още